VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 26. úno 2017 17:48:32
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 15:27:22 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
tak mam iba jeden 200l kotol cize mozem varit len infuzne. Skusal som falsonu dekociu ale nedosahovalo take vysledky ako by som cakal... a mozno bol vysledok aj zly koli kvasinkam, mam k dispozicii len susene.

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 17:34:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Také mám jen sušené a falešná dekokce mi při posledním vaření dala zatím moje nejlepší pivo.
Plzeň, pražený, ŽPČ, W34/70.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 17:41:15 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2776
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Ano ma to byt OG a ne FG, radsi jsem to upravil i ve svem puvodnim prispevku, moc jsem nad tim taky nepremyslel.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 17:44:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2776
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
namestek91 píše:
Jakou aparaturu na ležák máš namysli?
EDIT: mě ten rozdíl o 2 desetiny nepříjde zase nějak velkej. Můžou mít jinej vzoreček. Nebo je rozdíl mezi teoretickou hodnotou počáteční hustoty a skutečnou.


Navíc to nejsou 2 desetiny, ale 2 setiny, což je zanedbatelné, vzhledem k "přesnosti" určení IBU výpočtem (zoxidované chmely, různé modely výpočtů, ...)

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 19:32:23 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
rezance píše:
tak mam iba jeden 200l kotol cize mozem varit len infuzne. Skusal som falsonu dekociu ale nedosahovalo take vysledky ako by som cakal... a mozno bol vysledok aj zly koli kvasinkam, mam k dispozicii len susene.


Jo tak to je už jiný liga :D já maximálně co dostanu do smalťáku várku 45litrů. Takže druhej menší hrnec není probém až tak sehnat. Teď scháním nezrezivělej pařák na kotlinu, nebo komplet. Ideálně aby to mělo kohout a víc litrů, klidně 100l.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: pát 18. črc 2014 20:52:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 307
Bydliště: Hodonín
Zdar jaxviňa fšem! ;)
Mám dotaz:do teď sem byl "koncentrátový",ale chtěl bych postoupit o schůdek výš.Mám tento úmysl:

1x tmavý výtažek
Kvasnice S-33
Laktóza
ŽPČ granulovaný

Předpokládaný postup:

Průběh chmelovaru -10l vody (zatím nemám větší kastrol,ale jsu na to pivo tak nadržený,že nemůžu jinak), 0min (100°C) ??? g ŽPČ, 30min (100°C) ??? g ŽPČ, 60min (100°C) ??? g ŽPČ, 75min (100°C) 150g laktózy.

Zchladit na zákvasnou teplotu (cca 20°C svrchní kvašení.Na spodní ještě nemám dodělaný chladící box,dělám ho za pochodu)a stahnout do spilky.Naředit na 12-13l (chtěl bych docílit pivo o něco slabší než desítku,tzv.osmičku.Takový to žíznivý pivo na uhasení žízně).Nalít nastartované kvasnice S-33 a nechat vykvasit až do konce (nevím jak by se měřil zbytkový cukr při dodání laktózy,jestli by se měřil zkvasitelný,nezkvasitelný nebo prostě cukr).

Stočit do flašek.Počkat a vypít.

Z chmele mám nachystaný granulovaný ŽPČ a potřeboval bych poradit co doplnit místo otazníků při prvním,druhém a třetím chmelení.Jde mě o první várku,další už budu vědět (resp.tušit a myslet si,že vím)čeho přidat nebo ubrat.

Výsledný produkt by mělo být tmavé,středně chmelené,mírně nasládlé slabší pivo.

Díkson za každou radu. :shock: :shock: :shock:

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: pát 18. črc 2014 23:14:23 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
Cus,
Stiahni si tabulku od Masterminda a mozes experimentovat s chmelovarom.
V kazdom pripade si myslim, ze varit 90 minut koncentrat nie je treba, staci 60.
V takom pripade to var nasledovne: na zaciatku daj 30 g, po 30 minutach daj 20 g, po dalsich 15 minutach este 10 g. Var to este dalsich 15 minut, dokopy teda 60 minut.
Vysledna horkost 35 ibu, co je trosku menej ako prazdroj.
A odkial mas tu laktozu?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: sob 19. črc 2014 6:06:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 307
Bydliště: Hodonín
vankus píše:
Cus,
Stiahni si tabulku od Masterminda a mozes experimentovat s chmelovarom.
V kazdom pripade si myslim, ze varit 90 minut koncentrat nie je treba, staci 60.
V takom pripade to var nasledovne: na zaciatku daj 30 g, po 30 minutach daj 20 g, po dalsich 15 minutach este 10 g. Var to este dalsich 15 minut, dokopy teda 60 minut.
Vysledna horkost 35 ibu, co je trosku menej ako prazdroj.
A odkial mas tu laktozu?



Nebudu "vařit" z koncentrátu,ale z výtažku.

Laktózu mám odsud: http://www.vyrobtesipivo.cz/laktoza-p186

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: ned 20. črc 2014 10:16:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
matasek2000 píše:
vankus píše:
Cus,
Stiahni si tabulku od Masterminda a mozes experimentovat s chmelovarom.
V kazdom pripade si myslim, ze varit 90 minut koncentrat nie je treba, staci 60.
V takom pripade to var nasledovne: na zaciatku daj 30 g, po 30 minutach daj 20 g, po dalsich 15 minutach este 10 g. Var to este dalsich 15 minut, dokopy teda 60 minut.
Vysledna horkost 35 ibu, co je trosku menej ako prazdroj.
A odkial mas tu laktozu?



Nebudu "vařit" z koncentrátu,ale z výtažku.

Laktózu mám odsud: http://www.vyrobtesipivo.cz/laktoza-p186

Sorry, uklepol som sa, samozrejme som chcel napisat:
"V kazdom pripade si myslim, ze varit 90 minut vytazok nie je treba"


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: ned 20. črc 2014 11:44:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 307
Bydliště: Hodonín
vankus píše:
matasek2000 píše:
vankus píše:
Cus,
Stiahni si tabulku od Masterminda a mozes experimentovat s chmelovarom.
V kazdom pripade si myslim, ze varit 90 minut koncentrat nie je treba, staci 60.
V takom pripade to var nasledovne: na zaciatku daj 30 g, po 30 minutach daj 20 g, po dalsich 15 minutach este 10 g. Var to este dalsich 15 minut, dokopy teda 60 minut.
Vysledna horkost 35 ibu, co je trosku menej ako prazdroj.
A odkial mas tu laktozu?



Nebudu "vařit" z koncentrátu,ale z výtažku.

Laktózu mám odsud: http://www.vyrobtesipivo.cz/laktoza-p186

Sorry, uklepol som sa, samozrejme som chcel napisat:
"V kazdom pripade si myslim, ze varit 90 minut vytazok nie je treba"



60 minut zní určitě líp než 90 minut,to je jasný,ale je to dostatečná doba varu na to aby tam proběhly všechny reakce tak jak mají?A nemusím při 60ti minutách dávat větší dávku chmele?

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz