VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 27. črc 2017 9:40:30
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: pon 31. bře 2014 8:16:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
namestek91 píše:
Tak teď jsem z toho docela mimo.
Za 1)
Našel jsem přepočet, který je snad přímo z Bruntálu: 180g výtažku na uvažovaný 1 litr sladiny na 12° (9,5l na 12° z 1,7kg; 11,5l na 10°). Takže pokud počítám dobře, mých 45l na 5,95kg (3,5 "kyblíčku") je tak desítka. No s tím nic nenadělám, ale hlavně mi není jasný, jestli se počítá s odparem, nebo se prostě odečte (10-15%) a počítá se to z toho.

Za 2)
Dle tabulky od Mastermind můžu jen odhadovat, protože nemám počáteční hodnotu :( ale pokud budu mít počáteční dejme tomu třeba 1050, a stáčel jsem při cca 1020. Pak mi na moje chmelení vychází 31 IBU. A po 14 dnech ležení v KEGu je pivo výborné, troufnu si říct, že lepší, než každé europivo, ale příjde mi hodně málo hořké. Je možné, že to ještě za 14 dní zhořkne? Btw, Sladový výtažek v základu nemá žádné IBU?

Omlouvám se za takovéto otázky, je to moje první várka


Ad 1) Pocita sa to z toho vysledneho mnozstva, ktore ti ostane po odpare. Cize ty si navaril priblizne 40 litrov desitky.

Ad 2) Ked zadam do Mastermindovej tabulky tie hodnoty ktore uvadzas, (40 litrov vyslednej mladiny, hustota 1040), chmelenie, tak mi vyslo IBU 38 co nie je az tak malo, ak si to teda varil poriadne. Inac podla mojich skusenosti pivo lezanim nezhorkne, prave naopak. Sladovy vytazek nema ziadne IBU, lebo neni nachmeleny, na rozdiel trebars od VUPSu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: pon 31. bře 2014 18:10:31 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
Když přemýšlím nad faktory, co ovlivní hořkost (ať už na kterou bylo nachmeleno nebo "pocitovou") tak mě napdá toto:
- místo plánované 12ky je desítka :!:
- vařil jsem chmel v sáčcích od Mr-sládek, které jsem nijak nemačkal - Menší hořkost :?:

Sáčky používat, nepoužívat :?: Něco se už tu myslím řešilo, ale jaké zkušenosti máš přímo ty?

Jinak další várku rohodně už udělám na 12ku (nebo 14ku) :D A plánuji, že chmel uvařím odděleně (i kvůli vyšší výtěžnosti), sladový výtažek rozmíchaný s vodou dám to varu taky - ale na jak dlouho, s tím nemám zkušenosti, hlavně aby se vysráželi bílkoviny (90 min ?)
Něco bylo řečeno zde: http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=21&t=733

Dál ještě uvažuji, že zkusím chmel Agnus nebo Magnum, namísto Premiantu.

btw, co si představuješ pod pojmem "ak si to teda varil poriadne"


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: úte 01. dub 2014 9:23:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
namestek91 píše:
- vařil jsem chmel v sáčcích od Mr-sládek, které jsem nijak nemačkal - Menší hořkost :?:

Sáčky používat, nepoužívat :?: Něco se už tu myslím řešilo, ale jaké zkušenosti máš přímo ty?

Jinak další várku rohodně už udělám na 12ku (nebo 14ku) :D A plánuji, že chmel uvařím odděleně (i kvůli vyšší výtěžnosti), sladový výtažek rozmíchaný s vodou dám to varu taky - ale na jak dlouho, s tím nemám zkušenosti, hlavně aby se vysráželi bílkoviny (90 min ?)

btw, co si představuješ pod pojmem "ak si to teda varil poriadne"


Ja som niekolkokrat varil v tych pancuskach od Mr.Sladek, a obcas som ich pocas varenia poriadne pomackal. Niekolkokrat som varil bez nich, len som nahadzal granule, a nezbadal som rozdiel. Premiant mi z tej pancusky pocas varu aj tak uplne vyliezol, ostatne druhy v mensej miere. Ani raz som este po chmelovare necedil, len som nechal usadit, zachladil a stiahol hadickou. Pri troche opatrnosti to ide dobre.

Raz som varil chmel vo vode oddelene a chutovo som si rozdiel nevsimol, akurat mi to pivo dost menej penilo, neviem vsak ci to s tym nejako suvisi.

Ak varis chmel oddelene, tak sladovy vytazok staci varit nejakych 15-20 minut.

"Varit poriadne" - raz som varil tak, ze mi to moc nebublalo, a to pivo bolo nakoniec malo horke. Mal som to stale odokryte, v tej miestnosti bol prievan, tak mi to len obcas zabublalo. Odvtedy kurim pod hrncom lepsie.

EDIT: Este som zabudol na jednu vec - cim je stupnovitost piva vyssia, tym menej tam citis rovnaky stupen horkosti. Cize je to presne naopak, ako si myslis ty. Napriklad 10 o horkosti 50 sa ti moze zdat uz celkom horka, ale 14 pri horkosti 50 sa ti moze zdat slabo nachmelena.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: úte 01. dub 2014 15:03:35 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
Protože jsem byl upozorněn, že granule hodně nabydou, koupil jsem největší sáčky a postupoval takto: sypání např. Premiantu rozdělím do 3 sáčků, pak už po dvou nebo po jednom.
Jinak já jsem necedil vůbec, šel jsem hned chladit (rozdělil jsem do dvou hrnců a "hodil" do potoka a míchal :D ), zchlazeno na +-8°C cca 20min. Po zchlazení jsem prostě přelil už do kvasné nádoby, vzal řádně provzdušněné pivovarské kvasinky a zakvašeno.
A protože jsem vůbec nic necedil, nefiltroval, tak hned první den hodně špinavá deka, tak jsem to každý den sbíral a když už to mělo těch 1020, tak deka krásně čistá.

Btw, při stáčení jsem stočil hadičkou do sudu a posledek do flašek. Pivo z sudu je krásně čisté už od prvního piva. Ani Sládek tomu skoro nevěřil (je třeba říct, že nás dosti nasměroval, tedy sám jsem se do vaření nepouštěl).

Jo a ten problém špatného varu jsem zaznamenal. Při těch 45l s výtažkem mi to nechtělo vřít, tak jsem musel přivřít poklicí tak na 3/4 a už to trochu bublalo. Takže asi dávku 1. chmelu nebudu zvedat nějak markantě a když budu vařit chmel ve vodě dejme tomu ve třech litrech, tak problém s varem nevidím. Jinak když si vařil chmel ve vodě, to si ho do uvařeného výtažku dal až po jeho chmelovaru, nebo tu chmelovou směs povaříš ještě těch 20 min s výtažkem?

Jinak díky za rady, dám na rady a chmel uvařím odděleně a výtažek 20min. A omlouvám se za obsáhlou odpověd, jak se rozepíšu, nevím kdy mám končit... :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: úte 01. dub 2014 18:13:35 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
inak bacha na varni chmelu oddelene od sladiny, cim silnejsie pivo tym sa chmelu tazsie uvolnuju horke latky. Cize ked budes varit chmel v cistej vode malo by sa ti z chmelu uvolnit viac horkych latok ako ked by si to varil v sladine.
Mimo ineho mi to pride zas len, take neprirodzene setrenie (na plyne alebo case??) na nespravnych miestach... rovno uvar len ten koncentrat zried z vodou a dochmel extraktom.

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: úte 01. dub 2014 18:41:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Ještě jedna věc, na chmel se při chmelovaru nachytají ty vysrážené bílkoviny, co to udělá bez něj netuším..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: úte 01. dub 2014 21:11:47 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
No, bavil jsem se s Třebíčským sládkem (Urban), a vpodstatě mi podvrdil následující: Chmelovar určitě komplet, a ne odděleně. Chmel reaguje i se sladinou, není to jen tak probůh zdrama - to by se tam rovnou mohl "nainštalovat" chmelový sirup.
A když chutnal pivo, taky mu přišlo málo hořký na daný gramy chmele. Takže jsme se postupně dobrali k tomu, že zato jednak může slabý var ("var musí být hodně intenzivní"). Ale hlavně pokud používám pytlíky na chmel (jakože jsem je použil), tak buďto chmel do sáčků podrtít, nebo to rozdělit to více pytlíků, a to třeba jedno sypání i do pěti (nemělo by to tvořit při chmelovaru ovál, jinak se "chuť" bere jen z okraje, a jádro se dostatečně nevysušší). No a nebo se prostě na sáčky vykašlat, a přecedit a je klid.

Jinak někde tu bylo, že bílkoviny (i samotné) se po Whirpoolu usadí normálně na dno, nebo se přecedí. Ale taky z vklastní zkušenosti nevím.

Btw, kdyby to někoho zajímalo, nakonec mám sypání takto:
na 40l (výsledné mladiny) bych dal 7,2kg světlého bruntálského výtažku
60g Agnus 12,91% (90min)
30g ŽPČ (45min)
10g ŽPČ (10min)
IBU cca 47 (při 1050) Ještě mi není jasný kolik bych měl změřit na 12ku

Edit: Jo a s tanku při té příležitosti jsem měl 12°C Red Ale Cornel, a bylo tak dobrý, že jsem si musel vzít hned dom :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 7:36:37 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
neviem, podla mna chmelove sacky vymysleli preto aby sa malo co predavavat.. vsetok chmel sa ti po wirpoole i tak usadi dole, a navyse chmel sa moze dostat do mladiny, teda aspon ja v tom nevidim vobec problem... to skor bielkoviny su skodne..

ak by si chcel inspiraciu kolko chmelu, do kolko piva tak si pozri nasledujuce obrazky, niekde to tu uz bolo...


Tiez odporucam brewtoad.com ak aspon trochu rozumies anglictine je to super stranka, treba si len prepnut jednotky na metricke. Pre tento ucel by teba mal zaujimat pomer IBU/FG, ktory je pre kazdy styl dany v nejakom rozmedzi.


Přílohy:
hopsgraph1.jpg
hopsgraph1.jpg [ 45.97 KiB | Zobrazeno 801 krát ]
hopsgraph.jpg
hopsgraph.jpg [ 70.09 KiB | Zobrazeno 801 krát ]

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 9:11:46 
Offline

Registrován: čtv 13. úno 2014 19:29:22
Příspěvky: 53
Bydliště: Vysočina, Třebíč
rezance píše:
neviem, podla mna chmelove sacky vymysleli preto aby sa malo co predavavat.. vsetok chmel sa ti po wirpoole i tak usadi dole, a navyse chmel sa moze dostat do mladiny, teda aspon ja v tom nevidim vobec problem... to skor bielkoviny su skodne..

ak by si chcel inspiraciu kolko chmelu, do kolko piva tak si pozri nasledujuce obrazky, niekde to tu uz bolo...


Tiez odporucam brewtoad.com ak aspon trochu rozumies anglictine je to super stranka, treba si len prepnut jednotky na metricke. Pre tento ucel by teba mal zaujimat pomer IBU/FG, ktory je pre kazdy styl dany v nejakom rozmedzi.


Děkuji, to se hodí! A ty se podle toho držíš, nebo si zkoušel chmelit třeba i víc na určitou stupňovitost, než tabulka udává. Co se týče vaření ze surovin, tak tam bych se asi držel. Ale co se týče vaření ze sladovýho výtažku, tak už jsem z více stran slyšel, že čím zraje dýl, tím více chuť, hlavně hořkost mizí a je to více ploší, jednotvárné.

Jinak sáčky zahazuju a budu vše cedit, ještě uvidím, jestli stáhnu hadičkou, nebo se mi na brutar podaří dát na výpust těsnění. Stačí jenom hadička, nebo používáte síto či plátno?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaše skúsenosti
PříspěvekNapsal: stř 02. dub 2014 9:15:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 15. pro 2010 20:56:40
Příspěvky: 523
Bydliště: Plzeň
chmel to tak jak ti to chutna, mozna ze zacatku se drzet tabulky, dalsi pokus treba prichmelis nebo naopak a uvidis jak ti to chutna :)

_________________
Plzeňský Jarovar od roku 2010


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz