VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 19. črc 2018 16:42:35
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 1. APA
PříspěvekNapsal: ned 03. zář 2017 13:33:28 
Offline

Registrován: úte 09. črc 2013 20:25:32
Příspěvky: 5
Bydliště: Dolní Libina
Zdravím vás,
Již nějakou dobu sleduji tyto stránky. Pár várek už mám za sebou s dobrými ale i špatnými výsledky. Krom svrchně kvašeného z nakuřovaného sladu vařeného piva ze zbytků jsem nikdy nezkoušel vařit svrchně kvašené speciály s aromatickými chmely. Recepty a postupy zde uvedenými jsem se inspiroval k uvaření svrchně kvašeného piva. Nyní dokváší 12ka APA Štěpánka. Níže zde uvádím recept, zajímaly by mne připomínky, resp výtky. Vařím v el.ohřívaném 2-plášťovém kotli. Používám refraktometr + korekční tabulku. Přestože jsem vzdělán v blízkém oboru vaření piva nejsem sto vše kolem vaření piva pochytit. Vše, co navařím jde do PET popř. skleněných lahví. A k receptu:
Na cca 50l piva
Slad: 12,5Kg plzeňský + 1Kg karamelový (střední), pošrotováno v pivotéce
Chmel: Citra (13,5% α), Cascade (6,7% α), Enigma (16,5% α)
Kvasnice US 05
Postup:
Ohřeju 40l vody na 70C a vsypu slad, držím 60min při 65-67C, poté ohřeju na 75C a držím 30min
Scedim. Vysladim 15-20l vody.
Chmelovar 90min. Při začátku varu 50g Cascade + 25g Citra + 25g Enigma. V půlce varu 50g Citra + 25g Cascade + 25g Enigma
Scedím, upravím na 12 Bx, ochladím a zakvasím.
DH: 25g Citra + 25g Cascade + 50g Enigma
Nakonec cold crash kolem 0C a surogace 6g/L.
Co by mne zajímalo jako laika je především IBU a pak chyby v postupu, popř dávkování.
Díky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1. APA
PříspěvekNapsal: pon 04. zář 2017 10:23:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 357
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
IBU si můžeš spočítat třeba on-line.

Na dávkování chmele nic špatného nevidím, záleží na tvých chuťových preferencích. Rozhodně bych ale úplně vynechal chmelení "v půlce varu" - je to jen plýtvání aromatickým chmelem. Nasyp to až úplně ke konci chmelovaru, popřípadě až během whirlpoolu (chlazení).

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1. APA
PříspěvekNapsal: pon 04. zář 2017 11:57:39 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 209
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
Já to pro zajímavost spočítal,že jsem doplnil 53 lt piva a teplotu 97° a bez DH,protože už i tak mi vyšlo IBU 110,doufám,že jsem to spočítal dobře ;)

_________________
Ležák Sklářský střep 11-na čepu
red devil-leží
IPA-14-pije
Altbier-leží




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1. APA
PříspěvekNapsal: pon 04. zář 2017 12:29:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2836
Bydliště: Zeleneč
Já bych vynechal ten karamelovej slad. Pokud chceš nějaký plnější tělo, tak to nahnat rmutováním.
Osobně radši APA suchou a světlou. Ale proti gustu....

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1. APA
PříspěvekNapsal: pon 04. zář 2017 18:52:31 
Offline

Registrován: úte 09. črc 2013 20:25:32
Příspěvky: 5
Bydliště: Dolní Libina
Úkol zněl jasně, uvařit svrchně kvašené dobře pitelné echt hořké pivo podobné těm od frýdlantského pivovaru. S hořkostí, leč angličtině holduji, jsem bojoval. Na brewersfriend v IBU calculator jsem skončil na batch a boil size. Pravda je, že mi zbylo 100g chmele, tak sem to použil na DH, ovšem nezkušeně do primáru 3.den :cry: Na homebrewmap (vřele děkuji za odkaz) mi vyšlo 106 IBU bez uvažování DH, což mne těší.
Dneškem jedu cold crash, vyčetl jsem, že po dobu 3 dní. Co mě zajímá, mám to stočit z hrubých kalů?
Prozatím je barva sytě žluto-oranžová. Co se týče infuze, jak by se docílilo plnějšího těla? Ještě mě napadá, existuje publikace, klidně cizojazyčná, kde se uvádí různé postupy a jejich vliv na pivo? Něco jako Hand book of enology, což je bible pro vinaře.
Díky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1. APA
PříspěvekNapsal: pon 04. zář 2017 19:24:23 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 155
v brewersfriend je "boil size" objem chmelovaru na zaciatku, batch size moze znamenat v zavislosti od zvoleneho target = kettle objem po konci chmelovaru, resp. target = fermentor objem stiahnuteho piva do fermentacky.

106 IBU je mimochodom brutalne vela, na tolko sa chmeli velmi silny styl Double IPA. Osobne pre APA odporucam volit IBU v pomere k pociatocnej hustote piva okolo 0.8 (t.z. ze pre cca 12 plato pivo je hustota 1.048, z toho vyratam pozadovane IBU ako 0,8 * 48 = 38,4)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1. APA
PříspěvekNapsal: pon 04. zář 2017 22:00:27 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 267
Za mě je IBU 106 také nepitelný pelyněk. Snesou to hodně silná piva, ale 12° je na to podle mě málo. Ale je to otázka vkusu. Plnost těla je zde možné zvýšit teplotou rmutování 68°C. (méně působí Beta amylaza, zůstane více nezkvasitelných škrobů)
Spíše jsem se ale chtěl zeptat, jestli Ti to při tom cold crash nevymrzá, mě se to párkrát stalo když lednice musí hodně chladit. Stočil jsem pak nechtěně hodně silný speciál a ve spilce zůstala spousta ledu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1. APA
PříspěvekNapsal: úte 05. zář 2017 10:05:50 
Offline

Registrován: úte 09. črc 2013 20:25:32
Příspěvky: 5
Bydliště: Dolní Libina
Věda, že vařím IBU přes 100, ubral bych chmele. V příští várce smash IPA/APA to zohledním. Určitě se s vámi ale podělím o výsledku, pitelné to bude, soudím dle ochutnávek. Chyba to ale je.
Co se týče cold crash, mám mrazák 0 do -20. Před ním analog termostat se sondou rozsah -40+40C. Nastavuji 0, přesnost je +-2C. Nestalo se mi, že by to promrzlo, i kdyby to termostat valil jen dolní přesnost, tak objem 50l "umrazit" při -2C bude chtít čas. O pojmu cold crash jsem se dozvěděl až tu, již dřív sem na sedimentaci používal tento systém a vždy se mi osvědčil. Přemýšlím teď nad použitím želatiny, používáte tu, co je běžně v obchodech?
Díky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1. APA
PříspěvekNapsal: úte 05. zář 2017 10:34:42 
Offline

Registrován: čtv 10. zář 2015 20:41:45
Příspěvky: 4
Ahoj, IBU100+ je sice hodně, ale když jsem chmelil APu na 80(sic 13°), huba se mi nekřivila. Mimochodem JackHammer (17°)má IBU 200+ a pivo je pořád k pití. Spíš jsem překvapený, že z toliko sladu máš jen 50l 12° respektive jsem zvyklý na na více stupňovou infuzi, kde se ze sladu dostane více cukru. A taky vařit APA 90 minut je podle mého zbytečné hodina stačí (pak by i IBU bylo nižší).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1. APA
PříspěvekNapsal: úte 05. zář 2017 14:44:14 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 155
ak pouzival slad plzensky tak 90 minutovy chmelovar dava zmysel. Inak v prekvasenom pive je uz aj alkohol, takze bod mrazu by mal byt nizsi ako 0 stupnov... netusim sice kolko presne by to mohlo byt pre taku dvanastku s 5% alkoholu ale tych -2 by asi este mohlo byt v pohode.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz