VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=36&t=3420
Stránka 1 z 1

Autor:  Milanor [ úte 19. úno 2019 9:12:44 ]
Předmět příspěvku:  Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu

Zdravím vás lidičky. Jsem tu nový a za sebou mám 5 várek, které vařím s bráchou v garáži.
Prvotním cílem byl ležák plzeňského typu. Recept jsem si poskládal z různých zdrojů, které jsem našel na netu a postupně ho upravuji jak se s problematikou seznamuji. Ještě dodám, že kompletní suroviny odebíráme z nedalekého minipivovaru.

Várka:
cca 40l
IBU 18,4
plato 13°

Slady:
7,7kg - Plzeňský slad
80g - Caraaroma

Chmel Žatecký červeňák
75 min - 45g
20 min - 75g
0 min - 30g

Kvasnice živé od sládka z pivovaru (12-13ml/l)

Voda:
Hlavní nálev: 30l
Vyslazovací voda: cca 27l

Postup infuzního rmutování:
vystírka 52°C s prodlevou cca 10min
62°C s prodlevou cca 30min
72°C s prodlevou cca 30min
po jodové zkoušce 77° s prodlevou 5 minut

Výsledné pivo nám vždy chutnalo, ale má jeden nedostatek, který bych rád odstranil. Ale ten schválně uvedu až po případných reakcích, za které budu velmi vděčný.

Autor:  fotozapisnik.eu [ úte 19. úno 2019 9:20:59 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu

Nedostatek? Tipnul si, že při stupňovitosti 13°Plato a hořkosti 18 IBU to bude sladké jako cecek...

Autor:  Milanor [ úte 19. úno 2019 10:14:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu

Nedostatek byl v mém vzdělání a v práci s reflaktometrem. To jsem se tu právě dočetl. Chtěl jsem si stěžovat, že to neprokvasilo. Když mi reklaktoměr přišel, tak jsem udělal jen porovnání s cukroměrem a když jsem viděl, že tam byl dozdíl snad do 0,1, tak jsem dál neřešil. No jsem zvědav kolik po ležení naměřím v odměrném válci. :D
Jinak sladké jako cecek bych neřekl. Sladší ano, ale alespoň to chutná víc i ženským. Do příští várky hodlám IBU přidat tak, aby zapadlo do rozmězí plzeňského ležáku při horní hranici.

Autor:  mongol [ úte 19. úno 2019 14:21:23 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu

tych 18 IBU to si vypocital podla nejakej kalkulacky, ci ako si k tej hodnote dospel.

Ja na 18 IBU chmelim psenicne piva, pre leziak davam okolo 38 IBU a viac.

Skus si to nahodit do nejakej kalkulacky, ze kolko tam vlastne mas tych IBU, ak teda poznas parametre chmelu.

Autor:  mongol [ úte 19. úno 2019 14:23:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu

a ja osobne by som este zmenil troska rmutovaciu schemu, tak aby som mal plnsie telo. mozes skusit - nizsia cukrotvorna teplota na 65-67°C a pivko bude take chlebnatejsie.

Autor:  narab [ úte 19. úno 2019 22:33:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu

slabá pěna a doufám,že převáděcí tabulku pro úpravu refraktometru už máš

Autor:  Milanor [ čtv 21. úno 2019 10:51:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pokus o ležák plzeňského typu - diskuze k receptu

Mongol:
IBU počítáno pomocí kalkulačky na homebrewmap.com. Tak snad jsem to dobře zadal. Příště bych chtěl poupravit aby šlo k 35. Úprava rmutovacího schéma časem určitě taky zkusím. Děkuji

Narab:
Pro převod už jsem si něco sehnal. Na kolik je to přesné uvidím až to změřím po ležení s cukroměrem.
Co v tom co jsem uvedl změnit pro lepší pěnu? Je pravda, že pěna by mohla být lepší ale neztěžoval bych si, je srovnatelná s každým druhým komerčním pivem. Děkuji

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/