VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 24. čer 2017 19:54:45
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: voda
PříspěvekNapsal: čtv 31. led 2013 13:49:43 
Offline

Registrován: stř 02. bře 2011 20:51:55
Příspěvky: 262
Bydliště: Smržice (Haná)
Černá Hora i Vyškov vaří z tvrdé vody. Já používám tu samou. Dle informací obou sládků vodu nikterak prazvláštně neupravují. Piva mají excelentní takže bych to moc neřešil. Chlor, jestli tam vůbec nějaký je tak nemá asi moc vliv, po chmelovaru občas upravuji stupňovitost směrem dolů čerstvě natočenou kohoutkovicí a i bez odvětrávání pivo hezky rozkvasí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: voda
PříspěvekNapsal: ned 24. bře 2013 16:45:54 
Offline

Registrován: sob 23. črc 2011 21:06:39
Příspěvky: 60
Bydliště: Vsetín
Trochu bych oživil tohle téma a rád bych se zeptal zkušenějších kolegů na jejich názor. Na vaření piva používám vodu z vodovodního řádu. A nedávno se ke mě dostal rozbor této vody. Prostudoval jsem ho a zjistil, že množství dusičnanů se pohybuje těsně pod horní hranicí 50 mg/l, což je hranice pro pitnou vodu. Nicméně na stránkách VÚPS jsem našel jako horní limit pro varní vodu 35 mg/l. Zjistil sjme, že samotné dusičnany nejsou škodlivé, ale mohou být redukovány na dusitany, které jsou pro kvasinky toxické a pro kvalitu piva nažádoucí. Nějak se mi ale přesně nepodařilo zjistit za jakých podmínek dusičnany redukují na dusitany, tudíž jak je velký problém větší obsah dusičnanů ve vodě. Neví o tom někdo něco víc?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: voda
PříspěvekNapsal: ned 24. bře 2013 21:19:27 
Offline

Registrován: čtv 03. čer 2010 19:47:06
Příspěvky: 268
Bydliště: Vancouver
Dusičnanové ionty N03 samy o sobě nepůsobí nepříznivě, přesto však se nemají vyskytovat v množství vyšším než 50 mg.l. Je to především proto, že ion N03 může snadno působením některých mikroorganismů přecházet na dusitanový ion N02. Ten pak snadno reaguje se sekundárními aminy za vzniku nitrosaminů. Sekundární aminy jsou ve sladinách přítomny a z nich vzniklé nitrosaminy jsou v některých případech silnými karcinogeny. Popsané reakce mohou probíhat již při výrobě mladiny. Dusitany. Přítomnost dusitanů ve vodě je nepříznivá, naznačuje pravděpodobnost přítomnosti škodlivých mikroorganismů. lonty N02 též nepříznivě působí na kvasinky. U dusitanů platí okolnosti uvedené u dusičnanů - možnost vzniku nitrosaminů. [Technologie výroby sladu a piva, Kosař, 2000]


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: voda
PříspěvekNapsal: úte 26. bře 2013 13:12:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
S těmi dusičnany by mě to taky zajímalo. Když jsem hledal složení vody pro Brno, kvůli úpravě pivní vody, narazil jsem na zmínku, že březovský přivaděč má vyšší obsah dusičnanů, okolo 35 mg/l. VOV má kolem 10 mg/l. 35 je hodnota v normě, ale prý to není už vhodné pro kojence. Co se nitrosaminů týče, tak podle tohoto článku http://www.ctpp.cz/cze/article/311-jak- ... nosti.html nejspíš neuvaříš pivo, které bude zdravotně závadnější než třeba pizza. Bál bych se víc domácího bastlení sladu než varní vody. Karcinogenům se stejně neubráníš, odpor je marný.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: voda
PříspěvekNapsal: čtv 28. bře 2013 21:04:14 
Offline

Registrován: sob 23. črc 2011 21:06:39
Příspěvky: 60
Bydliště: Vsetín
Dozvěděl jsem se, že je ještě k varní vodě připočítát asi 20 mg/l dusičnanů, které do piva přidá chmel. Z toho hlediska by měla varní voda obsahovat max. 30 mg/l dusičnanů.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: voda
PříspěvekNapsal: čtv 28. srp 2014 12:39:47 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
Zacal som sa zaujimat o to aku vodu mam z hladiska tvrdosti. Zistil som ze z hladiska piva je zistit ukazovatele:
Vapnik Ca2+
Horčík - výpočtom Mg2+
Sírany SO4_2+
Sodik Na+
Chloridy Cl-
Bikarbonát HCO3

Viete, kde by sa dal urobit taky rozbor, najvacsi problem mam s bikarbonatom ten skoro nikto netestuje...

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: voda
PříspěvekNapsal: čtv 28. srp 2014 12:45:40 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
uz som zistit ze hodnota tvrdosti HCO3 sa da nahradit CaCO3 x 1.22

hmm lenze je to mam v Ca2+ Mg2+
:)
EDIT uz som nasiel odpoved aj nato http://www.lenntech.com/ro/water-hardness.htm

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: voda
PříspěvekNapsal: úte 27. říj 2015 12:04:02 
Offline

Registrován: úte 25. srp 2015 19:37:00
Příspěvky: 11
Zpracoval jsem krátký text o vodě, jejích vlastnostech vztahující se k výrobě piva. Nechť to slouží, teěm kteří mají o tuto problematiku zájem...

http://diversity-pivo.blogspot.cz/2015/ ... -voda.html


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: voda
PříspěvekNapsal: pát 22. led 2016 18:08:56 
Offline

Registrován: sob 27. zář 2014 18:10:49
Příspěvky: 32
Ahojte.
Pivo varím z tejto vody. Až teraz sa však ku mne dostal rozbor. Chcem sa spýtať skúsenejších či tam niečo nevadí? Díky
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: voda
PříspěvekNapsal: pát 22. led 2016 20:17:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2785
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Asi tam zapomněli dát jednotky...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz