VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 20. zář 2017 4:42:55
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Young's Pilsner Lager
PříspěvekNapsal: sob 08. říj 2011 15:34:54 
Offline

Registrován: ned 27. úno 2011 12:53:14
Příspěvky: 20
Zdravím, před třemi dny jsem rozjel várku z této plechovky, přičemž jsem tedy koncentrát promíchal na 15 litrů s 875g dextrózy, pak z tohoto upustil 3 litry na chmelovar. Ten jsem dělal celkem 60 minut - 38 min. 25 g. žatecký poloranný červeňák + 22 minut 20 g. Fuggle. Pak jsem to zcedil přes síto na těstoviny vyskládané čajovými filtry a slil do fermentační nádoby a doplnil na 20 litrů. Kvasí to orig. kvasnicemi a zatím to bublá pěkně. Počáteční hustota je 1040, takže to asi bude spíše lehčí pivo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Young's Pilsner Lager
PříspěvekNapsal: sob 30. lis 2013 23:40:52 
Offline

Registrován: pon 03. říj 2011 20:05:25
Příspěvky: 32
Zítra naložím toto pivko, tak se chci ještě poptat, jak s chmelením:
Chmelit chci Sládkem - nemám nic jiného, takže pouze sládek. Jak se počítá hořkost, když na pixle je uvedeno, že pivo má cca 25-35 IBU na 23l, a já to přichmelím o dalších 20IBU, bude to pak logicky pouze součet těchto hodnot? Počítám, že to naředím na 20l, část odleju na chmelovar (cca půlku = co se mi vejde do hrnce).

Podle kalkulačky jsem si spočítatal, že když přidám 25g Sládka na na 3x (90min. 10g, 60min. 5g, 30min 10g) tak výsledek by měl být o 20IBU větší? +nezapočítal jsem, že budu mít menší koncentraci (ne 23l, ale 20l) a pak taky se chci zeptat, jaký je rozdíl, mezi mým postupem a postupem, kdy bych chmelovar dělal v celém objemu mladiny..

A dle Vašich předchozích zkušeností, bude toto chmelení ok, nepřepísknu to? Podle orientačních hořkostních tabulek by to mělo tedy dát nějakých 45IBU, což je horní hranice pro ležáky plzeňského stylu.. počítám dobře? Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Young's Pilsner Lager
PříspěvekNapsal: stř 18. pro 2013 9:45:50 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
to ci to bude prilis horke alebo malo horke zavisi tiez od pociatocnej hustoty... dakde tu na fore som videl taku tabulku...
a co sa tyka toho riedenia, tak myslim ze to nevadi, nakolko je koncentrat ked uz kupis vlastne hotova mladina. Keby si vsak varil zo sladovych vytazkov alebo zo surovin, tak by to vadilo, pretoze chmleovar nieje len o chmeleni piva ale je dolezite aj z inych hladisk (maslove chute napriklad)

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz