VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 22. led 2017 6:52:31
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: po zaruke
PříspěvekNapsal: pon 22. črc 2013 10:10:54 
Offline

Registrován: čtv 25. srp 2011 11:14:39
Příspěvky: 17
Ahojte, chcem sa poradit... po dlhsom case, stahovani atd... chceme opat uvarit nejake pivecko.
Avsak nejake zasoby co sme skor nakupili su uz po zaruke.

- kvasnice W34/70 - datum spotreby do 06/2013
- kvasnice Dantstar Nottingham - do 02/2013

- maltoza tmava Bruntal susena - do 03/2013

a potom mam uz vyse roka (asi aj 2?) chmel ZPC granulovany, vakuovo zabaleny - tam nie je ziaden datum
rovnako dlho ale bez datumu aj mam tekuty svetly Bruntalsky vytazok

= vsetko bolo cely cas v chlade v sklepe kde je teplota 1-10 stupnov

Co z toho je este pouzitelne a co naopak mam uz vyhodit?
Kvasnice W34/70 by som chcela teraz pouzit, poradite ci ich mam pre istotu nejak lepsie rozkvasit, alebo staci klasicky?

Dakujem!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: po zaruke
PříspěvekNapsal: pon 22. črc 2013 10:26:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Myslím, že použitelné bude vše, pokud na výtažku není plíseň a nezapáchá, bude asi taky v pohodě. Chmel bude mít při téhle teplotě skaldování asi dost sníženou výtěžnost hořkých látek, takže bych na hořkost použil raději jiný chmel a ŽPČ dával jen na pozdější chmelení. Kvanice budou zdecimované, takže je budeš muset nejdříve hezky rehydrovat v převařené vodě okolo 25 °C (dle předpisu). Pak je budeš muset namnožit na potřebné množství v mladině, než je naočkuješ do samotného díla. Při použití jednoho sáčku by asi bylo nejlepší množit kvasnice na 2 fáze (0,4l -> 4l -> dílo).

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: po zaruke
PříspěvekNapsal: pon 22. črc 2013 10:55:49 
Offline

Registrován: čtv 25. srp 2011 11:14:39
Příspěvky: 17
Vyborne, to som chcela pocut :D
Ano, vsetko to vyzera uplne normalne, ziadna plesen :)

Dakujem, spravime to tak ako pises.
Este sa chcem spytat, ako dlho by si nechal kvasnice v jednotlivych fazach ako pises 0,4 - 4l?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: po zaruke
PříspěvekNapsal: pon 22. črc 2013 13:34:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Optimálně takto: 20-22 °C (pokojová) 0,4l na magnetickém míchadle (1-2 dny) nebo hodně provzdušňovat protřepáním (2-3 dny možná o něco déle). Mladina/sladina se silně zakalí, případně bude na dně usazenina, pokud je v klidu. Banánových esterů se nelekej, zatím nevyrábíš pivo. Pak nejlépe pomalu ochladit třeba na 12-14 °C a nalít do dalších 4 litrů provzdušnené mladiny/sladiny o stejné teplotě (12-14 °C) a nechat v klidu. Myslím, že po dvou dnech by měly být v plném počtu, můžeš je nechat usadit, pak většinu piva slít a zbylé kvasnice hned (max. do pár dnů) použít. Takže to budeš muset připravit aspoň týden před vařením. 4l starter platí pro cca 20l várku ležáku při teplotě kvašení 8-10 °C.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: po zaruke
PříspěvekNapsal: úte 23. črc 2013 9:17:32 
Offline

Registrován: čtv 25. srp 2011 11:14:39
Příspěvky: 17
Uf... to je dost dlho. Nie je potom riziko kontaminacie?

Miesadlo nemam, ale casto sa to znazim prevzdusnovat... myslela som, ze za 1 den to uz nieco bude robit... ale ani nepohlo, asi kupim nove kvasnice :/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: po zaruke
PříspěvekNapsal: úte 23. črc 2013 11:34:25 
Offline

Registrován: čtv 05. kvě 2011 20:22:21
Příspěvky: 82
Riziko kontaminacie je vzdy.
Pises ze sa nic nedeje. Zakvasila si celu davku mladiny, alebo len starter (objem menej ako 1l)?

Ja som pred par tyzdnami zakvasil danstar nottingham s datumom spotrby 12/2012. Pre istotu :) som dal len pol sacku a rozkvasal som to tusim 2 dni. Po zakvaseni mladiny dielo vykvasilo asi za 2 dni, takze no problem.

Dokonca pred dvomi mesiacmi som zakvasil s wb06, ktore som 2 roky skladoval v zavaraninovom pohari (nie v povodnomsacku) a tiez po rozkvaseni v starteri to bolo OK. Aj wb06 aj danstary boli skladovane v chladnicke pri cca 4 stC.

Starter robim maximalne 800-900ml, zakvasam cca 28 l. 4l sa mi zda zbytocne vela, ale mozno je to preto, ze su to spodne kvasnice, ja kvasim len vrchnymi.
D.

_________________
Primar:
Christmas belgian dark strong ale 19,5°, all grain, WLP545, ŽPČ
Sekundar:

Vo flaskach a sudkoch:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: po zaruke
PříspěvekNapsal: úte 23. črc 2013 11:58:13 
Offline

Registrován: čtv 25. srp 2011 11:14:39
Příspěvky: 17
Nie celu davku... len tak ako pisal PIvo... najprv som to rehydrovala a potom dala do asi pol litra prevarenej maltozy s vodou.
Pravidelne prevdzusnujem ale stale ani tuk.
Necham to este co to bude robit... ale idem objednat nove kvasnice, nech to mam na isto :)

Nottinghamy mam aj ja jedny do 02/2013... tie potom tiez skusim rozkvasit, mozno budu zivotaschopnejsie ako W34.
Ale spoliehat sa na ne asi nebudem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: po zaruke
PříspěvekNapsal: úte 23. črc 2013 12:15:13 
Offline

Registrován: čtv 05. kvě 2011 20:22:21
Příspěvky: 82
Ak si z bratislavy pripadne okolia, mam v chladnicke danstar nottingham 1.generacia po primarnomkvaseni asi 6 t stare. Kedze sa teraz chystam na psenicu, v pohode ich ozeliem. Ak mas zaujem, posli pm a dohodneme prevzatie...

_________________
Primar:
Christmas belgian dark strong ale 19,5°, all grain, WLP545, ŽPČ
Sekundar:

Vo flaskach a sudkoch:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: po zaruke
PříspěvekNapsal: úte 23. črc 2013 13:37:20 
Offline

Registrován: čtv 25. srp 2011 11:14:39
Příspěvky: 17
Dakujem :) ale teraz chceme kvasit spodne... Nottinghamy chcem az neskor pouzit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: po zaruke
PříspěvekNapsal: úte 23. črc 2013 13:54:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Je dost možné, že jsou všechny buňky mrtvé, ale myslím, že by tam pár živých mohlo zbýt. Bude to trvat asi dýl než se namnoží, počkej tři dny. Na množení je dobrá mladina/sladina ne maltóza, maltóza je jenom cukr a ten neposkytuje potřebné živiny pro tvorbu nových buněk. Mrtvé buňky kvasnic společně se sladinou (třeba i z výtažku) budou dobrou potravou pro živé buňky při jejich reprodukci. Pdst kontaminace se samozřejmě u vícestupňové propagace zvyšuje, zvlášť při množení z malého množství buněk se musíš snažit o co nejsterilnější prostředí, protože trvá dlouho než kvasnice převezmou nad prostředím kontrolu. Ale nebál bych se toho. Koupě nových kvasnic bude samořejmě nejjednodušší cesta k úspěchu.

Co se týče velikosti starteru a stáří uskladněné kultury, tak se dá říct, že odkvasíš cokoliv s jakýmkoliv živým organismem, o jakémkoliv množství. Kvalita piva ale pak nemusí být odpovídající (mutace buněk, nízké prokvašení, neschopnost odstranit kvasné produkty po primární fermentaci,atd.). Na ležák potřebuješ podstatně víc buněk (asi 2x), zejména proto, že se kvasí za nízkých teplot. Na 20 litrů ležáku je to 360 miliard buněk, což by mělo odpovídat asi 2 sáčkům při pouhé rehydrataci. Poku dnasypeš do malého starteru velké množství buněk, namnoží se jich minimum, je to skoro zbytečné. Já ze sáčků starter nikdy nedělám, jen rehydruju, ale jinak většinou množím kvasnice na 3 fáze z agaru.

Edit: 20l o OG 1050, čili zhruba 12 EPM.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz