VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 16. pro 2017 8:17:11
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: ned 23. lis 2014 14:04:32 
Offline

Registrován: ned 23. lis 2014 12:03:06
Příspěvky: 4
Zdravím,
potřebuji poradit od zkušenějších.
Uvařil jsem poprvé Märzen ze surovin od Mr.Sládka. A v návodu který byl připojen se píše:

1)kvašení bouřlivé 10 dní při 10°C
kvašení tiché min.4 týdny při 2-4°C

2) přidat drops nebo maltózu a nechat ležet 4-6 týdnů pod 10°C

Myslel jsem, že to po 10 dnech naláduju s maltozou do flašek a nechám to ležet min.4 týdny a bude to. Tak mi ten jejich postup přijde nějaký složitý, máte s tím nějaké zkušenosti? A taky nevím co myslí tím ležením pod 10°C. Já myslel že bych to nechal tak ve 4°C. Co byste doporučili vy?

Honza


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pon 24. lis 2014 2:10:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Walda píše:
Zdravím,
potřebuji poradit od zkušenějších.
Uvařil jsem poprvé Märzen ze surovin od Mr.Sládka. A v návodu který byl připojen se píše:

1)kvašení bouřlivé 10 dní při 10°C
kvašení tiché min.4 týdny při 2-4°C

2) přidat drops nebo maltózu a nechat ležet 4-6 týdnů pod 10°C

Myslel jsem, že to po 10 dnech naláduju s maltozou do flašek a nechám to ležet min.4 týdny a bude to. Tak mi ten jejich postup přijde nějaký složitý, máte s tím nějaké zkušenosti? A taky nevím co myslí tím ležením pod 10°C. Já myslel že bych to nechal tak ve 4°C. Co byste doporučili vy?

Honza


A není tím myšleno jen to, že pokud to budeš kvasit při 10°C bude to kvasit 10 dní. Pokud při 2-4°C tak 4 týdny? Pak přidáš drops a necháš ležet 4-6 týdnů pod 10°C, což 4°C splňují.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pon 24. lis 2014 15:24:53 
Offline

Registrován: ned 23. lis 2014 12:03:06
Příspěvky: 4
Ach sóóó, tahle interpretace mě nenapadla. Děkuji !!!

Honza


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pon 24. lis 2014 20:46:38 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2830
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Uvedený návod mi přijde ale zvláštní, o tak nízko položeném kvašení jsem ještě neslyšel, a 10 dnů 10°C je zase trochu dost. S přidáním dropsu to ale půjde, prostě to prokvasí úplně do konce, a pak přidáš drops / cukr, aby se to nasytilo.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 25. lis 2014 12:45:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Při rychlosti 1 °C/den by zvládl Märzen odkvasit za 10 dní ještě i se zbytkovým cukrem.

Edit: Kvasit při 2-4 °C primár je šílenství. Raději takhle -> 10 dní hlavní kvašení při 8-10 °C, 4 týdny sekundární kvašení (ležení) při 0-4 °C. Já kellery nechávám ležet 1-3 měsíce při 6-12 °C.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 25. lis 2014 13:34:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2830
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
PIvo píše:
Při rychlosti 1 °C/den by zvládl Märzen odkvasit za 10 dní ještě i se zbytkovým cukrem.


Eh? To jako tu teplotu nějak postupně snižovat o stupeň za den? Z 10 na 0?

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 25. lis 2014 17:12:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Chybička, 1 °P/den. Ale tobě asi šlo spíš o tu teplotu 10 °C, při které pravda většina kmenů prokvasí rychleji než za 10 dní.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 25. lis 2014 21:01:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2830
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Jo takhle, jasně. No my teď kvasili ležák sotva 6 dnů, a to bylo při nějakých 7°C, průměrně (teplota kvasící mladiny). Holt to ještě asi neumíme... :) (stáčení se zbytkovým cukrem)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: stř 26. lis 2014 7:57:40 
Offline

Registrován: ned 23. lis 2014 12:03:06
Příspěvky: 4
Díky všem za info. Udělám to klasicky - primár při 10°C 8-10 dní a pak spinkat min.4 týdny při cca 3°C. Pak se uvidí - dám vědět jak to dopadlo. ;)
Honza


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: čtv 31. pro 2015 19:03:51 
Offline

Registrován: ned 07. pro 2014 16:50:03
Příspěvky: 29
Vařil jsem ležák 12%EPM, zakvašeno při 8°C, nechal ho kvasit při teplotách 9-10°C zhruba 5 dní, poté zvedal teplotu až někam na 14°C a po úplném prokvašení (3°P), poté během dne zase schlazoval na 6°C, při kterém jsem pivo stočil do sudu (20L piva do 30L KEG) a po surogaci cukrem (4g/litr) jsem za mírného tlaku dal rovnou ležet do ležáckého sklepa (2°C).

Po 14 dnech jsem pivo podrobil nedočkavé zkoušce, abych zjistil, že chutná zcela sladce až cukrově. Jako bych utlumil kvasnice, které odmítají absorbovat cukr. Pivo je už teď zcela čiré. Ono bylo krásně čiré už při stáčení, ale věřil jsem, že kvasnic na dokvašení bude dostatek. Co s tím? Dát sud do teplejšího prostředí, nebo zkrátka čekat, že ten cukr časem seženou i v této teplotě?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz