VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 27. kvě 2017 16:47:51
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: pon 08. dub 2013 9:53:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
PIvo píše:
Taniny z obilných slupek způsobí nepříjemnou hořkost nebo trpkost. Přispívá k tomu řada faktorů, nejvíc asi teplota (nad 78 °C) a pH. Mastermind dělal máčení zrna samostatně, pak rozmíchal výtažek a přidal scezený pražený čaj. Na tom eshopu bych ten slad raději poptal už teď, aby to nebylo měsíc až od okamžiku objednání.


Na tom esopu maji Carafu i odpluchovanou.Myslel sem,ze bych koupil tu.Ale jsou tam oznaceni 1,2,3.Rozdil je v EBC.800-1000,1100-1200 a 1300-1500.Ktery vzit?
A proc jeste caj?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: pon 08. dub 2013 10:02:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 387
Bydliště: u Frýdku - Místku
Kdyby jsi to potřeboval nutně mám tady cca 1,5kg Carafa 1.
Předání v OV.
Když tak napš SZ.

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: pon 08. dub 2013 10:09:29 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
caj myslel pivo, asi ten vyluh zo sladu:Dmetaforicky, teda aspon ja som to tak pochopil...

po prestudovani materialov z google.... naspet k taninu, jeho vyluhovanie objem priamo neovplivnuje (nepriamo ano), faktory ovplivnujuce vyluhovanie taninu je teplota 78°C a ph roztoku v ktorom sa nachadza, nemalo by byt vyssie ako ph 6, cim vyssie tym horsie.
Pri vareni zo surovin to nieje problem, pretoze slad znizuje ph vody a pri beznej 12tke je to ph okolo 5,2. Ty vsak davas specialny slad cisto do vody ktora ma ph 7.
Asi preto sa dava co najmensie mnozstvo vody, lebo carafa je tiez slad a znizuje ph, cim menej vody tym viac ho znizi.
Naskyta sa otazka ci tych 200gr nema zanedbatelne mnozstvo taninu. Idealne aj ked najdrahsie riesenie je ten odpluhovny. Pri neodpluhovanom by som meral ph s papierkmi;) mna osobne by zaujimalo o kolko znizi ph samotna carafa pri akom objeme.

Inak pekna vychodnarcina na čecha:D
Pre kavovu chut by som dal 3 typ, hoc ine som neskusal, len s touto som tu kavovu chut dosiahol

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: pon 08. dub 2013 11:35:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
rezance píše:
caj myslel pivo, asi ten vyluh zo sladu:Dmetaforicky, teda aspon ja som to tak pochopil...

po prestudovani materialov z google.... naspet k taninu, jeho vyluhovanie objem priamo neovplivnuje (nepriamo ano), faktory ovplivnujuce vyluhovanie taninu je teplota 78°C a ph roztoku v ktorom sa nachadza, nemalo by byt vyssie ako ph 6, cim vyssie tym horsie.
Pri vareni zo surovin to nieje problem, pretoze slad znizuje ph vody a pri beznej 12tke je to ph okolo 5,2. Ty vsak davas specialny slad cisto do vody ktora ma ph 7.
Asi preto sa dava co najmensie mnozstvo vody, lebo carafa je tiez slad a znizuje ph, cim menej vody tym viac ho znizi.
Naskyta sa otazka ci tych 200gr nema zanedbatelne mnozstvo taninu. Idealne aj ked najdrahsie riesenie je ten odpluhovny. Pri neodpluhovanom by som meral ph s papierkmi;) mna osobne by zaujimalo o kolko znizi ph samotna carafa pri akom objeme.

Inak pekna vychodnarcina na čecha:D
Pre kavovu chut by som dal 3 typ, hoc ine som neskusal, len s touto som tu kavovu chut dosiahol


Díky za vyčerpávající informace i za pochvalu.Jsou to vzpomínky z vojny,před 30 lety.Ale byla sranda.I se Záhorákama.
No a ten čaj mi hned nedocvaknul,až teď.Domníval jsem se,že je tam ještě navíc kvůli nějakému aromatu. :?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: čtv 25. dub 2013 11:14:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Ahojky,dnse jsem tedy začal s Carafou,respektive se Stoutem.Koupil odpluhovanou,typ 3,vyluhoval 200g ve 4L vody.
Je to tmavé a hořké jako hrom.A tak se chci zeptat,jaké asi množství chmele dát na 20L sladiny,IBU tak 45-50?
Chmely Fuggle a Challenger.Nebo použít i jiné?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: čtv 25. dub 2013 12:08:54 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
a aku planujes pociatocnu hustotu?

na vypocet pouzi tento excel harok:
http://rezanec.tym.sk/Chmelovar_by_Mastermind.xls
myslim ze kombinacia fuggle a chalanger su v pohode :)

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: čtv 25. dub 2013 12:52:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Myslím,že 1060 by mohlo stačit,ne?
Ale v předchozí várce jsem použil Notinghamy a pivo je dost cítit sladem,i chuťově.Myslím,že je tam hodně nezkvasených cukrů.(I když to doma,ani známým vůbec nevadilo)
Mám ještě S-33 a S-4 ale jsem s nima ještě nekvasil.Prokvášejí hlouběji,než Notinghamy?

Bohužel,nemám v mobilu prohlížeč souborů xls.Tak to snad nějak zmastím kalkulačkou a malinko uberu.Doma se pak podívám kolik jsem se sekl mimo :mrgreen:

Díky za rychlou odpověď,valím pokračovat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: čtv 25. dub 2013 13:11:02 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
no to závisi od toho kolko sladu (sladoveho vytazku) si pouzil, 1060 to je taka pekna 14° tka:)

podla tejto tabulky http://rezanec.tym.sk/hopsgraph.jpg ak das tych 45 IBU malo by to byt horke dost dost hodne:) s kvasinakmi ti velmi neporadim pouzivam skoro stale gold od mutons, ale z tych co mas tak S04 alebo nothingam su anglcike a mas anglicke chmele tak nech to je koser:D

chces mat chmelovar 60 alebo 90 minut?

tu mas jeden velmi zaujimavy recpet http://hopville.com/recipe/199062

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Naposledy upravil rezance dne čtv 25. dub 2013 13:20:36, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: čtv 25. dub 2013 13:19:08 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
milanos píše:
Mám ještě S-33 a S-4 ale jsem s nima ještě nekvasil.Prokvášejí hlouběji,než Notinghamy?


S-4 dle mých zkušeností neprokváší víc než Nottinghamy... a S-33 snad ještě míň,co sem četl.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: čtv 25. dub 2013 13:22:07 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
no S-33 by som dal do nejakeho vianocneho specialu, tie nedavaj ;)

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz