VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 23. led 2017 11:26:58
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: IPA - IBU VYPOCET
PříspěvekNapsal: pát 11. lis 2016 13:37:32 
Offline

Registrován: pát 11. lis 2016 13:13:44
Příspěvky: 16
Vsetkych zdravim, som tu novy a chcel by som navarit toto pivo. Prosim o Vase vyjadrenie, postrehy, hlavne ohladom objemu vody na slad a vysladzovanie, casov chmelovaru.
Vychadzal som z tohto receptu https://www.youtube.com/watch?v=L2swLyAQ9e8
ale pan tata tam uplne preskoci vysladzovanie a dry hopping a taktiez vari slad hned v 30l vody - tomu som celkom nepochopil, a tiez riedeniu mladiny namiesto chladenia.
IPA RECEPT
INDIA PALE ALE 15°

6,5 kg sladu na 30 l 15° PALE ALE

4 kg pale ale slad
2 kg plzeňský slad
0,25 kg pšeničný slad
0,25 kg karamelový slad

Voda 18 l na slad + 14 l na vysladzovanie

3 stupňová infuzia
Vodu zahriať na 55°C
Namletý slad-šrot pridáme do vody a o teplote 52°C a udržujeme 40 minút.
Následne dielo ohrejeme na 63°C a udržujeme 30 minút.
Následne dielo ohrejeme na 72°C a udržujeme 30 minút.

Ohrejeme dielo na teplotu 78°C a udržujeme 10 minut.

78°C voda na vysladzovanie

chmelovar 100°C 90 minút
50 g chalanger 30 min
50 g cascade 30 min
50 g citra 30min
50 g citra (dry hop)

Kvasenie pri cca 18°C
Kvasnice saffale US 05 - použiť podľa návodu (cca 15g na 30l)
po dvoch dňoch kvasenie pridať 50g citra (dry hop)
nechať dokvasiť spolu cca 7 dní

Stáčanie
3g maltózi na 0,5l fľašu pri stáčaní

Sekundárne kvasenie 7 dní pri 18°C

Dozrievanie 4 týždne, teplota 2°-4°C

Dakujem


Naposledy upravil Cigi44 dne čtv 15. pro 2016 11:35:06, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA
PříspěvekNapsal: sob 12. lis 2016 10:52:23 
Offline

Registrován: sob 25. čer 2016 8:45:36
Příspěvky: 20
Bydliště: Budějce
Chmelovar dlouhý akorát (kvůli plzeňskému sladu). Možná bych tam ten Chalaneger dal dřív, protože by ho stačilo míň. Vyslazování bych řekl, že je do méně než 30 litrů a způsob ochlazení mladiny je přinejmenším originální :) .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA
PříspěvekNapsal: sob 12. lis 2016 19:21:34 
Offline

Registrován: pát 11. lis 2016 13:13:44
Příspěvky: 16
Chalanger ide hned po dosiahnuti 100 stupnov. A kolko vody na vysladzovanie pri 30l?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA
PříspěvekNapsal: ned 13. lis 2016 9:04:47 
Offline

Registrován: sob 25. čer 2016 8:45:36
Příspěvky: 20
Bydliště: Budějce
Tak to je pak ok ten chalanger. Já jen, že v receptu máš uvedeno chalanger 30 minut. No na vyslazování musíš dát tolik, abys dosáhl požadovaného množství, tedy 30 l.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA
PříspěvekNapsal: ned 13. lis 2016 11:54:31 
Offline

Registrován: pát 11. lis 2016 13:13:44
Příspěvky: 16
Nie myslel som ze sa vari v dlzke 30min.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA
PříspěvekNapsal: pon 14. lis 2016 9:35:55 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 53
asi si uplne nepochopil, co znamenaju tie minuty v recepte pri chmelovare. udava sa tym, kolko minut pred ukoncenim chmelovaru sa ma dany chmel do chmelovaru pridat. To znamena, ze ak v recepte je uvedene napr. 50 g citra 30min tak tych 50g chmelu treba pridat 30 minut pred koncom chmelovaru. Ak robis 90 minutovy chmelvoar (mimochodom podla mna by kludne stacilo aj 60 minut, ale zase 90 minutovym nic nepokazis) tak ho treba pridat po hodine varenia.

Co sa tyka vysladzovacej vody, tak treba ratat priblizne so stratou 1litra vody na 1kg pouziteho sladu (slad si nasiakne tolko vody). Takze objem vysladzovacej vody si priblizne vypocitas ako [objem chmelovaru] + [vaha pouziteho sladu] - [mnozstvo vody na vystierku] + [rezerva, cca. 1 - 2 l]


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA
PříspěvekNapsal: pon 14. lis 2016 19:08:49 
Offline

Registrován: pát 11. lis 2016 13:13:44
Příspěvky: 16
Ok, dakujem,


praveze nemam recept, on v tom videu vobec neuvadza casy ku chmelovaru....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA
PříspěvekNapsal: úte 15. lis 2016 22:28:30 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 190
Nebaví mě koukat na celé to video, ale z úryvků tam vidím zásadní chyby, jmenovitě neprovzdušnění mladiny před přidáním kvasnic, chlazení do druhého dne (celkově šílené chlazení) a pořádná oxidace při pouštění horkého díla z výšky asi 1 metru volným pádem při zcezování a pak znovu to samé po chmelovaru. Ale autor je očividně spokojený sám se sebou :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA
PříspěvekNapsal: ned 27. lis 2016 8:09:00 
Offline

Registrován: pát 11. lis 2016 13:13:44
Příspěvky: 16
Tak pivo som navaril minuly tyzden. Teraz uz kvasi 7 dni.
Extrakt som nameral presne 15°. (cca1060). Momentalne mi ukazuje hustotu 1010. Alkohol mi vychadza nieco nad 8% co je trochu dost, stacilo by aj do 6%. Da sa to este nejako ovplyvnit-znizit alkohol? Ak to necham dokvasit do rovnych 1000 bude este vyssi...

Dik za odpovede


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA
PříspěvekNapsal: ned 27. lis 2016 8:58:30 
Offline

Registrován: sob 25. čer 2016 8:45:36
Příspěvky: 20
Bydliště: Budějce
No nevím, při jaké teplotě si měřil těch 1010. Ale mě to vychází ani ne 7%. A na 1000 ti to nikdy neprokvasí. Tipuju to max těch 1008 a i tak to nebude mít ani 7%.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz