VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Výtažek Pale Ale - Barva
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=41&t=2965
Stránka 1 z 1

Autor:  black.stone [ čtv 29. pro 2016 19:29:47 ]
Předmět příspěvku:  Výtažek Pale Ale - Barva

Ahoj,

Vrtá mi hlavou barva piva uvařeného z Bruntálského výtažku Pale Ale. Je to spíš takový Red/Amber Ale, EBC okolo 15 a možná i víc... Teď jsem udělal IPA 20l ze třech ks 1,7kg výtažků a je fakt hodně tmavá, ale není tam cítit přehnaně karamelových tónů. Na obale píšou, že je to vyrobené ze sladů 90% Pale Ale a 10% Pilsner. Čím to je, že z toho leze tak hezká barva bez použití karamelových sladů?

Pokaždý když jsem se snažil o podobnou barvu, třeba pomocí Carared nebo melanoidního sladu, tak tam byl znát karamel. Napadá mě jenom jestli to může být tím, že třeba používají dekokční metodu (já dělám všechny svrchně kvašený piva infuzně).

Co si o tom myslíte? Díky,

Milan

Autor:  tomino [ stř 04. led 2017 7:01:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: Výtažek Pale Ale - Barva

black.stone píše:
Ahoj,

Vrtá mi hlavou barva piva uvařeného z Bruntálského výtažku Pale Ale. Je to spíš takový Red/Amber Ale, EBC okolo 15 a možná i víc... Teď jsem udělal IPA 20l ze třech ks 1,7kg výtažků a je fakt hodně tmavá, ale není tam cítit přehnaně karamelových tónů. Na obale píšou, že je to vyrobené ze sladů 90% Pale Ale a 10% Pilsner. Čím to je, že z toho leze tak hezká barva bez použití karamelových sladů?

Pokaždý když jsem se snažil o podobnou barvu, třeba pomocí Carared nebo melanoidního sladu, tak tam byl znát karamel. Napadá mě jenom jestli to může být tím, že třeba používají dekokční metodu (já dělám všechny svrchně kvašený piva infuzně).

Co si o tom myslíte? Díky,

Milan

Piva z výtažku jsou vždy tmavší. Řekl bych, že tím jak se to odpařuje a zahušťuje dochází částečně ke karamelizaci.

Autor:  nameless_one [ stř 04. led 2017 9:34:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Výtažek Pale Ale - Barva

tomino píše:
...dochází částečně ke karamelizaci.


presnejsie je za tym maillardova reakcia (je to zlozita chemicka reakcia ktora prebieha pri roznych teplotach, ale najvyraznejsie nad 120 - 130 C - chrumkava vypecena hneda korka pri peceni chleba je tiez nasledkom maillardovej reakcie).

Maillardova reakcia v sladovom vytazku prebieha intenzivnejsie a dlhsie (je to dane technologiou vyroby - zahustovania vytazku a dobou skladovania vytazku pred pouzitim), ako pri vareni zo zakladnych surovin, co ma za nasledok tmavsiu farbu piva (a moze to mat vplyv aj na chut).

Autor:  tomino [ čtv 05. led 2017 13:34:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: Výtažek Pale Ale - Barva

nameless_one píše:
tomino píše:
...dochází částečně ke karamelizaci.


presnejsie je za tym maillardova reakcia (je to zlozita chemicka reakcia ktora prebieha pri roznych teplotach, ale najvyraznejsie nad 120 - 130 C - chrumkava vypecena hneda korka pri peceni chleba je tiez nasledkom maillardovej reakcie).

Maillardova reakcia v sladovom vytazku prebieha intenzivnejsie a dlhsie (je to dane technologiou vyroby - zahustovania vytazku a dobou skladovania vytazku pred pouzitim), ako pri vareni zo zakladnych surovin, co ma za nasledok tmavsiu farbu piva (a moze to mat vplyv aj na chut).

Přesně řečeno.

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/