VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 24. čer 2018 4:24:21
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: pát 10. čer 2016 15:28:52 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 151
zdravim,

od BVS mam chemicky rozbor vody pre Bratislavu - Dubravku:

Reakcia vody = 7,62
Vápnik = 72,1 mg/l;
Horčík = 13,9 mg/l;
Vápnik + Horčík = 2,37 mmol/l
Chloridy = 27,1 mg/l;
Sírany = 45,6 mg/l;
Sodík = 13,4 mg/l;
Hydrogénuhličitany = 250,2 mg/l

Co ma trapi je dost vysoka hodnota hydrogenuhlicitanov, z coho vyplyva aj vysoka "residual alkalinity". tym padom je voda vhodna skor na tmave piva - pri svetlych sladoch je PH rmutu prilis vysoka.

bratislavski domovarici - pouzivate vodu v vodovodu alebo si chodite po vodu niekde inde? a pripadne ako upravujete vodu pre svetle piva, pale ale-y?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: čtv 16. čer 2016 15:38:18 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 151
kedze tu nie su ziadne reakcie tak to skusim inak...

prva uvarena all-grain varka nevysla uplne podla predstav. vcera sme to flaskovali a pri ochutnani vzorky tam bola tak aneprijemne zemita dochut v zavere. mohlo to byt sposobene viacerymi faktormi (dry-hopping, recyklovane kvasnice....) ale jednym z dovodv mohla byt aj pouzita voda.

buduci tyzden sa chystam znova varit a tentoraz skusim vodu z vodovodu zmiestat s destilovanou vodou v pomere 1:1 a do vysledneho objemu 30.8l pridat este:
- 7g sadry (CaSO4)
- 1g soli (NaCl)
- 1g chloridu vapenateho (CaCl2)
- 4ml kyseliny mliecnej (80%)

podla "brewing water calculator"-a by som mal vo vysledku dostat mash Ph na 5.57 a residual alkalinity na -18.3 ppm as CaCO3 (podla receptu vychadza idealna residual alkalinity na -32 az 26)

Samozrejme skusim eliminovat aj ostatne mozne priciny tej zemitej pachute (napr. nove kvasinky).

Vedel by sa mi k tejto uprave vody niekto skusenejsi vyjadrit? Bude to ok?

Komplet udaje z "brewing water calculator"-a su tu: http://www.brewersfriend.com/mash-chemi ... id=QY27Z51


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: čtv 16. čer 2016 17:54:56 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 208
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
na těch 30,8 lt jdeš strašně vědecky,proto asi nejsou žádné odpovědi :o

_________________
Ležák Sklářský střep 11-na čepu
Ležák Májová 12-na čepu
Ležák Rybářská 13-na čepu
IPA-14-na spilce




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: pát 17. čer 2016 8:45:18 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 151
ano, je pravda, ze mam rad veci pod kontrolou a ked sa do niecoho pustim, tak zvacsa volim "inziniersky pristup". kazdopadne sa mi nezda, ze by nikto z domavaricov neriesil upravu vody... hlavne na svetle piva ma asi malokto z nas vhodnu vodu priamo bez upravy z vodovodu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: pát 17. čer 2016 10:35:40 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 162
podle me 99% domovarniku kasle a i cast komercnich minipivovaru. proste lokalni voda doda lokalni charakter :) uvar dve stejne varky s urpavou a bez upravy, porovnej si to a pak sem napis vysledek. zajima me rozdil


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: pát 17. čer 2016 12:55:15 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 151
to by stalo za pokus... buduci tyzden varime dalsiu varku, vodu skusim upravit tak ako som pisal vyssie. ak budem s pivom spokojny tak skusim niekedy uvarit to iste s neupravenou vodou a uvidime, ci to bude az take zle, alebo len ine, alebo to vobec nerozoznam...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2017 20:26:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 13. led 2015 22:27:55
Příspěvky: 14
Ahoj,

Asi uz idem s krizkom po funuse, ale podla mna beriem tu istu vodu ako ty (zdroj v Devinskej). Vobec som neriesil vodu... ani jediny krat. Stale si totiz myslim, ze ine faktory ovela viac ovplyvnuju vyslednu chut. Ak chces, napis mi spravu a poslem Ti knizku "Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation". Tam sa pise, ze kvasinky a teplota kvasenia ovplyvnuju vyslednu chut piva asi najviac.

_________________
v plane: leziak (aspon 100 litrov)
Kvasi: hybrid z cervenych ribezli
Sud: Leziak
Naflaskovany: Wittbier, Session IPA, Graff, Cider


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Voda v Bratislave
PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2017 9:16:19 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 151
tu knizku mi doniesol jezisko a uz ju mam precitanu :) a uz v pivnici kvasi aj prve pivo s riadenou teplotou fermentacie...

mimochodom, s tou vodou som to poriesil tak, ze mi ju nosil isty cas kolega zo svateho jura (ma vlastnu studnu s uplne makkou vodou, dokonca je taka makka ze nie je vhodna na bezne pitie :) ) a teraz si ju nosim od rodicov, to je voda zo zdroja Hrinova, je to taka zlata stredna cesta.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz