VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

nepovedene svetle pivo
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=40&t=3145
Stránka 2 z 2

Autor:  riso77 [ stř 11. říj 2017 13:16:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: nepovedene svetle pivo

to moje bolo vcelku pitne, aj ked tam bola nejaka zaujimava kavovo-karamelova dochut, ktora mozno vznikla tym maillardom, :)
myslim, ze obavat sa nemusis, pokial si dodrzal hygienicke zasady.

Autor:  krajiccz [ ned 15. říj 2017 7:44:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: nepovedene svetle pivo

Já jsem tedy taky úplný nováček (3 várky). Zakoupil jsem několik sl. výtažků. Moje první podle očekávání světlá dvanáctka, stala se jantarovou patnáctkou :D
Ale je ňamková!!! Co jsem tedy vyzkoumal a vyčetl, tak obecně světlý sl. výtažek, moc světlý není, spíš polotmavý.
Z toho jsem pochopil (a už se na to těším jako kluk), že prostě musí následovat vaření ze sladu. Z výtažkem toho člověk moc nevykouzlí, pominu-li chmelovar.

Autor:  riso77 [ pon 01. led 2018 20:49:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: nepovedene svetle pivo

Este potvrdenie toho co napisal nameless_one:

The third key is especially important to extract brewing, and that is the freshness of the ingredients. Liquid malt extract typically has a shelf life of about two years if stored at or below room temperature, during which time its color will approximately double. The Maillard reactions that are responsible for the color change can generate off-flavors like licorice, molasses, and ballpoint pen aroma. Beer brewed with old extract syrup may also have a dull, bitter, and/or soapy flavor to it. These flavors are caused by the oxidation of the phenols and fatty acid compounds in the malt. These off-flavors are part of a group that is collectively known as “extract twang.” Homebrewers will often complain that they can’t make good beer with extract, but it’s usually just a matter of freshness. The bottom line to brewing great beer with liquid extract is to use the freshest extract possible by checking the “Use By” dates on the cans, or to buy from a shop that has a high stock turnover. Dry malt extract has a much better shelf life than liquid, because the extra dehydration slows the chemical reactions. If you can’t get fresh liquid extract, use the dry.

zdroj: Jamil Zainasheff: Brewing Classic Styles

Autor:  riso77 [ stř 24. led 2018 8:47:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: nepovedene svetle pivo

Tak a tu je to potvrdene aj experimentom a obrazkami. Takze pouzitim stareho svetleho vytazku sa dostaneme do tmavej farby a zmenenej chuti.
http://brulosophy.com/2017/11/27/the-impact-of-age-on-liquid-malt-extract-exbeeriment-results/

Autor:  Mameluk [ ned 25. úno 2018 17:08:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: nepovedene svetle pivo

haluzator píše:
tak bohuzel jsem datum vyroby nenasel, ale trvanlivost byla do ledna 2018. uvidime casem, co z toho vznikne...

jestli to byl bruntál tak já mám z tý doby taky pivka tmavší 2 várky

Stránka 2 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/