VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 21. dub 2018 1:04:18
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: úte 24. kvě 2016 20:18:28 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
vita_k píše:
No jestli myslis Honzu Grmelu z LB, tak tam jdu zitra na prohlidku s dalsima asi 5 ti domovarnikama :-D z okoli Brna. Ale osobne jsme se jeste nesetkali.

Uz se tesim. Doufam, ze dostanem i kvasnice na reuse:-). Rikal, ze budou ochotni se podelit. Meli byste napad do jakych sklenic se to hodi? Mam sklenicky od jogurtu.



Přesně toho myslím, pokud si doneseš čistou zavařovačku, jak píše Mosquit, určitě neodejdeš s prazdnou.....:-) a ještě se něco dovíš..... ;)

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: čtv 26. kvě 2016 14:18:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 40
tak jsme tam vcera byli a jsou sikovni. Jeste je to takove male, ale uz za chvili se budou stehovat a budou vetsi.
Mr. Grmela je frajer. Kvasnice ale budou mit az v patek, tim padem asi dam nove kvasnice a bude po ftakach a zatim se nebudu zabyvat reusem kvasnic.

Mam dotaz na sekundarni kvaseni pro Aly. Nekdo nechava sekundarne kvasit v demizonu, becce a pod. Na to nemam zatim zarizeni a rad bych po prim kvaseni stacel s dextrozou na nasyceni, aby taky neutikalo aroma z DH. Proc se s tim vlastne sekundarne kvasit v dalsi nadobe? Neni to pak krok navic? Nevyvane aroma? Nebo to spatne chapu?

diky.

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Naposledy upravil vita_k dne pon 20. čer 2016 18:57:19, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: čtv 26. kvě 2016 15:16:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 63
vita_k píše:
Mam dotaz na sekundarni kvaseni pro Aly. Nekdo nechava sekundarne kvasit v demizonu, becce a pod. Na to nemam zatim zarizeni a rad bych po prim kvaseni stacel s dextrozou na nasyceni, aby taky neutikalo aroma z DH. Proc se s tim vlastne sekundarne kvasit v dalsi nadobe? Neni to pak krok navic? Nevyvane aroma? Nebo to spatne chapu?



no tak nekdo to staci do sekundarni kvasne nadoby (osobne bych to, paklize to neni zahrazeny a nedochazi tudiz k sycení, nenazyval sekundarnim kvasenim) a treba az v tyhle nadobe provede dry hopping...duvodem je to, aby mlady pivo nelezelo dlouho na kvasnicich (a nechytlo nejaky pachute/pavune z autolyzujicich kvasnic atp.)....na netu jsou na to dost rozporuplny nazory - nekdo to tak dela, jinej ne - efekt to asi extra velkej mit nebude (u bezny doby kvaseni+dry hoppingu, tj.kdyz je tak +-do 2tydnu hotovo)....

ja osobne do sekundarni kvasny nadoby nestacim a hlavni kvaseni i naslednej dry hooping probiha v jedny a ty samy spilce....sekundarni kvaseni mi po pridani dextrozy probiha az v lahvich....

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: stř 29. čer 2016 10:06:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 40
Tak jsem to nakonec upravil, nebude to uplne nejjednodussi recept, co muze byt. Prosim o kontrolu. diky:)

http://www.brewersfriend.com/homebrew/r ... -wheat-ipa

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: stř 29. čer 2016 11:28:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 63
vita_k píše:
Tak jsem to nakonec upravil, nebude to uplne nejjednodussi recept, co muze byt. Prosim o kontrolu. diky:)

http://www.brewersfriend.com/homebrew/r ... -wheat-ipa


odpovim nekomplexně - jen co mi na první pohled bije do očí...chuťový preference nechám stranou...

chmelovar - 90minut zbytečnej (většinu sypání tvoří pale ale slad, tak se žádnej velkej boj s DMS a spol. svádět nemusíš)
chmelení - v 60, 30, 10...těch 30 myslim, že je zbyteč (většina chuti a aroma vytěká)...dal bych to až do 10...a něco třeba ještě šoupnul do whirpoolu...
dry hopping - s Citrou na dvakrát - jednou (za) 3 dny a jednou (za) 4dny?? - nechápu...dej to tam najednou - až odezní bouřlivá fáze kvašení...
rumutování - vystři rovnou do nižší cukrotvorný...nebo třeba do 55 ať přeskočíš(/nezdržuješ se) v peptonizační teplotě...(důvod: při použití přeluštěnýho pale ale sladu by sis zbytečně ubíral na těle, ty proteiny v něm už jsou rozsekaný dost)...
kvašení - pitching rate 0.75 je docela málo na to, že vaříš tak silný pivo....pitching rate si nastav na 1...prostě použij dva 11.5gramový pytlíky...

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: čtv 30. čer 2016 12:47:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 40
diky za trpelivost!

chmelovar - upraveno
chmelení - upraveno... a něco třeba ještě šoupnul do whirpoolu...: Ten nevim jak v dom podminkach delat. Kdy, jak douho, jak dlouho nechat usadit.. Snad neco najdu.
dry hopping - upraveno. Predpokladam, ze po 3 dnech je po bourlivem kvaseni.
rumutování - upraveno, bude to do 55 st, tzn ohreju vodu na 55 st a do toho nasypu zrni...
kvašení - mam us-05 ulozene v lednicce ze 28. kvetna. mam jich 3x0.7 litru - zavarovacku. Premyslim, ze tam dam na pankace jendu a uvidim, co udela :)

Ohledne chuti jsem zvedav, co to udela :-D. Je to jen 11 % jineho sladu nez je pale ale. Predpokladam, ze to "neni moc"?

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: čtv 30. čer 2016 13:32:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 63
ke chmelení do whirpoolu: viewtopic.php?p=30572#p30572

ke kvasnicím: no comment :lol:

k sypání: 5% pšenice je na pěnu akurát...s žitem zkušenost nemám, jestli bude mít 5% vliv na něco fakt nevim...Rye IPA dle BJCP má žita 15-20%

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: čtv 30. čer 2016 15:46:23 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Já jsem nedávno dělal American Rye Ale se 40 % žita a nijak výrazně z toho netrčí. 5 % podle mne nebude vůbec poznat, chmel to spolehlivě přebije.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: čtv 30. čer 2016 21:53:42 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 23
Chlapi, mám to chápat tak, že se mi bez přidání pšenice jenom ze sladu pale ale nebude dělat pěna ?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: pát 01. črc 2016 6:05:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 40
je fakt, ze tu psencu tam chci dat hlavne kvuli pene, ale i bez ni to udela penu. zas tak bych se toho nebal.

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz