VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 24. říj 2018 4:26:12
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: pát 05. dub 2013 9:43:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Jakýkoliv pražený slad je v pohodě a podle toho, co jsem četl, si Američani nedělají těžkou hlavu ani s praženým ječmenem. Zrno hrubě namel, dej do punčochy, ponoř na 20 max 30 minut do vody (poměr asi 1,5 l na 0,5 kg sladu) o teplotě 65 až 70. Vyšší teploty, víc vody, delší čas a přílišné ždímání způsobí větší výluh taninů, které tam nechceš. Mělo by se taky sledovat pH.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: pát 05. dub 2013 10:04:31 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
1 Namlety samozrejme, bud ho mozes taky uz kupit, alebo take male mnozstvo pomelies aj na mlynceku na mak, alebo ho namoc na hodinku a potom pomixuj v mixery. Je dolezite aby si nepresiahol tu teplotu okolo tych 78°C koli taninu, v eshopoch sa da kupit uz aj odpluhovany to odstrani tanin uplne, ale je aj odost drahsi.
2 kolko ludi tolko chuti, netreba s prazenym sladom prehanat, inak vznikne fakt asfalt. Ja davam napriklad 3% čokoladovy 2% carafu. Ale to uz tu kavu tak necitit, lebo u mna to je nezelany jav. Na tvojom mieste by som dal tych 5%carafy nazaciatok, a potom by som experimentoval dalej. Vsetko je vsak podle chuti. Tak isto mozes pouzit ine slady. Naprkilad keby si mal vysoke ph, tak kysly slad ti ho zniži. Myslim ze jedno percento zo sypania znizi ph o 0,1%, pricom ph mladiny ma byt od 5.2 do 5.3 ph.
3 Neviem ako sa robi take pivo, ale ak sa riedi ten koncentrat vodou, predpokladam ze namiesto cistej vody ho zriedis s vyluhom, a pokracujes dalej ako keby si ho zriedil s vodou. Popripade ak mas malo vyluhu vodu dolejes podla potreby.

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Naposledy upravil rezance dne čtv 25. dub 2013 14:00:23, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: pát 05. dub 2013 10:11:23 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
Ak chces nejake konkretne recepty skoc na hopvile daj hladat recpety s klucovym slovom "Carafa" potom klikni na filter "Extract with Specialty Grains" a tam mas vela recpetov ktormi sa mozes inspirovat
http://hopville.com/recipes?process=1&q=Carafa

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: pát 05. dub 2013 12:47:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
OK.Diky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: sob 06. dub 2013 12:19:42 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 876
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
to mě začíná zajímat... :D

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: ned 07. dub 2013 14:24:25 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
daj potom vediet ako to dopadlo:)

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: pon 08. dub 2013 7:38:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
PIvo píše:
Jakýkoliv pražený slad je v pohodě a podle toho, co jsem četl, si Američani nedělají těžkou hlavu ani s praženým ječmenem. Zrno hrubě namel, dej do punčochy, ponoř na 20 max 30 minut do vody (poměr asi 1,5 l na 0,5 kg sladu) o teplotě 65 až 70. Vyšší teploty, víc vody, delší čas a přílišné ždímání způsobí větší výluh taninů, které tam nechceš. Mělo by se taky sledovat pH.


Naopak "Rezance" píše:"Pokud varite na elektircke plotne tak staci nasypat podrcene zrno do textilneho alebo nylomoveho sacku, ten vlozite do studenej vode o objeme 14-23l. zohrejte vodu na 68°C, zrno macajte 30 až 45 minut, potom tekutinu zo sacka vymackajte von do vody pomocou kuchynskych kliesti alebo lyzice, bez toho aby ste sa ho dotykali rukami. Vodu privedte vodu do varu a postupujte dalej ako kdyz varite pivo z extraktu."


"PIvo",radši bych se držel tvého postupu."Rezance"neuvádí poměr voda/slad.
Ale,vzhledem k tomu,že použiju asi jen 200g sladu vychází mi množství 0,6l vody.Bude to stačit?Myslím,že bude problém u tak malého množství udržet teplotu?


Určitě dám vědět jak to dopadlo,ale zatím mám problém sehnat Carafu. Ani v bazaru se nikdo neozval :(


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: pon 08. dub 2013 8:20:40 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
Ja uvazdadzam ze ju treba dat do tej vody co tam dáš ten koncentrat, neviem kolko jej je v knizke sa pise 14-23l. Aj tak to je asi jedno 200gr je dost 0,6 l by zcernalo teda riadne. Hoc cim viac vody tym ma to viac miesta kde sa to ma rozpustit. Ja to davam do 80l kotla 200gr tiez, a nikdy v tom nebol problem, ze by tam bolo vela vody.
Cez eshop ju kupit nechces? iste ju v kazdom maju. Ja ju doma mam, ale posielat z Kosic sa ju nechystam:D
napr ten eshop co som ti posielal ma ja cesku verziu, nad 50e ma zadarmo postu
http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/slady/slady-prazene/
dokonca ked si pozries kontak zistis ze su velmi blizko Ostravi;) mozno by vedel dojednat osobny predaj, hoc je to cisto internetovy obchod.

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: pon 08. dub 2013 8:47:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
PIvo píše,že ve větším množství vody se uvolňuje větší množství taninů.Nevím sice co to je,ale pochopil jsem,že tam nejsou žádoucí.
Samo že ve větším množství vody by to bylo jednodušší,stejně v tom pak rozpustím sladový výtažek,a následně chmelovar.Koncentráty nedělám,ty se právě v těch 20L míchají.Ale tam už se chmelit nemusí.
Carafu už jsem našel na ešopu,jenom čokoládový slad mají uvedeno,že bude do měsíce.Mají i Fugle a Chalenger,tak počkám a objednám vše naráz.
Ale to jak v Košicoch Carafa,ta ja šidam na motor,kormaň do rukoch i jecham do tebe na šalony vychod.Ni tak?

Jo,v tom ešopu to právě chci koupit.Už jsem tam byl párkrát i osobně,je to jen 20km.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Káva a kakao do Stoutu?
PříspěvekNapsal: pon 08. dub 2013 9:34:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Taniny z obilných slupek způsobí nepříjemnou hořkost nebo trpkost. Přispívá k tomu řada faktorů, nejvíc asi teplota (nad 78 °C) a pH. Mastermind dělal máčení zrna samostatně, pak rozmíchal výtažek a přidal scezený pražený čaj. Na tom eshopu bych ten slad raději poptal už teď, aby to nebylo měsíc až od okamžiku objednání.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz