VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 28. bře 2017 20:34:04
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Riedenie mladiny
PříspěvekNapsal: pon 02. črc 2012 11:56:27 
Offline

Registrován: pon 21. kvě 2012 12:27:58
Příspěvky: 45
Chcel by som sa poradiť, či je možné zriediť mladinu po vychladení. Urobil som chmeľovar a nechal vychladiť na zákvasnú teplotu cca 20 stupňou /vrchné kvasenie/ tak som zmeral cukornatosť a tá je okolo 16-17 a v pláne som mal 11. Je možné to zriediť prevarenou a vychladnutou vodou. Kvasinky som zatiaľ nedal. Varil som zo sladového výťažku Bruntál.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Riedenie mladiny
PříspěvekNapsal: pon 02. črc 2012 12:21:52 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
jasně že to můžeš před kvašením zředit :)

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Riedenie mladiny
PříspěvekNapsal: pon 02. črc 2012 12:23:30 
Offline

Registrován: pon 21. kvě 2012 12:27:58
Příspěvky: 45
ďakujem za promtnú odpoveď


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Riedenie mladiny
PříspěvekNapsal: pon 02. črc 2012 12:45:25 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
nemusis prevaren ou normalne sprchou z vysky tam dopln studenu vodu. aj to krasne prevzdusnis, robim to bezne


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Riedenie mladiny
PříspěvekNapsal: pon 02. črc 2012 21:14:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Jak zde bylo již diskutováno, to není rozhodně správný postup... (ředit studenou) i když může dočasně fungovat...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Riedenie mladiny
PříspěvekNapsal: úte 03. črc 2012 12:47:50 
Offline

Registrován: pon 21. kvě 2012 12:27:58
Příspěvky: 45
takže vodu som radšej prevaril, nechal vychladnúť a pridal rozkvasené kvasinky aj keď viem, že to nie je košér


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Riedenie mladiny
PříspěvekNapsal: stř 04. črc 2012 21:37:17 
Offline

Registrován: stř 09. úno 2011 18:04:57
Příspěvky: 125
Mosquit píše:
Jak zde bylo již diskutováno, to není rozhodně správný postup... (ředit studenou) i když může dočasně fungovat...

kruci, ta diskuse mě zase minula. Nějak jsem si jí nevšim. Ale ředím to po chmelovaru běžně studenou vodou a nebyl nikdy problém. Může někdo v kostce shrnout, co by mohlo nastat? Kontaminace asi těžko. 6e by chlor? to se mi taky moc nezdá, vzhledem k teplotě díla. Tak nevím

_________________
Rosťa


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Riedenie mladiny
PříspěvekNapsal: stř 04. črc 2012 22:22:24 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 14. lis 2010 0:50:55
Příspěvky: 143
Bydliště: Žatec
Tak s rostoucí teplotou koloidní látky líp difundujou. Jednak taky převařením odstraníš případné těkavější látky, druhak máš jistotu sterility. Ředit studenou vodou určitě lze (i v minipivovarech tak ředí příliš silnou mladinu), ale jak tu bylo řečeno, není to úplně košér.

_________________
https://www.facebook.com/PivoFalkon


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Riedenie mladiny
PříspěvekNapsal: čtv 14. lis 2013 7:52:29 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 81
Moja prakticka skusenost s Bruntalskym vytazkom: povodny plan bolo navarit 11 l piva z jedneho 1,7 kg balenia. Podla navodu od vyrobcu by to mala byt desiatka (EPM=1041). Chmelovar som robil tak, ze som objem udrziaval konstantne na 11 l (dolievanim vody z rychlovarnej konvice). Po schladeni a stiahnuti do spilky som mal 9,2 l mladiny o EPM=12,7 °P. Po doriedeni vodou na 11l som sa dostal na (prepocitane na 20 °C) EPM=10.7 °P. Je teda evidentne, ze pri samotnom schladeni mladiny + stiahnuti do spilky sa stratili takmer 2 l.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Riedenie mladiny
PříspěvekNapsal: stř 20. lis 2013 8:21:55 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 22. říj 2010 12:55:12
Příspěvky: 207
Bydliště: Bratislava
Nechcem do toho veľmi kecať, ale keď sa môžu vodou z vodovodu riediť mladinové koncentráty, nevidím problém pri dorieďovaní mladiny. Používa na to sprchu už asi 2 roky a všetko je OK. V pivovaroch sa to tiež tak robí aj keď to možno "nieje úplne kóšer", ale nevidím dôvod byť pápežskejší ako pápež.

_________________
http://www.svojepivo.sk


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz