VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 28. dub 2017 11:19:38
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: čtv 17. lis 2016 8:44:43 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 16
Smrkové výhonky jsem sbíral někdy v květnu, takže ano - je to sezónní záležitost.

S medem mám ten problem, že když ho dáš takhle brzy, tak prokvasí beze zbytku. A když ho chceš dát na konec (sekundár), tak zas těžko odhaduješ kolik, aby z toho nebyl granát.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: čtv 17. lis 2016 10:43:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 82
HJanda píše:
Díky, nerozumím ale množství? Například u toho Tučňák 11° světlý, kolik tam přijde toho koření, co to znamená 3L?


"3l" jsou 3 litry - dávám vždy jen část várky na ochucení bokem do sekundáru (kdyby se to nepovedlo, ať neztratím celou várku). Jinak toho koření bylo málo a bylo to cítit dost, takže s "vánočním" kořením opatrně (a asi kořením celkově). Na ty 3 litry jsem koření dával objemově celkem asi půl hráškové kuličky (taková malá dřevěná lžička na sůl).

_________________
Domácí pivovar Tučňák
Kvasí:
  • "Ležák" 13°
V lednici:
  • APA #1 Chinoogget 11° (chmely Chinook a Nugget)
  • Milk Stout 14° (s laktózou)
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2016 9:25:16 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 49
Bydliště: TN
tak som pozrel do mojich poznamok k smrekovemu pivu:

- vysledny objem bol cca 27l, mal som znacny odpar, cosi zostalo aj v tom smreku.


Chmelovar: Do chmelovaru išlo cca 36l 8° sladiny.
90min - Sládek (7,49%) - 15.6g
50min - Halertau Tradition (5.3%) - 40g + 200g smrekovych vyhonkov čerstvych
20min - Hallertau Tradition (5,3%) - 15g + 300g smrekovych vyhonkov.
po dovarení pridaných ešte 100g smr. vyhonkov
Spolu: 30 IBU.

Zakvasene: kvasnicami Muntons GOLD - 1 sacok. Stiahnute do flias pri zbytkovom cukre: 3,8 °P.

Treba to ale nechat dobre ulezat, hned po uvareni to je take divne, po par mesacnom lezani parada - chut ako keby po borovicke - taku zivicu tam citit jemne. Zial varit sa to da iba na jar, ked su tie vyhonky na smrekoch. Teraz v zime by sa mozno dalo skusit uvarit nieco z borievok. Tie maju gulicky aj teraz.

To medove co som robil, to bol iba taky pokus. Med som pridaval len do chmelovaru. O tomto som sa inak bavil s jednym vcelarom, ze kedy ho tam pridat, a vravel ze tam mozu tie bilekoviny v nom obsiahnute robit problemy, hlavne to presytenie, ktorym je medove pivo zname. Vraj by sa to dalo spravit tak ze ten med prefiltrovat aby tam nebol pel, alebo kupit med v obchode, tie vraj pele nemavaju, preto su take cire. Neskusal som este, takze neviem potvrdit ani vyvratit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2016 9:35:11 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 49
Bydliště: TN
a zabudol som, este som skusal zazvorove pivo.

Dam recept, mozno niekoho potesi, ved aj ja som sa rad inspiroval od ostatnych clenov fora.

Hamranské Zázvorové 13 °

Výsledný objem cca 30l
Sypanie: 6kg Plzenský slad, 0,2kg pšeničný slad
Varené Falošnou dekokciou.
Chmelovar:
90 min - Sládek (7,49%) - 30 g
60 min -ŽPČ (3,56%)- 30g
20min -ŽPČ(3.56%)-20g
20min pridany struhany zazvor cca 490g
Celkovo: 33,4 IBU

Pridany upálený karamel z 0,5kg Trstinového cukru. (ale ten by nemusel byt, neviem ci to bolo aj vobec citit)

Zakvasené vrchným kvasnicami: S-04, kvasene pri izbovej teplote cca 20st.

Opat to musi poriadne ulezat, zo zaciatku to nechutilo moc dobre, cim dlhsie lezalo tym to bolo lepsie. Odporucam lezanie niekolko mesiacov. :lol:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz