VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 28. kvě 2017 23:26:12
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Horní kvašení - jaké kvasnice
PříspěvekNapsal: úte 14. kvě 2013 10:10:04 
Offline

Registrován: úte 14. kvě 2013 9:59:10
Příspěvky: 3
Čau lidi,
potřebuji radu. Koupil jsem koncentrát na výrobu Bruntálského Horala. Potřebuji jej ale odkvasit svrchně. Na spodní kvašení nemám technologii ani zkušenosti a popravdě docela se toho bojím. Nebývám často doma a sbírání deky mě docela děsí.
Takže máte nějaký osvědčený recepis na svrchní kvašení této regionální záležitosti. Jaké kvasnice, jaký poměr maltóza, dextróza, teplota, dochmelení, prostě nějakou tutovku.
Anebo to můžu svrchně odkvasit třeba jako Jizerský ležák - tedy Danstar Nottingham kvasnicemi.
Díky všem za rady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Horní kvašení - jaké kvasnice
PříspěvekNapsal: úte 14. kvě 2013 12:47:52 
Offline

Registrován: ned 30. pro 2012 16:06:24
Příspěvky: 86
Bydliště: Žamberk
Já bych řekl, že je to naprosto to samé.

_________________
Pajle 15° LITOMYŠLSKÝ KORBEL 2016 - stříbrná medaile
Pajle 11° MHM 2016 - BGA 1. místo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Horní kvašení - jaké kvasnice
PříspěvekNapsal: úte 14. kvě 2013 12:49:38 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 387
Bydliště: u Frýdku - Místku
Pokud jsi koupil "Horala" tak jsou tam přibaleny svrchní kvasnce Premium Gold.
Nebo máš jen sladový výtažek a žádné kvasnice.
Každopádně kup nějaké svrchní-Premium Gold,Nottinghamy,S-04,US-05 a odkvas to s nimi.
Dextrozu ani maltozu nepřidávej a nařeď to na požadovanou stupňovitost bez surogace.
Horal je vlastně sladový světlý výtažek kanditní+chmel(premiant)+kvasnice.
Pokud chceš dochmelit použil bych žpč na dva výtažky celkem 100g chmele,chmelení na 3x, po zavaření,v půlce chmelovaru a 5min. před koncem (50g+25g+25g)

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Horní kvašení - jaké kvasnice
PříspěvekNapsal: stř 15. kvě 2013 5:54:55 
Offline

Registrován: úte 14. kvě 2013 9:59:10
Příspěvky: 3
No, já mám samozřejmě ten sladový výtažek kanditní s chmelem a kvasnicemi premium gold. Jenže v originálním návodu se píše o sbírání deky po třech dnech a otevřené nádobě (jako když probíhá spodní kvašení). Ikdyž teplota se má pohybovat v rozmezí 15-20 stupňů Celsia. Což zase odpovídá svrchnímu kvašení.
On je ten návod celkově takový zmatený. Přidávat na dokvašování do lahví krystalový cukr asi taky nebude to pravé ořechové.
Proto se ptám někoho, kdo s tím má zkušenost. Podle mne by ty premium goldky vykvasily i svrchně, ale nevím co z toho vznikne.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Horní kvašení - jaké kvasnice
PříspěvekNapsal: stř 15. kvě 2013 7:06:35 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
jarmilerik píše:
... ale nevím co z toho vznikne.

když se zadaří,tak dobrej "ejl" ;)

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Horní kvašení - jaké kvasnice
PříspěvekNapsal: stř 15. kvě 2013 8:44:47 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
jarmilerik píše:
Přidávat na dokvašování do lahví krystalový cukr asi taky nebude to pravé ořechové.

Já si myslím, že to je ta nejlepší varianta, jen je třeba použít kostkový cukr.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Horní kvašení - jaké kvasnice
PříspěvekNapsal: stř 15. kvě 2013 8:57:03 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
Vláďa píše:
Já si myslím, že to je ta nejlepší varianta, jen je třeba použít kostkový cukr.



proc?

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Horní kvašení - jaké kvasnice
PříspěvekNapsal: stř 15. kvě 2013 9:00:15 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Protože kostku do lahve nenacpeš.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Horní kvašení - jaké kvasnice
PříspěvekNapsal: stř 15. kvě 2013 9:21:48 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
aha, takze jde o vitezstvi nad hmotou, tak to jooo!

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Horní kvašení - jaké kvasnice
PříspěvekNapsal: stř 15. kvě 2013 9:49:32 
Offline

Registrován: úte 14. kvě 2013 9:59:10
Příspěvky: 3
Chlapi, prosím k tématu. Děkuji.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz