VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 23. srp 2017 1:33:42
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vátažek Pale Ale- pomoc s chmelením
PříspěvekNapsal: ned 14. kvě 2017 17:32:11 
Offline

Registrován: ned 14. kvě 2017 17:21:00
Příspěvky: 4
Zdravíčko domovarníci :-)

Potřebuju od Vás pomoc....Chystám se vařit pivo ze sladového výtažku (Pale Ale,18L 12tka), jedná se o moje úplně první vaření a chci vařit podle tohoto receptu:

http://www.domovarnik.cz/fotky45394/Ale ... olding.pdf

Jen s tím rozdílem, že tam nechci dát jen east kent golding, ale i ŽPČ. Jen nevím kolik gramů od každého chmele dát. Chci aby to pivo bylo typycky hořké jak IPA má být. Nemáte někdo kalkulačku kde bych si to mohl spočítat nebo někdo kdo by mi to spočítal? :-D

Případně kdybych chmelovar provedl následujícím způsobem bylo by to dobře?

60minut - 20g east kent golding
30minut - 10g east kent golding a 30g ŽPČ
1minuta - 10g east kent golding a 20g ŽPČ

Za případnou pomoc a radu budu vděčný :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vátažek Pale Ale- pomoc s chmelením
PříspěvekNapsal: ned 14. kvě 2017 20:44:08 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 216
Ahoj,kalkulaček je dost, podle brewersfriend vychází IBU při tomto chmelení na 37.5. Jinak podle mě to můžeš takto zrealizovat, akorát to nebude IPA (ta je silnější, 13.8 - 17.1°P , a více hořká , IBU 40 - 70), spíš bych tomu říkal normálně ALE. A nasycení bych pro začátek volil variantu s cukrem (nebo dextrosou, glukosou), kroužkování mladinou chce trochu zkušeností, pro začátečníka to není. Tak ať se ti to vydaří a hlavně dobře rehydratuj kvasnice a provzdušni mladinu, ať tady zase nemáme další případ "po 3 dnech nebublá" ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vátažek Pale Ale- pomoc s chmelením
PříspěvekNapsal: ned 14. kvě 2017 21:32:37 
Offline

Registrován: ned 14. kvě 2017 17:21:00
Příspěvky: 4
Ano těch kalkulaček jsem pár našel, ale nevěděl jsem jak do nich zadat např. pří druhém chmelení dva chmely, jestli mi rozumíš? :-D JJ vím, že IPA je silnější, ale aspoň tou hořkostí bych se jí chtěl přiblížit....btw když místo 18l udělám 14litrů bude to už odpovídat ipě?

A poslední dotaz, když to chmelení upravím takto, kolik tam bude ta hořkost?

60minut - 30g east kent golding
30minut - 15g east kent golding a 30g ŽPČ
1minuta - 10g east kent golding a 25g ŽPČ

Děkuju moc


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vátažek Pale Ale- pomoc s chmelením
PříspěvekNapsal: pon 15. kvě 2017 6:04:21 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 216
Spíš bych udělal těch 14 litrů a chmelení nechal původní, pak to bude silnější a více hořké a bude to vyházet na IPA. Stejně je tam odpar při chmelovaru, tak z toho bude i tak méně než 18 l. Nevím, kolik to bude mít objem na začátku po smíchání 18l vody a výtažku, ale po chmelovaru (20% odpar) bych to viděl tak na 14 - 15 litrů. Nic bych oproti původnímu plánu neměnil.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vátažek Pale Ale- pomoc s chmelením
PříspěvekNapsal: pon 15. kvě 2017 7:20:16 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
IPA to nebude už proto, že tam není dry hopping, nebo aspoň masivní late hopping.
Moc nerozumím tomu, proč tam dávat ŽPČ, ale proti gustu...
Dva chmely na druhé chmelení zadáš do kalkulačky (alespoň na brewersfriend, ale jinde to bude obdobné) tak, že tam do dvou řádků napíšeš dva chmely na stejný čas.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vátažek Pale Ale- pomoc s chmelením
PříspěvekNapsal: pon 15. kvě 2017 8:34:07 
Offline

Registrován: ned 14. kvě 2017 17:21:00
Příspěvky: 4
ŽPČ tam chci dát kvůli tomu, že mám rád jeho aroma a zajímá mě jaký bude výsledek s goldingem...a samozřejmě pro lepší pocit, že jsem do receptu dal i něco dle sebe, :-D navíc ho mám doma delší dobu tak bych ho chtěl už využít.

Takže když budu z 18l počítat odpar cca 3 litry (15l piva) a předpokládaná stupňovitost bude 13,5 plato (1.055) a chmelovar provedu následujícím způsobem:
60min - 30g Golding
30min - 15g Golding
- 30g ŽPČ
1min - 20g Golding
- 25 ŽPČ
Pokud jsem dobře počítal tak IBU by mělo byt 51.39
Masivní late hopping pokud tomu dobře rozumím je masivní (pozdní) poslední chmelení? Klidně si s chmelením nechám poradit aby to odpovídalo trochu IPA stylu, ale chci tam opravdu dám ten červenák.

Děkuji za rady, vážím si toho


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vátažek Pale Ale- pomoc s chmelením
PříspěvekNapsal: stř 17. kvě 2017 9:02:05 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
ŽPČ má hodně charakteristické aroma, které je super v českém ležáku, ale do IPA a příbuzných stylů se podle mě moc nehodí. Ale jak píši, proti gustu žádný dišputát a experimentování se meze nekladou.
IPA nedělá jen chmelová hořkost, ale hlavně chmelové aroma. Toho se dosahuje hlavně studeným chmelením, částečně i pozdním při chmelovaru nebo po něm (flame out, whirlpool hopping). Těch 45 g chmele v poslední minutě Ti samozřejmě nějaké aroma dodá, ale podle mne zdaleka ne tolik, aby se dalo pivo označit jako IPA. Což samozřejmě neznamená, že to nebude dobré pivo.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vátažek Pale Ale- pomoc s chmelením
PříspěvekNapsal: stř 17. kvě 2017 11:04:32 
Offline

Registrován: ned 14. kvě 2017 17:21:00
Příspěvky: 4
Jasně, ale na to studené chmelení si na první pokus netroufám. Ale to aroma mi vrtá hlavou, 100% IPA to nebude, to je mi jasné, chci se jenom co nejvíc přiblížit. Chmelení jsem nakonec upravil následujícím způsobem aby tam bylo trochu víc toho aroma po goldingu a zároveň to pivo bylo hořké...

60minut - 30g golding
20minut - 20g golding
20minut- 30g ŽPČ
1minuta- 30g golding
1minuta-25g ŽPČ

IBU: 49.75

A už to nechám tak :-D Hlavně ať je dobré.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz