VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 14. srp 2018 22:46:50
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: čtv 18. čer 2009 12:59:18 
Offline

Registrován: stř 27. kvě 2009 8:47:44
Příspěvky: 5
Znalci, musí se po prvotní fermentaci stočit do lahví či soudků 5 l a přidat dextroza, nebo lze přetočit do sudu cca 20 l a třeba týden před konzumací stočil do lahví + dextroza ????

_________________
Jsem zcela začátečník, sbírám rozumy


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: čtv 18. čer 2009 22:25:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 28. říj 2007 20:32:25
Příspěvky: 238
Bydliště: Brno
Rozhodně do finální nádoby, tedy do lahví nebo do soudku. To druhotné kvašení je dlouhodobý proces a využívá právě tu dodanou dextrózu. Frajeři s hustoměrem a spoustou času jako třeba tomino ( 8-) ) to stáčí do lahví při cca 4% zbytkového cukru, který pak poslouží k druhotné fermentaci. Kdo nemá čas to hlídat (já), nechá to dojet při primárním do konce a pak (když má konečně trochu času na stočení) na sekundární přidá cukr - já dávám 3,75g glukózy/0,5l.

_________________
Žižla
http://www.zizlavar.cz

http://www.nornik.wz.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 19. čer 2009 5:38:36 
Offline

Registrován: stř 27. kvě 2009 8:47:44
Příspěvky: 5
to zizla : :!: Díky za info !!!

_________________
Jsem zcela začátečník, sbírám rozumy


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 19. čer 2009 15:43:07 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 875
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
zizla píše:
Frajeři s hustoměrem a spoustou času jako třeba tomino ( 8-) ) to stáčí do lahví při cca 4% zbytkového cukru, který pak poslouží k druhotné fermentaci.


jj takhle to dělají masteři :P :D

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: čtv 14. led 2010 22:35:07 
Offline

Registrován: sob 09. led 2010 12:39:43
Příspěvky: 16
Bydliště: Brno
Ahojte,

rozsiruji řadu začátečníků a chtěl bych se jenom zeptat za jak dlouho a v jake intenzitě začne druhé kvašení po stočení do lahví.

Dělal jsem svoji prvni varku (Coopers draught) a prvotni kvaseni probihalo 9 dnu pri 20-21°C. Stacel jsem to uz pomerne ciste do skla Bernard a do nekolika PET.

Dnes jsou to 4 dny co mam stoceno a PET lahve uz zacinaji pruzit. Chtel jsem se jenom pozeptat, zda je to normalni prubeh, nebo by to melo byt intenzivnejsi....

Ja se tak tesim - ted uz jen aby bylo na co. ;)


Přílohy:
DSC00183.JPG
DSC00183.JPG [ 55.97 KiB | Zobrazeno 7598 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 15. led 2010 6:40:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 03. lis 2009 13:07:45
Příspěvky: 28
Bydliště: praha 10
jo jo tak je to správně. Po nějakém čase petky úplně ztvrdnou. Druhotná fermentace probíhá pomalu a dlouho. Podle mé zkušenosti (jsem hrozný nedočkavec) se to začíná podobat pivu po 14ti dnech, to otvírám první zkušební lahev. Trpělivost se vyplatí, chce to opravdu alespoň 5-6 týdnů. To teprve poznáš jak krásného máš koníčka!
hodně zdaru Pavel


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 15. led 2010 11:42:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
Jeste bych dodal, ze podle me to v 0.5L lahvich uzraje rychleji a vetsina piv ma stejne vlastnosti ... PETky 1.5 a 2L jsou takove plne prekvapeni :)
Osobne nepouzivam jine PETky 1.5L nez od ciste VODY ... PEPSI, COCA COLU pachut z toho nikdy nedostanes.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 15. led 2010 13:14:32 
Offline

Registrován: sob 09. led 2010 12:39:43
Příspěvky: 16
Bydliště: Brno
Lukas: diky za info, ja jsem ty flasky nejdriv vyplachnul peroxidem, a pak nekolikrat vodou. Tak snad to nebude tak hrozny.

Flasky od vody jsem mel trochu strach, pac sou takovy papirovy a nechtel jsem mit doma vymalovano.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 15. led 2010 13:32:24 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 875
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Lukas píše:
Jeste bych dodal, ze podle me to v 0.5L lahvich uzraje rychleji a vetsina piv ma stejne vlastnosti ... PETky 1.5 a 2L jsou takove plne prekvapeni :)

přesně tak to je! :)

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 15. led 2010 13:38:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
Lukas píše:
Osobne nepouzivam jine PETky 1.5L nez od ciste VODY ... PEPSI, COCA COLU pachut z toho nikdy nedostanes.


Díky kolegovi z práce, který mě hojně zásobuje 1,5 litrovými PETkami od piva (zatím Starobrno, Kelt (Slovenský), Zlatovar, Kozel a Klasik), používám s velkou oblibou tyto 8-)

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz