VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

zastavena fermentacia pri 1033
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=38&t=2867
Stránka 1 z 1

Autor:  allsheFR [ pát 17. čer 2016 14:07:36 ]
Předmět příspěvku:  zastavena fermentacia pri 1033

zdravim. potreboval by som radu.
"varil" som pivo zo sladoveho vytazku mr. sladek (moje prve varenie)
vsetko prebehlo pravdepodobne v poriadku, prvych par dni prebiehala fermentacia velmi pekne, no po priblizne 4 dnoch sa uplne zastavila. Zmeral som cukornatost, 1040... reku, dajak vela nie? tak som to takto nechal este par dni (cca dalsich 5) no po zmerani, to kleslo iba na 1035... a tam sa to proste zastavilo. (pociatocna cukornatost po uvareni a dochladeni bola okolo 1055)

Na radu znameho, som skusil pridat dalsie kvasnice - nepomohlo... po rozkvaseni som ich tam pridal, cele som to pervzdusnil... znova sa to rozbublalo celkom slusne, ale asi len na hodinu az 2, a znovu zastavilo - nechal som to ale takto priblizne 3 dni - odmerana cukornatost 1033 ... stale neklesa, uz to ostava na tych 1033 asi posledne 4 dni...

celkovo tam to pivo kvasi uz priblizne 2,5 tyzdna (celkom dost dlho) no uz sa to nehybe.

Poradte, co s tym - chuti to relativne sladko, a vzhladom na vypocitane IBU aj horko - cca ako pivo ktore som chcel dosiahnut - az na to ze je sladke.

kde sa mohla stat chyba?... kvasenie prebiehalo zo zaciatku pri stalej teplote cca 22 - 23 stupnov.. neskor som skusil aj vyssiu - 25-26 ale to nijak nepoohlo, a skusal som aj nizsiu teplotu - cca 19 stupnov.. stale nic.

vyliat to nevylejem - aktualne som skusil supnut do jednej litrovej plastovej pivnej flase stocit + pridal som trstinovy cukor, uvidime co z toho vylezie.

rad by som ale vedel, kde mohla nastat chyba. stretol sa s tym niekto uz?
mne osobne to pripada, ako keby ten sladovy vytazok nebol spravne urobeny? ze obsahoval velke mnozstvo neskvasitelnych cukrov ? ale mi to trosku nejde do hlavy, ze ci daco take sa moze stat - predsa len ten vytazok robi nejaka ta firma ktora asi vie ako na to.
keby som to varil zo surovin, a sa mi to stane, tak pochopim, ze nespravne prebehlo vystieranie alebo co...

diky za rady.

Autor:  matasek2000 [ pát 17. čer 2016 19:00:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: zastavena fermentacia pri 1033

Čím jsi měřil a při jaké teplotě? Jaký jsi použil kvasnice?

Autor:  allsheFR [ ned 19. čer 2016 7:29:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: zastavena fermentacia pri 1033

pouzivam klasicky skleneny hustomer do odmerneho valca.... merane pri teplote 20-25 stupnov... ale preratane na 20... cize hustota 1033 pri 20 st.
kvasinky su safale us-05.... dielo malo 10 litrov, pouzil som pol sacku original zabaleneho (cca 5,75g - merane na mikrovahe) .... neskor som skusil pridat aj druhu polovicu... kvasenie sa akoby rozbehlo po prevzdusneni ( bublalo asi 2-3 hodiny) no hodnota ostala na 1033.

skusal som ci nie je vadny hustomer,.... vo vode ukazuje 1000 +/- :)

Autor:  allsheFR [ úte 21. čer 2016 14:05:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: zastavena fermentacia pri 1033

nikoho nic nenapada?. mam stocenu jednu flasku .. cca 4 dni druhotne kvasi s pridanim cca 4g cukru (litrovka) ... dnes som ju otvoril. pivo je vyborne, vonave, horke, ale zaroven sladke... (kedze bolo stacane pri cukornatosti 1033) ... inak v pohode, chuti mi...

stale ale nemozem prist na dovod neprekvasenia.

Autor:  allsheFR [ stř 22. čer 2016 14:05:27 ]
Předmět příspěvku:  Re: zastavena fermentacia pri 1033

spravil som "pokus" . pridal som dalsie - ine kvasnice, pridal som ale aj trstinovy cukor - nechal som to kvasit 4 dni, kym neprestalo bublanie, po zmerani, stale 1033 - 1032 (takze vykvasil iba ten dany cukor ktory som pridal) ... tzn. chyba najskor nie je v kvasinkach (ani tych safale, ani tych dalsich co som pridal) ... tak teda v sladovom vytazku?(maltoze) ?

Autor:  allsheFR [ čtv 23. čer 2016 10:49:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: zastavena fermentacia pri 1033

vidim ze tu to zije :)

Autor:  Mosquit [ čtv 23. čer 2016 12:10:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: zastavena fermentacia pri 1033

Nojo, už tu moc lidí, kteří by měli zkušenosti se sladovým výtažkem, není. Většina přesla na suroviny ;-)
Taky mi to přijde nejspíš jako problém výtažku

Autor:  allsheFR [ pát 24. čer 2016 6:01:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: zastavena fermentacia pri 1033

podla mna je jedno ci zo suroviny ci z vytazku... jeden krok (aj ked sice podstatny) menej, nic nemeni na veci :)..."z vytazku" varia vsetci, ked si to tak vezmes, len si ho "vyrobia" sami :)... zo surovin som sa zatial neodvazil varit.. k tomu pridem postupne. chcel som si to prv skusit trosku jednoduchsou cestou.

Autor:  glottis [ pát 24. čer 2016 8:41:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: zastavena fermentacia pri 1033

zkratka byla sice delsi zato mene pohodlna :)

bohuzel, pro zacatecniky, je smutne, ze prodavaji neco, cemu nikdo pravdepodobne neudelal ani zakaldni test, co v tom je za cukry. nebud z toho hlavne nejak moc otravenej

Autor:  allsheFR [ sob 25. čer 2016 15:27:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: zastavena fermentacia pri 1033

niesom.. pridal som trstinovy cukor, nech to ma trosku viac alkoholu ako sa vykvasilo.. a je to fajn. uz to mam cele stocene. piaty den vo flasiach. zajtra rano odkladam do chladnicky.. ten recept bol tak ci tak trosku experiment. ale napriek tomu co sa stalo som s vysledkom spokojny. je to pitelne, vyliat to netreba :)

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/