VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 28. bře 2017 20:37:17
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Koření
PříspěvekNapsal: úte 15. lis 2016 12:53:15 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 45
Stále přemýšlím nad tím, čím můj ALE 12° "okořenit", zoriginálnit? Co používáte za koření nebo bylinky, abyste dodali pivu jinou, nežli kvasnicovou nebo chmelovou chuť? Kromě korinadru, ten už je hodně používanej..... Stejně jako kůrky od pomeranče.....

Napadá mě něco bylinkového, napadla mě i takový blbost, jako přidat do posledního chmelení třeba 2 pytlíčky nějakého dobrého čaje (zázvorového, bylinného), co si myslíte o tomto? Blbost nebo je reálné z toho udělat přijemné pivo?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: úte 15. lis 2016 13:20:11 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 72
napr nieco z tohto: http://www.nexthop.sk/spices-and-additives/spices

alebo si prelistuj "kucharku" od brewdogu a tam najdes ozaj zaujimave inspiracie (borievky, cascara, ...)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: úte 15. lis 2016 22:44:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 82
Já většinou čerpám info o ochucení piva z knih Extreme Brewing (Sam Calagione) nebo Radical Brewing (Randy Mosher). Zkus pohledat na netu, někde by mohly jít stáhnout.

Nebo se můžeš inspirovat na mých stránkách. Co na stránkách ještě nemám je Zázvorová APA a Levandulový stout.

_________________
Domácí pivovar Tučňák
Kvasí:
  • "Ležák" 13°
V lednici:
  • APA #1 Chinoogget 11° (chmely Chinook a Nugget)
  • Milk Stout 14° (s laktózou)
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: stř 16. lis 2016 11:39:20 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 45
Díky, nerozumím ale množství? Například u toho Tučňák 11° světlý, kolik tam přijde toho koření, co to znamená 3L?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: stř 16. lis 2016 13:03:33 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 202
Bydliště: Ohrobec
Randy Mosher:
https://www.homebrewersassociation.org/ ... r_beer.pdf

Není to tak dlouhé jako celá kniha a námětů tam je dost.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: stř 16. lis 2016 14:14:27 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 45
Bydliště: TN
no par experimentov v malom mnozstve som skusal aj ja:
Pridaval som :
- Vanilkovy lusk (do stoutu) jemne bol citit
- Bazovy kvet - do lezaku aj weizenu (leziak fajny, weizen kyselsi, ale to asi nebola len chyba bazy)
- Vianocne korenie - skorica, klincek, badyan ... - do vianocneho tmaveho
- Smrekove vyhonky - do smrekoveho piva - to bolo fajne, len sa to nesmie prehnat.
- Kávu - to mi ale teda vobec nechutilo
- Med - asi skusal kazdy - strasne penilo, ale po 2 rokoch lezania spickove.
- Koriander a pomaranc - do hoegarden variacii
- zihlavu a aniz - do svatojanskeho bylinkoveho

este par napadov mam neotestovanych, tak snad mozno poskusam.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: stř 16. lis 2016 15:58:20 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 45
Nejvíce mě zaujal ten med a smrkové výhonky :) Těmi výhonky myslíš co? Med se přidává nakonec po chmelovaru? V tom případě asi o dost méně sladu, ne?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: stř 16. lis 2016 20:19:10 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 16
Smrkové je moje nejocenějovanější pivo mezi bližními. Sbírájí se "tipy", konečky čerstvě narostlých větviček. Fajnové je asi nejlepší výraz. Je velmi jemné a nechává takový lehce pryskyřičný dojezd.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: stř 16. lis 2016 21:21:24 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 45
Smrkové se mi moc líbí a určitě ho vyzkouším :) Akorát to lze jen na jaře jak smrky hází ty nové světlé výrustky ne? Nebo zkoušel si to i ze starších??

A to medové, když přidáváš med, ubíráš slad nebo ne? A dáváš ho po chmelovaru?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření
PříspěvekNapsal: čtv 17. lis 2016 7:54:39 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 153
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
zdravím,před deseti dny jsem vařil vánoční s medem.Med jsem přidával při 82 st.při zahřívání na chmelovar /při dolívání výstřelků/ a ani jsem neubíral sypání,pěna byla minimální a konečný výsledek ve stupn.se na konci zvýšila pouze o 1 st. místo 15 mám 16,ale to si myslím není naškodu :)

_________________
Imramův Bock-Light 13,5-pijem
Vsetíňák 12 světlý-koštujem
Vídeňská mozaika-sekund.
Vídeňské narozeninové-sekund.



MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz