VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 20. lis 2017 5:03:01
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 10:08:24 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
ahoj, ak sa chces drzat aspon trochu stylu piva, ktory varis je dobre sa drzat aspon na hraniciach IBU/FG.
Tu je ibu/fg pre jednotlive styly
http://brookstonbeerbulletin.com/ibu-to-og-ratio-range-by-style/

vzorec na ibu/fg neviem, stale pouzivam brewtoad :oops:

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 11:14:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2822
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
rezance píše:
vzorec na ibu/fg neviem, stale pouzivam brewtoad :oops:


Nevim co je presne mysleno "vzorec na ibu/og", ale pro zopakovani uvadim:

Citace:
Příklad:
Počáteční hustota = 1.064 (nebo někdy udávaná 1064) -> vezmeš si jen "64"
IBU = 40
ibu/og = 40 / 64 = 0,625

opačně, pokud chcete vypočítat požadované IBU, když tušíte z uvedeného linku, že ibu/og má být 0,8 a mělo by to mít hustotu 1,044, tak:
0,8 = IBU / 44
IBU = 0,8 * 44
IBU = 35

Pro přepočet mezi hustotou a námi používanými stupni plato (°P) pak stačí relativně přesné
°P = (hustota - 1) *1000 / 4

tedy například
°P = (1,064 - 1) * 1000 / 4
°P = 0,064 * 1000 / 4
°P = 64 / 4
°P = 16

naše "šestnáctka" má tedy rel. hustotu cca 1.064

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 13:51:53 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
Ok, takž jenom pro kontrolu, jestli to chápu správně: vařím klasický spodně kvašený pivo plzeňského typu. Tudíž "IBU to GO" je od uhruba od 0,610 do 1,100 (Bohemian Pilsener - 2B)

Chci dvanáctku, takže dle přepočtu
°P = (hustota - 1) *1000 / 4
"zjistím", že potřebuji hustotu 1048, abych měl 12°P, což chci.
Objem mám 40l a sypání takto:
90min Agnus 12,91% 60g
45min ŽPČ 3,84% 30g
10min ŽPČ 3,84% 10g

Z tabulky od Mastermind mi vychází IBU 56, a ze vztahu ibu/fg = 56 / 48 = 1,167. Takže jsem mírně za hranicí "hořkosti" k danému typu piva. To bych řešil například úpravou chmele Agnus, který bych ubrak na 55g. Je moje Domněnka správná, nebo jsem se někde hodně sekl? Děkuji za případné rady, s vařením začínám, a tak je to neocenitelné.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:01:25 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
Rezance: koukám, že si příspěvek smázl, a asi vím proč:D I mistr tesař se utne...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:03:17 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
jj sory nema to byt ibu/fg ale ibu/og :oops:

a co sa tyka toho vzorca:D tak tiez mi to malo prist ako pomer medzi horkostou a pocatocnou hustotou ale to mi to nevychdzalo:
https://www.brewtoad.com/recipes/nut-brown-ale-102
:D tak mo to nejak poplietlo.

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:04:51 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
jj, utal som sa v skratkach, inak ten vypocet vyzera byt ok, ale neviem chutovo leziaky niesu moja kava:D
hoc odporucam ten brewtoad

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:07:07 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
na daný styl, těch 0,5254 (31/59) to právě vychází American Brown Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:12:22 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
Právě od sládka jsem měl To Red Ale, a chutnalo mi to více než klasický ležák. Nebo mi moc chutná poslední dobou pšenice. Ale vařím ještě se známejma, a ty musím ještě postupně zlomit i na jiný styly :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:16:19 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
namestek91 píše:
na daný styl, těch 0,5254 (31/59) to právě vychází American Brown Ale

no prave a na tej stranke je vysledok 0.54, tak mi vrta hlavou ako k nemu prisli:D
nj treba urcite ochutnat, je pravd aze leziaky nevarim aj koli tomu ze ich varit neviem dobre a nemam na to ani aparaturu...

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 14:44:08 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
Jakou aparaturu na ležák máš namysli?
EDIT: mě ten rozdíl o 2 desetiny nepříjde zase nějak velkej. Můžou mít jinej vzoreček. Nebo je rozdíl mezi teoretickou hodnotou počáteční hustoty a skutečnou.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz