VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 24. led 2017 12:12:09
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jakou použít vodu?
PříspěvekNapsal: čtv 30. led 2014 8:14:17 
Offline

Registrován: ned 20. úno 2011 22:17:19
Příspěvky: 392
Např.: http://byo.com
Přímo tabulky nejsou, je to spíš o prohledávání článků.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou použít vodu?
PříspěvekNapsal: čtv 30. led 2014 10:06:59 
Offline

Registrován: stř 02. bře 2011 20:51:55
Příspěvky: 262
Bydliště: Smržice (Haná)
V technologii výroby sladu a piva od Kosaře je na straně 149 tabulka vod - Vídeňská, Plzeňská atd. pokud nemáš tak stahuj na uloz.to


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou použít vodu?
PříspěvekNapsal: čtv 30. led 2014 10:19:10 
Offline

Registrován: stř 02. bře 2011 20:51:55
Příspěvky: 262
Bydliště: Smržice (Haná)
PIvo píše:
26 je fakt hodně tvrdá voda, to se ti sype z vodovodu křída ne? Já samozřejmě vodu upravuju podle toho, co chci uvařit za pivo, bez toho to nejde. Krno má vodu stejnou jako Dublin, ve všem úplně na chlup, akorát nemám informace o síranech a sodíku (z vodáren mi nikdo bohužel neodpověděl, tímto jim děkuji za ochotu). Takže přímo z vodovodu si můžu uvařit tak dry stout.



Máš vidět vodovodní baterie po deseti letech, boiler se bojím otevřít, tan asi rovnou vyhodím, soused z toho vytahal půl kýble sanitru když měnil spirálu.
Holt Moravský kras nás zásobuje :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou použít vodu?
PříspěvekNapsal: čtv 30. led 2014 10:26:02 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Čítam práve "Brewing Better Beer" a Gordon Strong odporúča hrať sa s vodou, až keď máš dokonale zvládnuté všetky ostatné aspekty varenia. Za predpokladu, že tá voda nie je nejakým spôsobom úplne strašná.

Zároveň ako druhú vec odporúča najskôr sa zamerať na úpravu pH a až potom riešiť nejaké tvrdosti a podobné srandy.

Ja som s vodou zatiaľ nič nerobil, ale je to človek, od ktorého sa podľa mňa oplatí zobrať rady k srdcu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou použít vodu?
PříspěvekNapsal: čtv 30. led 2014 10:54:50 
Offline

Registrován: stř 02. bře 2011 20:51:55
Příspěvky: 262
Bydliště: Smržice (Haná)
PH je částečně o prodlevě při vystírce, ale hlavně o sladu. Tedy pokud nepřidáváš kyselinu mléčnou nebo mléčný zákys.
Já se pohybuji s PH okolo 4,8 pro někoho vyšší pro někoho standardní hodnota. Problém s tím nemám tak to neřeším.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou použít vodu?
PříspěvekNapsal: čtv 30. led 2014 12:47:52 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
mircous píše:
PH je částečně o prodlevě při vystírce, ale hlavně o sladu. Tedy pokud nepřidáváš kyselinu mléčnou nebo mléčný zákys.
Já se pohybuji s PH okolo 4,8 pro někoho vyšší pro někoho standardní hodnota. Problém s tím nemám tak to neřeším.

Neviem, či píšeš o pH čistej vody, alebo diela, ani pri akej teplote.
Ale ideálne pH diela pri teplote 60-70°C je podľa Gordona 5,2-5,5. Tak neviem, pre koho je 4,8 vyššia hodnota, ale dúfam, že nie pre ľudí, čo sa idú vo veľkom hrať s úpravou vody ;)
Opäť zdôrazňujem, že iba opakujem, čo som čítal, vyskúšané nemám.

Pre doplnenie: http://www.howtobrew.com/images/f79.gif


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou použít vodu?
PříspěvekNapsal: čtv 30. led 2014 16:29:04 
Offline

Registrován: stř 02. bře 2011 20:51:55
Příspěvky: 262
Bydliště: Smržice (Haná)
PH čisté vody? ta je snad neutrální ne?

Uvedenou hodnotu 4.8 jsem měl na mysli v hotovém pivu. Jinak PH "díla" se mění v průběhu varu i kvasného procesu. Jiné jsou optimální hodnoty PH ve vystírce a jiné zase např. u cukrotvorných teplot. Pokud je vše včetně sladu OK tak je to jen zbytečná starost, já mám bohužel k dispozici velmi tvrdou vodu a to nedělá dobře ani varnímu a ani kvasnému procesu. Ono to jak píšeš "hraní si vo veľkom na úpravu vody" je vyústění situace kdy se mi zkrátka nedařilo dosáhnout optimálního prokvašení a pivo končilo kvasný proces na cca 72-3% Bylo tam samozřejmě více faktorů které ovlivnili tento výsledek, ale obecně tak tvrdá voda je pro přípravu piva prostě nevhodná.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou použít vodu?
PříspěvekNapsal: čtv 30. led 2014 17:04:42 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Preto píšem:
Jogurt píše:
Za predpokladu, že tá voda nie je nejakým spôsobom úplne strašná.

Neviem, čo je to "velmi tvrdá" ale je možné, že máš problém. Kľúčové je neriešiť problém, kým nenastane.

Treba čítať s porozumením ;) pH hotového piva je asi posledné pH, ktoré by som meral, nechápem teda, prečo si práve to použil, ako príklad. Ale hovorím, len sa v tomto začínam vŕtať a veľa veciam nerozumiem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou použít vodu?
PříspěvekNapsal: čtv 30. led 2014 21:16:00 
Offline

Registrován: stř 02. bře 2011 20:51:55
Příspěvky: 262
Bydliště: Smržice (Haná)
PH hotového piva je jeden ze sledovaných parametrů "hotového piva". Ono je v uvozovkách jedno jak se k výsledku dostaneš, ale je důležité, že se k věmu dostaneš. Pivovarská analýza je prostě o tom, že se tento parametr sleduje, proto jsem bez úvahy uvedl tuto hodnotu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou použít vodu?
PříspěvekNapsal: pát 31. led 2014 6:15:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2758
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
mircous píše:
PH čisté vody? ta je snad neutrální ne?


Destilky jo. Voda z kohoutku pH 6.5 - 9.5

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz