VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 23. srp 2017 1:34:09
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Archivace teplota 15-18 C
PříspěvekNapsal: čtv 05. lis 2009 6:43:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 03. lis 2009 13:07:45
Příspěvky: 28
Bydliště: praha 10
chci také zkusit něco spodně vykvasit. Zatím množím kvasinky od Bernarda, ale jde to pomalu. Při posledním nákupu jsem zapomněl spodní kvasinky objednat. Jsem trubka. Tak uvidíme co z toho bude.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Archivace teplota 15-18 C
PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2009 6:55:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 14. zář 2009 5:53:45
Příspěvky: 55
Bydliště: Litoměřicko
Poraďte, pivo už mám ve sklepě uložené k archivaci v petkách. Včera jsem ale získal několik lahví od Bernarda s porcelán.uzávěrem. Rád bych si pár lahví přelil do nich. Co s stane, když to přeliju z petek? Nejspíš CO2 uteče a pivo už v těch skleněných nenatlakuje a bude pak bez pěny jako větrák? Máte někdo zkušenost s přeléváním již archivovaného piva? Něměl bych pak do piva ještě přidat dextrozu a nechat v teple, aby se znovu zaoxidovalo...? :shock:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Archivace teplota 15-18 C
PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2009 7:42:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
Podle me by to nedopadlo dobre. Nech si lahve na dalsi varku.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Archivace teplota 15-18 C
PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2009 9:11:43 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 229
Bydliště: Liberec
Ty lahve bych taky nechal na příští várku.
Sám jsem několikrát pivo přeléval z PET do PET. Vždy to bylo kvuli tomu, že pivo jsem vezl na nějakou sportovní akci a při opakovaném pití z PET lahve by se zvýřily kvasinky ze dna. Přelití bylo nutné provést při nízké teplotě. Já kvasím spodně pivovarskýma kvasinkama, takže ležím při třech stupních. Takto studené pivo téměř nepění. Pro konzumaci je nutné pivo nechat teplotně srovnat na 8-10st. C. Pro přelévání pivo nechám při těch třech stupních a pomalu opatrně přeleju z lahve do lahve po stěně aby se pivo nerozpěnilo. Většinou jsem to ten samý nebo druhý den konzumoval. Vždy jsem přeléval s 2litrové PET do 1,5l a zbytek vypil. Lahev jsem naplnil až po vrch aby tam nebyl žádný vzduch. Ta trocha uniklého CO2 vytlačí vzduch a pivo nemůže oxidovat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Archivace teplota 15-18 C
PříspěvekNapsal: pon 21. lis 2016 11:34:10 
Offline

Registrován: pon 24. říj 2016 9:17:57
Příspěvky: 22
Ahoj, chtěl bych poprosit vás zkušenější jak je to s teplotou pro ležení svrchně kvašených piv. Někde čtu, že teploty 15-20°C nevadí, někde se píše, že jo. Jde mi o to, že mi vypověděla službu jedna lednice a mám k dispozici pouze jednu pro ležáky s teplotou cca 2°C, bohužel ta je plná... Poraďte co s tím prosím. Zítra budu stáčet pšenici, která teď kvasí při 18°C. Co by se stalo s pivem, kdyby leželo při cca stejné teplotě? Samozřejmě bez přístupu světla. Použité kvasnice WB-06(pšenice) a gold star.

Ještě mě napadlo, že bych mohl udělat nějaké místo v lednici s 2°C tím, že bych piva co tam leží položil na ležato. Je to velký problém, nebo takhle skladujete piva normálně?

Předem mnohokrát děkuji za odpovědi.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Archivace teplota 15-18 C
PříspěvekNapsal: pon 21. lis 2016 14:02:15 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 128
muj nazor ze by to nebylo na vyliti ani kdyby si to nehal pri pokojove teplote. Vetsinou to nechavam ve sklepe ale nemuzu rict ze by treba kuzelka mesice zapomenuta pod linkou a pres leto chutnala extra jinak nez to co bylo ve sklepe. Bude zalezet jak jsi dodrzel cistotu :) klidne bych to dal k te psenici do 18C. 2C mi na ALE mi prijde uz dost malo ael zas budes mit jistotu ze ti to dlouho neprokvasi vic jak jsi to stocil :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Archivace teplota 15-18 C
PříspěvekNapsal: stř 30. lis 2016 14:01:38 
Offline

Registrován: ned 30. pro 2012 16:06:24
Příspěvky: 89
Bydliště: Žamberk
Položit to můžeš.

_________________
Pajle 15° LITOMYŠLSKÝ KORBEL 2016 - stříbrná medaile
Pajle 11° MHM 2016 - BGA 1. místo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Archivace teplota 15-18 C
PříspěvekNapsal: stř 30. lis 2016 15:00:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 61
Goljan píše:
jak je to s teplotou pro ležení svrchně kvašených piv


...nedavno jsem se dozvedel, ze teplota zrani svrchnaku by plus minus mela odpovidat konzumacni teplote danyho pivniho stylu...

kazdopadne, jestli dodrzujes nejaky asepticky zasady, tak se ty psenici v nejakym horizontu tejdnů zcela jiste nestane nic ani pri tech 18....tim ale nechci rict, ze bude chutnat stejne jako kdybys ji mel v chladu...

ja v lete cast varky hefeweizenu skladoval v lednicce a cast ve sklepe, kde bylo tak 16stC - a vic mi chutnala ta ze sklepa (prisla mi takova komplexnejsi) - to je ale asi ciste subjektivni.... (pred konzumaci jsem ji samozrejme dochlazoval v lednici)

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Archivace teplota 15-18 C
PříspěvekNapsal: stř 30. lis 2016 15:42:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2786
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Pšenice je zrovna extrémně choulostivá - není to jen o teplotě, ale i o průběhu teploty, tlaku, kvasnicích atd. Jak při kvašení, tak při skladování..

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz