VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 19. říj 2017 11:41:55
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: ned 21. úno 2016 14:39:29 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
Dotaz:
Jsem uplnej zacatecnik. Moje prvni pivo jsem vecer uvaril z koncentratu VUPS (1kg mladinovy koncentrat svetly + kvasinky Saflager S23) vse bez nejaky koruny za 200,-.
Vse presne podle navodu, 8l vody, na rozjeti kvasinek jsem pridal k vode i trochu mladiny, dal kvasit do asi 14st (mene dedokazu zajistit), druhy den rano uz to sumelo, vecer mirna pena, 3. den rano mirna pena s drobnymi hnedymi skvrnami, pak jsem vecer nemohl zkontrolovat stav a 4. den odpoledne bez peny, barva jantarova, hodne citit CO a slad. Bublani temer ustalo, pena se zrejme propadla (?) na dno. Tak nevim jestli jsem neco neuspechal ale z obavy aby tam zustalo jeste trochu kvasinek na druhotne kvaseni jsem nalahvoval. (1020) Se 3g trtinoveho cukru zavrel do 1l petek. 3dny staly na zemi v dilne kde je asi 10st, pak sup do lednice. Asi 5st. Lahve jsou celkem tvrde, ale ne moc. Asi po 4 dnech jsem nevydrzel, okostoval. Na dne hodne kalu, barva jantarova, coz nevim jestli je spravne, chut vyrazna po sladu, mirna horkost, pena skoro zadna (asi je moc brzo), silu odhaduju spis 11 az 12.
A ted ten dotaz: jestli jsem nezpanikaril a nelahvoval moc brzo?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: ned 21. úno 2016 21:35:26 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 223
Ahoj, možná jsi to trochu uspěchal, ale vlastně žádná chyba tam není. Za předpokladu, že při 1020 to ještě není dokvašené úplně nadoraz + přidané 3g cukru na litr, mělo by se to dosytit ještě během ležení při 5 stupních. Jistější je nechat to na spilce ještě chvíli déle, aby to dokvasilo ,pak přidat 6g na litr a pár dní ponechat při zákvasné tepłotě, tedy těch 14st. Pak teprve do lednice. Sedimentu na dně se nevyhneš, ty kvasnice tam prostě být musí. Podle mě když jich jde do lahví z nějakého důvodu moc málo(želatina, cold crashing ap.) je potom problém s dosycením a zráním.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pon 22. úno 2016 13:36:32 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
jojo, díky, já jsem byl asi moc vyplašenej, že jse nestihl sebrat tu hnědou pěnu ..... a tak jsem nevěděl jestli to pak celý někam neuhne. Příště už budu hlídat hodnoty a pokusím se nedat tolik cukru do flašek. Mám raději hořčí piva.
A nebo ve fôru vygůglim jaký kvasinky nebo kapky přidati, a tím se ke zaslíbené chuti dopracovati :P
A stejně mě už svrbí prsty a tak se chystám na další várku.
Zatím nemám jasno


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pon 22. úno 2016 14:31:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 337
Bydliště: Hodonín
Janek píše:
Příště už budu hlídat hodnoty a pokusím se nedat tolik cukru do flašek. Mám raději hořčí piva.


Obávám se,že to co jsi napsal není tak jak si myslíš.Ten cukr co přidáš na druhotnou fermentaci to pivo neosladí.Kvasinky ho sežerou a místo toho ti udělají alkohol a pivo dosytí.

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Naposledy upravil matasek2000 dne pon 22. úno 2016 21:25:16, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pon 22. úno 2016 21:23:02 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
:o ...... ahá, a tak jsem zase chytřejší!
Díky kámo!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz