black.stone píše:
Ahoj,
Vrtá mi hlavou barva piva uvařeného z Bruntálského výtažku Pale Ale. Je to spíš takový Red/Amber Ale, EBC okolo 15 a možná i víc... Teď jsem udělal IPA 20l ze třech ks 1,7kg výtažků a je fakt hodně tmavá, ale není tam cítit přehnaně karamelových tónů. Na obale píšou, že je to vyrobené ze sladů 90% Pale Ale a 10% Pilsner. Čím to je, že z toho leze tak hezká barva bez použití karamelových sladů?
Pokaždý když jsem se snažil o podobnou barvu, třeba pomocí Carared nebo melanoidního sladu, tak tam byl znát karamel. Napadá mě jenom jestli to může být tím, že třeba používají dekokční metodu (já dělám všechny svrchně kvašený piva infuzně).
Co si o tom myslíte? Díky,
Milan
Piva z výtažku jsou vždy tmavší. Řekl bych, že tím jak se to odpařuje a zahušťuje dochází částečně ke karamelizaci.