VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 22. črc 2017 9:48:15
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dotaz k vaření sladového výtažku světlý
PříspěvekNapsal: ned 19. říj 2014 12:34:10 
Offline

Registrován: pát 09. kvě 2014 15:34:05
Příspěvky: 109
Ahoj delší dobu koukám po tomto výtažku tak jsem již nakoupil dvě balení. Jendo bych chtěl zkusit svrchně a druhý typ spodně. K tomu spodnímu kvašení sem narazil na tento článek kde přímo děla s výtažkem. ( http://mojedilo.ireceptar.cz/navody/nav ... ytazku/vse ).

Co mne zaráží je to že se zde nezmiňuje o použití dextrózy či maltózy. Chci se tedy zeptat to se nemusí použít žádný cukr a může se to tedy nechat kvasit? Sem nějak zmaten zas si říkám, že v tom výtažku nemůže být snad tolik cukru pro kvasnice. Je to moje domněnka tedy.

Jinak bych si asi příští měsíc chtěl koupit tento zavařovací hrnec abych nemusel řešit hrnec na plotnu http://www.mall.cz/zavarovaci-hrnce/pro ... -jakost-hu sice druhá jakost ale máto časovač a plynulou regulaci..

Děkuji za rady či připomínky :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz k vaření sladového výtažku světlý
PříspěvekNapsal: ned 19. říj 2014 13:02:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 15. pro 2010 20:56:40
Příspěvky: 523
Bydliště: Plzeň
rid se navodem vyrobce, urcite tam nekde bude pribalen a nejaky receptar se vyprdni...

ten hrnec se ti bude ucpavat, ma maly otvor, dle meho vyhozeny penize a predrazeny, jednodusi je normal hrnec a varit na sporaku a nebo rovnou treba ba horaku, ktery taky neni drahy.

_________________
Plzeňský Jarovar od roku 2010


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz k vaření sladového výtažku světlý
PříspěvekNapsal: ned 19. říj 2014 13:03:17 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
Ahoj,
Pivo by sa malo varit bez pouzitia cukru! pridavat cukor pri vareni 10tky je barbarstvo. Mnoho receptov to vsak berie ako nieco normalne, robi sa to len za ucelom znizovania nakladov na pivo.
Myslim hlavne recepty ako 500g dextrozy a 500 gramov maltozy su cele zle, jedine co z toho dostanes je euro chcanec.

maltoza je trosku mensie zlo, ale i tak radsej sladovy vytazok.
Pridavat cukor urcite netreba, len z jednej pixle dostanes menej piva.

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz k vaření sladového výtažku světlý
PříspěvekNapsal: ned 19. říj 2014 13:28:36 
Offline

Registrován: pát 09. kvě 2014 15:34:05
Příspěvky: 109
Aha já mám indukční sporák :( a hrnce co mam jsou male a hořák s bombou do bytu nějak nechci :-D

Tak proto jsem koukal na ten hrnec. Jestli to chápu dobře tak ten recept co jsem sem dal je dobře že nepoužije cukr či tak pro kvašení a tak.
Jinak sem se chtěl ještě zeptat zda se může chmel hodit třeba do látkového pytlíčku a vařit nebo to nechat jak je a nasypat ho přímo potom do hrnce :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz k vaření sladového výtažku světlý
PříspěvekNapsal: ned 19. říj 2014 13:38:42 
Offline

Registrován: pát 09. kvě 2014 15:34:05
Příspěvky: 109
Tak jsem koukal na návod a taky s nějak nezmiňují o použití dextrózy http://www.sladovnabruntal.cz/postup-vareni-piva-doma/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz k vaření sladového výtažku světlý
PříspěvekNapsal: ned 19. říj 2014 14:36:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Sladový výtažek je vlastně skoro hotové uvařené pivo (jen zatím nenachmelené). Jediný co s tím výrobce udělal je to, že to zahustil odpařením vody tak aby měl menší náklady na přepravu.
Na pytlík se vyprdni, při vaření na sebe chmel nachytá vysrážené bílkoviny a jiné nežádoucí látky, tak je třeba aby byl navolno a po whirlpoolu sedl na dno.
Pokud ho přesto chceš použít, použij raději dámskou punčochu, kterou před tím několikrát vyvař v čistý vodě. První vývar bude mít barvu čaje. :)

Na dextrózu a maltózu se vyprdni, je to v podstatě pančování piva.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz k vaření sladového výtažku světlý
PříspěvekNapsal: ned 19. říj 2014 17:30:33 
Offline

Registrován: pát 09. kvě 2014 15:34:05
Příspěvky: 109
Aha parada tak to jste mne potesili ted musim jen asi upravit termostat v lednicce mam tam kdyz to dam na nejmensi stupen 8stupnu :-( jinak mam pytliky od kamarada ktery maj hrubost 150micronu tak jsem chtel ten chmel dat do toho. Pouzivaji to na barvy aby v tom pytliku zustali necistoty :-) ale uvidim jeste :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz k vaření sladového výtažku světlý
PříspěvekNapsal: ned 19. říj 2014 18:25:50 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Aoj,hrnec jsem si koupil v Lidlu,o něco dražší,ale s displejem a digitálním nastavením teploty a času.Mohu doporučit.Jediné mínus je,že avizovaný objem 27L je snad až úplně po okraj.
Várka mi tak vychází kolem 24L,a to je tak akorát aby při kvašení ve fermntačce nelezla deka bublátkem.Výpustný kohout hrnce je bez problémů.
Pytlíky na chmel používám taky,asi 15x15cm,žena mi je ušila z dětské plínky,samozřejmě nepoužité!Vaříval sem i bez nich,ale cezení mě zdržovalo.
Z bruntálských výtažků už vařím 2 roky a můžu doporučit.Je to varianta lepší než z koncentrátů,ale proti vařbě ze surovin to prostě není vaření piva.Plus spatřuju v úspoře času a oproti koncentrátům možmost alespoň trošku kouzlit při volbě a použití chmele do chmelovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz k vaření sladového výtažku světlý
PříspěvekNapsal: ned 19. říj 2014 18:43:47 
Offline

Registrován: pát 09. kvě 2014 15:34:05
Příspěvky: 109
A jak prosimte kvasis popr jake kvasnice pouzivas ?? Mohl bys mne napsat presny typ hrnce dekuji


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz k vaření sladového výtažku světlý
PříspěvekNapsal: ned 19. říj 2014 19:30:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Kvasim svrchně s Danstar Notinghamama a hrnec mám tenhle-http://www.lidl.de/de/silvercrest-einkochautomat-digital-mit-lcd-sead-1800-b1/p176828


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz