VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 16. pro 2017 8:08:56
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: European Lager
PříspěvekNapsal: ned 19. dub 2009 14:05:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 25. led 2009 0:14:06
Příspěvky: 59
Tak přidávám ležáček alá světlý dvanáctky z Holandska či Belgie od Coopers. Hodně podobné prvotní kvašení jako u plzňáku. Kvasilo 15 dní - nijak bujaře... Spíš pomalu, ale stále. Použity o5 přiložené kvasnice... Přidáno 0,5 kg maltózy a 0,7 kg dextózy. Chuť je z počátku hodně sytá a jemná a pak přechází v celku výraznou hořkost, která se liší podle typu falšky. V 0,5 l je hořkost menší a chuť lepší, v 1,5 l je pivo hořčí a má větší pěnivost (určitě v závislosti na více dextózy). Jinak je chutnáno cca 6 týdnů v sekundárním kvašení a pivo z 0,5 falšek chutná výborně, kdežto v 1,5 musí ležet ještě déle. Jinak se mi zase nepovedla stálejší pěna. Rychle padá, což je škoda...


Přílohy:
Poznámka: Foto
12.JPG
12.JPG [ 79.53 KiB | Zobrazeno 3452 krát ]

_________________
Obrázek

Facebook -> Domácí pivo - Homebrewing
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: ned 18. říj 2009 19:02:17 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 03. zář 2009 19:44:35
Příspěvky: 46
Při jaké teplotě si kvasil?

_________________
http://pivosculptor.blogspot.com/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: ned 18. říj 2009 22:50:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 25. led 2009 0:14:06
Příspěvky: 59
Dave píše:
Při jaké teplotě si kvasil?


Teplota se měnila od 13 do 15 stupňů ale spíš kvasit při tý nižší hranici. Jinak chuťově skutečně výbornej (i když mi moc jako euro-pivo nepříde) má docela "neevropsky" chmelenej ocas.

Jinak zatim jedinej cooper, kterej mi nevylítnul kvasnou zátkou ven a nenastalo "bujarý" kvašení. Nevim čim to je. Ale neležákový piva od coopers mi i při teplotě do 22 stupňů pokaždý vylítnou zátkou a jsou vykvašený za 4 dny (0,5kg maltózy a 0,5 dextrózy).... Fakt nevim :(

_________________
Obrázek

Facebook -> Domácí pivo - Homebrewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: úte 20. říj 2009 20:19:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 03. zář 2009 19:44:35
Příspěvky: 46
Tak jsem v pondělí ráno založil, teplota zatím mezi 19,5-20°C, ale do současné doby nebublá. Normálně mi pivo vždy rozkvasilo do 24hod. Je to u tohoto typu normální to zpoždění?
V návodu je psáno, že se má začít na 20°C a od druhého dne se může klesat až na požadovaných 14°C pro hlavní fermentaci. Vzhledem k tomu, že mi to nekvasí, tak jsem raději nechal alespoň těch 20°C. Je to rozumné?

_________________
http://pivosculptor.blogspot.com/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: úte 20. říj 2009 21:06:35 
Offline

Registrován: sob 11. dub 2009 15:13:31
Příspěvky: 49
European Lager kvasi trochu dele a nabeh kvaseni je taky delsi. Nechal bych pivo pri 20°C dokud se nerozbubla a pak snizil teplotu. Kvasnice jsi rozkvasil?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: úte 20. říj 2009 21:17:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 03. zář 2009 19:44:35
Příspěvky: 46
Kvasnice jsem rozkvášel jenom jednou a to u první várky, která je pravděpodobně odsouzena k vylití (nemyslím díky tomu rozkvášení, ale je to jeden z rizikových kroků, které jsem raději eliminoval). Další várky jsem již nasypal kvasnice přímo do mladiny a bez problému kvasilo vždy do 24hod.

_________________
http://pivosculptor.blogspot.com/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: čtv 22. říj 2009 18:26:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 03. zář 2009 19:44:35
Příspěvky: 46
Tak sláva :D
Včera začalo bublat, poté jsem stahnul teplotu na 14°C a dnes při odpolední kontrole bublá pravidelně.
Ten rozjezd je skutečně v porovnání s jinými Coopers pomalejší.

_________________
http://pivosculptor.blogspot.com/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: sob 31. říj 2009 13:28:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 03. zář 2009 19:44:35
Příspěvky: 46
Potřeboval bych poradit jak pokračovat.
Pro shrnutí:
18.10. založeno v 20 litrech s Premiovou maltozou při 20°C, hustota 1040
21.10. se to rozbublalo a tak jsem stahnul teplotu na 14°C
23.10. bublá to pravidelně, teplota 13,5°C
31.10. kontrola hustoty vychází cca 1007-1010, teplota se pohybuje 12,5-13,5°C, pivo ale stále bublá
Podle hustoty se mi zdá, že by to mohlo jít ke stáčení, ale to bublání je pořád ještě dost pravidelné. Takže co by jste doporučovali?
Napadlo mě stočit a dát méně dextrózy na sekundární. Stáčím do 1litrových lahví, tak dát dávku na 0,75litru. Nebo raději ještě počkat?

_________________
http://pivosculptor.blogspot.com/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: ned 01. lis 2009 10:38:36 
Offline

Registrován: sob 11. dub 2009 15:13:31
Příspěvky: 49
Na staceni je vzdycky cas. Pokud pridavas dextrozu, musis mit jistotu, ze kvaseni ustalo. Jinak bys mohl mit pivo prehrazene (moc zive). Klidne to muze trvat i 14 dni. Spis stocit o neco pozdeji, nez moc brzy!!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: stř 20. říj 2010 15:12:24 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 14. črc 2010 15:58:40
Příspěvky: 11
Bydliště: okolo Frýdku
rasputin píše:
Na staceni je vzdycky cas. Pokud pridavas dextrozu, musis mit jistotu, ze kvaseni ustalo. Jinak bys mohl mit pivo prehrazene (moc zive). Klidne to muze trvat i 14 dni. Spis stocit o neco pozdeji, nez moc brzy!!


Pripomina mi to muj pripad, co jsem pred 22 dny lahoval european lager. Ale opacne co tady popisujes ty. Nechaval jsem vykvasit az do konce, pridal 0,3g dextrozy na 0,5l a ... ted jsem zkousel jednu petku, zdala se mi nenatlakovana. A vysledek? Sekundarnim kvasenim se lahve nedokazaly natlakovat, takze mam v lahvich vetrak :( Snad se to jeste zlepsi.

Stalo se to nekomu z Vas?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz