VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 23. srp 2017 3:22:08
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Recept na nealkoholické pivo
PříspěvekNapsal: pát 01. črc 2016 20:47:26 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 206
Bydliště: Ohrobec
Chtěl bych uvařit nealko pivo, skutečné nealko pod 0.5%, ne jen slabé pivo okolo 2%. Překvapilo mne, jak málo informací o možnostech uvařit nealko doma je k nalezení. Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Chtěl bych to ve stylu světlých voňavějších amerických ejlů - tedy pokud to vůbec jde???

Zatím jsem částečně vygooglil a částečně domyslel následující postup:
Sypání na třináctku - Plzeňský a 10% třeba Carared, možná lepší spíš trochu tmavší karamel???
Vystírka 70 st.C, prodleva 60min
Odrmutování 78, Scezení
Chmelovar 30 min, IBU 10, chmel jen na hořkost
Kvašení US 05 až do úplného prokvašení
Druhý chmelovar (zároveň odstranění alkoholu), 60 min, IBU 30 (celkem tedy 40), hromada chmele na konci na aroma
Stočení do KEG, Dry hop
Nasycení CO2 z bomby
Lahvování

Fakt nevím jak na to, každý názor ocením.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recept na nealkoholické pivo
PříspěvekNapsal: pon 04. črc 2016 15:24:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Zdar. Něco jsem se taky snažil kdys hledat, ale spíš kvůli nízkoalkoholvým pivům. 7-8 EPM je podle mě hranice pitelnosti a jsou to ještě nápoje, kterým lze říkat pivo. Možností výroby nelaka je několik, třeba vakuová destilace (klidně i úplně bez alkoholu) nebo kmen kvasinek, který téměř neprodukuje alkohol. Dříve se pokoušeli pivovarníci vyrábět také piva jen částečně prokvašená, např. přidáváním mladiny do hotového piva nebo přerušením hlavního kvašení (používá se asi i dnes). Nejlépe asi umí dělat nealko piva Němci (bez přídavku amerických chmelů snad jediná pitelná), ti taky s různými metodami experimentovali v minulosti nejvíce. Nevím, jak to dělají dnes, ale řekl bych, že často používají vakuovou destilaci, u které se neobjevuje nešvar mladinové chuti. Pouhé převaření piva vnímám jako hazard. Bál bych se oxidace a vlivu vysoké teploty na chuť piva, ve vakuových rektifikačních kolonách bude IMO teplota zhruba na úrovni pasterizační teploty a navíc se pivo před destilací filtruje.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recept na nealkoholické pivo
PříspěvekNapsal: stř 06. črc 2016 15:55:15 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 206
Bydliště: Ohrobec
Dík. Oxidace podle mne nehrozí, ale samozřejmě hodina varu (a to je otázka, jestli to na odpaření alkoholu vůbec stačí) s pivem asi udělá divy, to je mi jasné. O vakuové destilaci uvažuji, mám takové pěkné zařízení, které by se dalo doplnit vodokružkou a udělat to v něm. Jen aby mi to neimplodovalo, úplně tlaková nádoba to nebude :-)
Nicméně konec teorie, včera jsem stáčel ze spilky a asi 5l dal stranou a hodinu povařil. Úplně obyčený Ale. Byl z toho doma dost poprask, protože jsem to dělal na plotně v kuchyni a smrdělo to jak bolavá noha ;-) Po vychlazení si ale kaly a chmel krásně sedly a získal jsem asi 3l čiré, na chuť i vůni celkem příjemné tekutiny. Vzhledem k tomu, že jsem stáčel se zbytkovým cukrem a ten tam zůstal, tak jsem přidal trochu kvasnic a Citry (Citra přebije cokoliv, ne?) a nechám to nasytit. Nějaký alkohol v tom pak sice bude, ale do 1% to musí vyjít. Je to první pokus o homemade free, to se nějaké nedokonalosti dají omluvit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recept na nealkoholické pivo
PříspěvekNapsal: čtv 07. črc 2016 10:29:57 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Citra a kvasnice tomu určitě pomůžou, ale i tak bych čekal docela divokou věc. Jsem zvědav, co z toho vznikne.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recept na nealkoholické pivo
PříspěvekNapsal: úte 06. zář 2016 9:22:09 
Offline

Registrován: pát 13. úno 2015 14:03:18
Příspěvky: 13
Bydliště: Blansko
Ahoj, podle mě, při vakuové rektifikaci bude teplota nižší, než při pasterizaci. Mám dojem, že jsem slyšel něco o teplotě 30 - 40 °C. Ale ta kolona (pro výrobu nealko piva) byla vysoká přes tři patra a měla asi i dost rektifikačních pater.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recept na nealkoholické pivo
PříspěvekNapsal: stř 07. zář 2016 16:02:48 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 206
Bydliště: Ohrobec
Kolonu přes tři patra neplánuji, nicméně vám můžu sdělit, že popsaným postupem lze doma uvařit celkem slušné nealko pivo. Přesně podle plánu citra zabila jakékoliv vůně, které mohly vzniknout vařením nefiltrovaného piva (vaření kvasnic považuji za nejrizikovější bod programu).

Pokud budete mít chuť a potřebu, tak to zkuste, výsledek byl zajímavý a pitelný. Já to příležitostně rozvinu dál.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recept na nealkoholické pivo
PříspěvekNapsal: pon 29. kvě 2017 17:19:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 21. led 2008 12:53:14
Příspěvky: 215
Jak patentoval nealko Prazdroj:

http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocumen ... 277321.pdf


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recept na nealkoholické pivo
PříspěvekNapsal: pon 14. srp 2017 9:56:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 09. čer 2013 12:37:47
Příspěvky: 92
Bydliště: Londyn
Pochopil jsem z toho dokumentu správně že chmel se přidává už s ječmenem? Pak dekokcí na 70 stupňů... A skončit nad 75 stupni... Nějak mi to nesedí. Spíš mě zaujala ta možnost provést chmelovar až po zrání ve spilce.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recept na nealkoholické pivo
PříspěvekNapsal: pon 14. srp 2017 16:06:26 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 98
myslim ze si to nepochopil. robi sa klasicka dekokcia (avsak do sypania sa dava vacsi podiela karamelu a pri vyssej cukrotvornej teplote ako je to bezne, aby si ziskal mladinu s nizsou prekvasitelnostou - len okolo 65%). povodny extrakt sa voli tak, aby si mal po dokvaseni len okolo 0,6% alkoholu (co vychadza menej ako 2 plato). Po dokvaseni sa pivo doladi chloridom sodnym a invertnym cukrom, aby si ziskal plnsie telo. samozrejme sa potom musi but filtrovat alebo pasterizovat (alebo oboje) aby sa pridany cukor uz neprekvasil.

tak to teda aspon pochopil ja...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recept na nealkoholické pivo
PříspěvekNapsal: pát 18. srp 2017 23:19:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 09. čer 2013 12:37:47
Příspěvky: 92
Bydliště: Londyn
Mě ta Plzeňská metoda přijde zvláštní, protože nezkvasitelné cukry přece vznikají při nižší cukernaté teplotě do 62 stupňů. Teď mě napadlo jestli při té dekokci se odebraná třetina díla neohřívá pouze do 72 stupňů místo toho aby se vařila. Tím by se mohla teplota celého díla snížit a vzniklo by více nezkvasitelných cukrů. Vyzkouším to a uvidíme.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz