VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 26. bře 2017 15:57:30
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: úte 24. kvě 2016 20:18:28 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
vita_k píše:
No jestli myslis Honzu Grmelu z LB, tak tam jdu zitra na prohlidku s dalsima asi 5 ti domovarnikama :-D z okoli Brna. Ale osobne jsme se jeste nesetkali.

Uz se tesim. Doufam, ze dostanem i kvasnice na reuse:-). Rikal, ze budou ochotni se podelit. Meli byste napad do jakych sklenic se to hodi? Mam sklenicky od jogurtu.



Přesně toho myslím, pokud si doneseš čistou zavařovačku, jak píše Mosquit, určitě neodejdeš s prazdnou.....:-) a ještě se něco dovíš..... ;)

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: čtv 26. kvě 2016 14:18:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 36
tak jsme tam vcera byli a jsou sikovni. Jeste je to takove male, ale uz za chvili se budou stehovat a budou vetsi.
Mr. Grmela je frajer. Kvasnice ale budou mit az v patek, tim padem asi dam nove kvasnice a bude po ftakach a zatim se nebudu zabyvat reusem kvasnic.

Mam dotaz na sekundarni kvaseni pro Aly. Nekdo nechava sekundarne kvasit v demizonu, becce a pod. Na to nemam zatim zarizeni a rad bych po prim kvaseni stacel s dextrozou na nasyceni, aby taky neutikalo aroma z DH. Proc se s tim vlastne sekundarne kvasit v dalsi nadobe? Neni to pak krok navic? Nevyvane aroma? Nebo to spatne chapu?

diky.

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Naposledy upravil vita_k dne pon 20. čer 2016 18:57:19, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: čtv 26. kvě 2016 15:16:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 54
vita_k píše:
Mam dotaz na sekundarni kvaseni pro Aly. Nekdo nechava sekundarne kvasit v demizonu, becce a pod. Na to nemam zatim zarizeni a rad bych po prim kvaseni stacel s dextrozou na nasyceni, aby taky neutikalo aroma z DH. Proc se s tim vlastne sekundarne kvasit v dalsi nadobe? Neni to pak krok navic? Nevyvane aroma? Nebo to spatne chapu?



no tak nekdo to staci do sekundarni kvasne nadoby (osobne bych to, paklize to neni zahrazeny a nedochazi tudiz k sycení, nenazyval sekundarnim kvasenim) a treba az v tyhle nadobe provede dry hopping...duvodem je to, aby mlady pivo nelezelo dlouho na kvasnicich (a nechytlo nejaky pachute/pavune z autolyzujicich kvasnic atp.)....na netu jsou na to dost rozporuplny nazory - nekdo to tak dela, jinej ne - efekt to asi extra velkej mit nebude (u bezny doby kvaseni+dry hoppingu, tj.kdyz je tak +-do 2tydnu hotovo)....

ja osobne do sekundarni kvasny nadoby nestacim a hlavni kvaseni i naslednej dry hooping probiha v jedny a ty samy spilce....sekundarni kvaseni mi po pridani dextrozy probiha az v lahvich....

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: stř 29. čer 2016 10:06:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 36
Tak jsem to nakonec upravil, nebude to uplne nejjednodussi recept, co muze byt. Prosim o kontrolu. diky:)

http://www.brewersfriend.com/homebrew/r ... -wheat-ipa

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: stř 29. čer 2016 11:28:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 54
vita_k píše:
Tak jsem to nakonec upravil, nebude to uplne nejjednodussi recept, co muze byt. Prosim o kontrolu. diky:)

http://www.brewersfriend.com/homebrew/r ... -wheat-ipa


odpovim nekomplexně - jen co mi na první pohled bije do očí...chuťový preference nechám stranou...

chmelovar - 90minut zbytečnej (většinu sypání tvoří pale ale slad, tak se žádnej velkej boj s DMS a spol. svádět nemusíš)
chmelení - v 60, 30, 10...těch 30 myslim, že je zbyteč (většina chuti a aroma vytěká)...dal bych to až do 10...a něco třeba ještě šoupnul do whirpoolu...
dry hopping - s Citrou na dvakrát - jednou (za) 3 dny a jednou (za) 4dny?? - nechápu...dej to tam najednou - až odezní bouřlivá fáze kvašení...
rumutování - vystři rovnou do nižší cukrotvorný...nebo třeba do 55 ať přeskočíš(/nezdržuješ se) v peptonizační teplotě...(důvod: při použití přeluštěnýho pale ale sladu by sis zbytečně ubíral na těle, ty proteiny v něm už jsou rozsekaný dost)...
kvašení - pitching rate 0.75 je docela málo na to, že vaříš tak silný pivo....pitching rate si nastav na 1...prostě použij dva 11.5gramový pytlíky...

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: čtv 30. čer 2016 12:47:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 36
diky za trpelivost!

chmelovar - upraveno
chmelení - upraveno... a něco třeba ještě šoupnul do whirpoolu...: Ten nevim jak v dom podminkach delat. Kdy, jak douho, jak dlouho nechat usadit.. Snad neco najdu.
dry hopping - upraveno. Predpokladam, ze po 3 dnech je po bourlivem kvaseni.
rumutování - upraveno, bude to do 55 st, tzn ohreju vodu na 55 st a do toho nasypu zrni...
kvašení - mam us-05 ulozene v lednicce ze 28. kvetna. mam jich 3x0.7 litru - zavarovacku. Premyslim, ze tam dam na pankace jendu a uvidim, co udela :)

Ohledne chuti jsem zvedav, co to udela :-D. Je to jen 11 % jineho sladu nez je pale ale. Predpokladam, ze to "neni moc"?

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: čtv 30. čer 2016 13:32:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 54
ke chmelení do whirpoolu: viewtopic.php?p=30572#p30572

ke kvasnicím: no comment :lol:

k sypání: 5% pšenice je na pěnu akurát...s žitem zkušenost nemám, jestli bude mít 5% vliv na něco fakt nevim...Rye IPA dle BJCP má žita 15-20%

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: čtv 30. čer 2016 15:46:23 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 117
Bydliště: Brno
Já jsem nedávno dělal American Rye Ale se 40 % žita a nijak výrazně z toho netrčí. 5 % podle mne nebude vůbec poznat, chmel to spolehlivě přebije.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: čtv 30. čer 2016 21:53:42 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 15
Chlapi, mám to chápat tak, že se mi bez přidání pšenice jenom ze sladu pale ale nebude dělat pěna ?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: pát 01. črc 2016 6:05:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 36
je fakt, ze tu psencu tam chci dat hlavne kvuli pene, ale i bez ni to udela penu. zas tak bych se toho nebal.

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz