vita_k píše:
asi podobne citlivi byste byli na english vs american IPA

.
takhle moc bych asi nerejpal....i když:-)...
jinak ve stručnosti:
bavorská pšenice (weizen, hefeweizen weisbier) - významnej podíl pšeničnnýho sladu, vůně a chuť po esterech z kvašení (banán, hřebíček, žvejka)
weizenbock- v podstatě silná bavorská pšenice
dunkelweizen - tmavá bavorská pšenice
american wheat - významnej podíl pšeničnnýho sladu, vůně a chuť nikdy ne po esterech z kvašení, ale po chmelech
witbier (belgická pšenice) - významnej podíl nesladovaný pšenice, chuť a vůně značně ovlivněná belgisckejma kvasinkama, typicky je tady přídavek pomerančový kůry a koriandru
white IPA - cca witbier nachmelenej jako IPA
a to je z nejznámějších asi všechno...
_________________
www.fb.com/3nohejjelenBlack IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016