VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 23. črc 2017 19:41:53
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Konzultace receptu
PříspěvekNapsal: úte 21. čer 2016 10:09:41 
Offline

Registrován: úte 21. čer 2016 9:14:09
Příspěvky: 2
Bydliště: Praha Čimice
Zdravím všechny.

S vařením piva začínám a potřeboval bych pomoct s objasněním pár věcí. Zamiloval jsem si IPU a americké chmely, proto jsem se pustil tímto směrem. Vařil jsem toto:

Slady od Weyermanna: 6kg Pale Ale, 0,5kg CaraRed, 0,5kg Caramünch II
Infuze: 45°C 30 minut
65°C 30 minut
75°C 30 minut
78°C 5 minut

Chmelovar: Chinook: 14g - 60m; 12g - 30m; 12g - 20m; 12g - 15m
Cascade: 12g - 10m; 12g - 5m; 12g na sucho
Kvasnice: 1 pytlík S05

Mám pár otázek:
1) Je takto recept Ok?
2) Trochu jsem asi podcenil vodu. Na vystírku jsem dal 16 litrů vody a na vyslazení 14 litrů vody (při teplotě 78°C). Měl jsem ale velké ztráty v mlátu a chmelovaru (+ s kaly na dně chmelovaru), takže jsem dal zakvasit jen 12 litrů. Hodnoty po chmelovaru jsem měl OG 19,1°P a 1079,1. Kolik vody a kdy bych měl dávat? Po chmelovaru už mi to přišlo dost pozdě. Jak bych si to mohl vychytat? Původně jsem chtěl OG 1058 a rozhodně víc mladiny (alespoň dvojnásobek). :)
3) Když mám po chmelovaru 19,1°P, znamená to, že jsem uvařil devatenáctku? Nebo podle čeho se to hodnotí?
4) Jsem teď ve fázi kvašení v primární nádobě a budu stáčet do demižonu. Bude na 12 litrů díla stačit na dry hopping 12g Cascade nebo mám přidat?
5) Nemám moc složitou infuzi?
6) Kolik mám mít hodnotu FG, abych věděl, že je to úplně prokvašené?
7) Našel jsem kalkulačky na hořkost a světlost. Spočítalo mi to IBU 74 a EBC 32,04. Postupuju správně?

Předem děkuji za odpovědi na mé otázky. :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konzultace receptu
PříspěvekNapsal: úte 21. čer 2016 11:42:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2785
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
1: já bych ho zjednodušil, méně časté přidávání chmelů
2: pokud je to silné, měl jsi přidávat víc vody, nebo víc vyslazovat. Lze relativně úspěšně doředit horkou vodou z rychlovarky hned po chmelovaru.
3: Před zakvašením. Reálně se může ještě něco malinko odpařit během chlazení (a tedy zahustit)
4: stáčet do demižonu... ale ten nebude utěsněný, že ne? Aby to nebyl tříštivej granát. Dal bych spíš 2-3g na litr, to je v hodný začátek. Na devatenáctku radši ještě víc.
5: máš. pro takovou běžnou americkou IPA bude stačit jednoduchá infuze na 67°C po dobu cca 60 minut, případně pak zvýšit na 78 a do zcezovačky.
6: záleží na rmutování a poměru zkvasitelných/nezkvasitelných cukrů, a vitalitě kvasinek. Nelze takhle určit.
7: EBC 32 mi přijde dost tmavé na použité slady

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konzultace receptu
PříspěvekNapsal: úte 21. čer 2016 12:59:05 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 205
Bydliště: Ohrobec
Je to tak jak píše Mosquit.
Leda snad doplním, že z daného množství sladů se dá uvařit zhruba 25l, EPM 15° a barva pak vychází EBC 40. Bude v tom dost výrazný ten Caramünch, já bych ho dal max tak polovinu, ale to je čistě subjektivní, co má kdo rád.

IBU 74 jsi spočítal asi dobře, ale pro získaných 12l piva. Pokud ale příště uvaříš žádaných 25l patnáctky, tak musíš přidat chmel - takhle by to bylo na IPU málo. A že nejméně 2g, lépe 3g na litr na dry hop tu už padlo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konzultace receptu
PříspěvekNapsal: úte 21. čer 2016 13:39:30 
Offline

Registrován: úte 21. čer 2016 9:14:09
Příspěvky: 2
Bydliště: Praha Čimice
Díky moc za odpovědi. Demižon bude s kvasnou zátkou. :)
Chmel na dry hop navýším.

Ještě bych se chtěl zeptat na počítání IBU. Mám tu jeden recept, který dává hodně chmele před vířivkou. Někde jsem tu četl, že během vířivky, kdy je teplota mladiny nad 85°C, se stále louhují hořké látky do piva. Jde mi o počítání v tabulce od Masterminda. Když s tím nebudu počítat, vychází mi IBU na 73, když započítám 10 minut navíc ve vířivce než to ochladím pod 85°C (posunu všechny časy o 10 minut), dostanu se na IBU 105. Jak to počítáte vy?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konzultace receptu
PříspěvekNapsal: úte 21. čer 2016 15:07:28 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 205
Bydliště: Ohrobec
Já dřív do IBU čas ve vířivce nepočítal a byl to asi důvod proč jsem párkrát uvařil něco víc hořkého než jsem chtěl. Některé aromatické odrůdy mají tak vysokou alfu, že se dokáží prosadit v hořkosti i když se dají až do vířivky.
Teď dělám kompromis a připočítávám k času 10 minut - ve skutečnosti trvá než si sedne chmel a ochladím pivo na 85° asi dvacet minut. Říkám si, že určitě to jde při nižší teplotě pomaleji ;-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konzultace receptu
PříspěvekNapsal: úte 21. čer 2016 20:00:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 61
TemešVar píše:
Někde jsem tu četl, že během vířivky, kdy je teplota mladiny nad 85°C, se stále louhují hořké látky do piva. Jde mi o počítání v tabulce od Masterminda. Když s tím nebudu počítat, vychází mi IBU na 73, když započítám 10 minut navíc ve vířivce než to ochladím pod 85°C (posunu všechny časy o 10 minut), dostanu se na IBU 105. Jak to počítáte vy?


...a co takhle: po konci chmelovaru co nejrychlejš ochladit na 80stC (pod touhle teplotou už je isomerace alfa HK hodně zpomalená) -> nevyndavat chladič, nasypat chmel "určenej na whirpool" -> trošku mladinu rozpohybovat -> 20minut pauza -> dochladit na zákvasnou teplotu -> vyndat chladič -> roztočit a provést "dovopravdickej" whirpool za studena -> pauza -> naspílat

já takhle postupuju a přijde mi to fajn řešení...k late hops addition ale i tak přistupuju s respektem a nějakou tu malou rezervičku si při plánování IBU nechávám...stejně jako rezervičku pro dryhopping - kterej tam taky pár jednotek hořkosti vnese (ač se všude možně dočteš, že hořkost nepřidává - no zkus si rozžvejkat peletku:-) )...

ps: whirpool za studena má i výhodu, že naspíláš pak relativně málo studenejch kalů...

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konzultace receptu
PříspěvekNapsal: stř 22. čer 2016 7:42:27 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 329
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
urbis82 píše:

...a co takhle: po konci chmelovaru co nejrychlejš ochladit na 80stC (pod touhle teplotou už je isomerace alfa HK hodně zpomalená)


Já to taky tak někdy dělám. A jindy zase sypu whirlpool chmel ihned po vypnutí ohřevu. A taky jsem už kombinoval oba způsoby (část chmele ihned a část až po ochlazení pod 80°C).
Jestli to ale má praktický efekt, to netuším, spíš si jen tak hraju...

Nicméně podle tohoto exbeerimentu to má nulový vliv (což se mi ale až skoro nechce věřit)...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konzultace receptu
PříspěvekNapsal: stř 22. čer 2016 8:42:50 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2785
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Já mám sice xBmt rád, ale zase tak bych na ně nespoléhal. Když minule sotva poznali rozdíl mezi ležákem! spodně kvašeným při 15°C a při 26°C, nebo jak to bylo...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konzultace receptu
PříspěvekNapsal: stř 22. čer 2016 8:49:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 329
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Taky kolikrát musím nad jejich výsledky nesouhlasně kroutit hlavou (abych parafrázoval sebestředného dědka z hradu - toho minulého). Ale i tak je to zajímavé čtení...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konzultace receptu
PříspěvekNapsal: stř 22. čer 2016 11:42:02 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 128
fotozapisnik.eu píše:
urbis82 píše:

...a co takhle: po konci chmelovaru co nejrychlejš ochladit na 80stC (pod touhle teplotou už je isomerace alfa HK hodně zpomalená)


Já to taky tak někdy dělám. A jindy zase sypu whirlpool chmel ihned po vypnutí ohřevu. A taky jsem už kombinoval oba způsoby (část chmele ihned a část až po ochlazení pod 80°C).
Jestli to ale má praktický efekt, to netuším, spíš si jen tak hraju...

Nicméně podle tohoto exbeerimentu to má nulový vliv (což se mi ale až skoro nechce věřit)...


byl jsem s kamaradem na seminari senzoriky piva. byl tam ukol seradit 4 kelinky podle horkosti. od 20-40ibu to pry bylo. asi dva lidi z 15 to seradili spravne. osobni zaver jsem si udelal, ze jestli ti chmel ve whirpoolu nebo dry hop zvedne horkost o jednotky, normalni clovek to nema sanci zjistit. naopak se to da poznat tam, kde horkost predtim nebyla. s kamaradem jsem zkouseli za studena chmelit cider. a tam pak ta horkost citit je. ale zanedbatelne ikdyz jsme tam dali citru s 15% alfy. stejne tak jsou ruzne osoby citlive na ruzne vady piva. ja treba diacetyl necitil ani v tech laboratornich podminkach (zvysena koncentrace) a naopak jsem skoro vrhnul z jinych vuni a chuti ktere necitili jini. takze tak k nasim vjemum :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz