VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 20. říj 2018 11:56:18
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: čtv 17. lis 2016 8:44:43 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 39
Smrkové výhonky jsem sbíral někdy v květnu, takže ano - je to sezónní záležitost.

S medem mám ten problem, že když ho dáš takhle brzy, tak prokvasí beze zbytku. A když ho chceš dát na konec (sekundár), tak zas těžko odhaduješ kolik, aby z toho nebyl granát.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: čtv 17. lis 2016 10:43:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 88
HJanda píše:
Díky, nerozumím ale množství? Například u toho Tučňák 11° světlý, kolik tam přijde toho koření, co to znamená 3L?


"3l" jsou 3 litry - dávám vždy jen část várky na ochucení bokem do sekundáru (kdyby se to nepovedlo, ať neztratím celou várku). Jinak toho koření bylo málo a bylo to cítit dost, takže s "vánočním" kořením opatrně (a asi kořením celkově). Na ty 3 litry jsem koření dával objemově celkem asi půl hráškové kuličky (taková malá dřevěná lžička na sůl).

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Ležák #1 12° Czech Amber Lager
  • Fuck Off 17° Smoked Black IPA
  • Svatební 1+1 13° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2016 9:25:16 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 68
Bydliště: TN
tak som pozrel do mojich poznamok k smrekovemu pivu:

- vysledny objem bol cca 27l, mal som znacny odpar, cosi zostalo aj v tom smreku.


Chmelovar: Do chmelovaru išlo cca 36l 8° sladiny.
90min - Sládek (7,49%) - 15.6g
50min - Halertau Tradition (5.3%) - 40g + 200g smrekovych vyhonkov čerstvych
20min - Hallertau Tradition (5,3%) - 15g + 300g smrekovych vyhonkov.
po dovarení pridaných ešte 100g smr. vyhonkov
Spolu: 30 IBU.

Zakvasene: kvasnicami Muntons GOLD - 1 sacok. Stiahnute do flias pri zbytkovom cukre: 3,8 °P.

Treba to ale nechat dobre ulezat, hned po uvareni to je take divne, po par mesacnom lezani parada - chut ako keby po borovicke - taku zivicu tam citit jemne. Zial varit sa to da iba na jar, ked su tie vyhonky na smrekoch. Teraz v zime by sa mozno dalo skusit uvarit nieco z borievok. Tie maju gulicky aj teraz.

To medove co som robil, to bol iba taky pokus. Med som pridaval len do chmelovaru. O tomto som sa inak bavil s jednym vcelarom, ze kedy ho tam pridat, a vravel ze tam mozu tie bilekoviny v nom obsiahnute robit problemy, hlavne to presytenie, ktorym je medove pivo zname. Vraj by sa to dalo spravit tak ze ten med prefiltrovat aby tam nebol pel, alebo kupit med v obchode, tie vraj pele nemavaju, preto su take cire. Neskusal som este, takze neviem potvrdit ani vyvratit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2016 9:35:11 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 68
Bydliště: TN
a zabudol som, este som skusal zazvorove pivo.

Dam recept, mozno niekoho potesi, ved aj ja som sa rad inspiroval od ostatnych clenov fora.

Hamranské Zázvorové 13 °

Výsledný objem cca 30l
Sypanie: 6kg Plzenský slad, 0,2kg pšeničný slad
Varené Falošnou dekokciou.
Chmelovar:
90 min - Sládek (7,49%) - 30 g
60 min -ŽPČ (3,56%)- 30g
20min -ŽPČ(3.56%)-20g
20min pridany struhany zazvor cca 490g
Celkovo: 33,4 IBU

Pridany upálený karamel z 0,5kg Trstinového cukru. (ale ten by nemusel byt, neviem ci to bolo aj vobec citit)

Zakvasené vrchným kvasnicami: S-04, kvasene pri izbovej teplote cca 20st.

Opat to musi poriadne ulezat, zo zaciatku to nechutilo moc dobre, cim dlhsie lezalo tym to bolo lepsie. Odporucam lezanie niekolko mesiacov. :lol:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz