VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 26. dub 2018 15:57:38
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: čtv 09. bře 2017 13:36:20 
Offline

Registrován: ned 04. zář 2011 12:48:16
Příspěvky: 10
Bydliště: M. Třebová
Goljan píše:
Ahoj, chtěl jsem zde poprosit o názor. Mám doma 200g chmelu Mandarina Bavaria 4,2% a můj původní plán byl uvařit simple IPU. To jsem ale předpokládal, že bude mít okolo 8% alfa. Takhle to budu muset s něčím zkombinovat. A zde bych vás chtěl poprosit o doporučení nějaké kombinace. Představa by byla, aby aromaticky vynikla hlavně ta mandarina. Takže mě napadlo toto schéma: Magnum 60min, Mandarina 10min, Mandarina 5min, Mandarina 0min a Mandarina DH. Jak se vám to zdá? V záloze mám ještě výměnu Mangnumu za Columbus nebo Galaxy. Nebo by jste spíše preferovali kombinaci více druhů chmelu.
Mnohokrát děkuji za odpovědi.
jo chmelovar jsem někdy na podzim udělal podobnej. Ještě teda DH s Mandarinou zajímavý bylo,že mi z toho vyšlo aroma po jahodách. Což některý ležákomilce rozhodilo jak vyšší hořkost tak jahody. :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: úte 04. dub 2017 14:09:32 
Offline

Registrován: pon 24. říj 2016 9:17:57
Příspěvky: 24
Ahoj, omlouvám se za další dotaz, ale chtěl jsem poprosit o radu resp. o názor na tento recept:

Uvařil jsem single hop IPU Galaxy 15,3° s následným chmelovarem:

30 g Galaxy 60min
30 g Galaxy 15min
30 g Galaxy 5min
30 g Galaxy 0min
80 g Galaxy DH (6dní)

31l před chmelovarem s tím že do ferm. nádoby šlo 24l a bylo z toho 22l piva. IBU mi vyšlo na cca 67. Pivo stačím do 1l PET a 0,5l skleněných lahví.

A teď k mému dotazu. Pivo po 2 dnech ležení bylo pivo excelentní, krásná vůně i chuť po chmelu Galaxy, nicméně po cca 10 dnech ležení se ta vůně i chuť značně vytratila. Pivo jako takové je dobré, ale chtěl bych právě to aroma výraznější. Je toto normální? Pokud ne, můžete mi napsat, kde by mohla být chyba. Vím že se pivo v průběhu zrání mění, ale tohle byla opravdu velká změna, která trvá i po 17 dnech ležení (pivo mám v lednici při 7°C). Myslíte, že bych měl zvýšit pozdější chmelení i DH?

Předem mnohokrát děkuji za odpověď.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: úte 04. dub 2017 20:03:40 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 224
Bydliště: Ohrobec
To chmelení je v pořádku, já bych asi dal prochu víc úplně na konci, ale DH bych už nezvyšoval.
U slabších amerických ejlů v čase pozoruji úbytek vůně, ale jedná se o měsíce, ne dny. Ale v síle 15.3 by to mělo držet. Takové pivo musí vonět i po roce. Rozhodně to není normální.
Trochu bych se bál kontaminace, už se mi stalo, že první známka kontaminace a následného zkažení byla ztráta aroma. Ale opět: v síle 15.3 by to musela být hrubá chyba, tak silné pivo se tak snadno nezkazí.
Nevím co poradit - asi ukáže čas.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: úte 04. dub 2017 20:12:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 40
Dh u Brewer doga i 10g na litr :)

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: úte 04. dub 2017 21:00:31 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 265
vita_k píše:
Dh u Brewer doga i 10g na litr :)

I 20 g / l :roll:

Já osobně mám tvrdou vodu a do 5g / l je to fajn, ale více už mi další aroma nepřidá a jen narůstá drsná nepříjemná hořkost.
Trvanlivější aroma by mohlo podpořit více chmelu do whirpoolu a nižší teplota ležení...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: stř 05. dub 2017 8:59:46 
Offline

Registrován: pon 24. říj 2016 9:17:57
Příspěvky: 24
Ještě mě napadla technika stáčení... Do lahví stáčím pivo rovnou z ferm. nádoby bez stáčecího přípravku. Pouštím to pomaleji a jakoby po stěnách lahve, ale na druhou stranu, má první várka IPA má krásné aroma i po 2 měsících a stáčení probíhalo stejnou technikou. Je ale pravda že zde bylo chmelení:
20+20+20g - 15min (amarillo, mosaic, simcoe)
20+20+20g - 5min
20+20+20g - 0min
40+40+40g - DH
při stejném množství piva, což je znatelný rozdíl. Tak bych příště mohl s chmelem trochu přitlačit.

Jde mi ale o to, že to aroma tam bylo a o pár dní později už ne. Je možné, že se po dalších pár dnech ležení zase objeví?
Případná kontaminace mě taky napadla, ale to pivo je dobré, žádný náznak zkažení...

Zkusím asi příště nešetřit s chmelem, můj záměr byl uvařit to z 200g, které jsem doma měl.

Můžu vás ještě poprosit o názor právě ohledně schéma chmelení pro tento styl? Chystám se na další várku, opět Single Hop IPA cca 15° a stejné množství (31l po chmelovaru, 24l do ferm. nádoby) a přemýšlím o Mosaic (11,9%) nebo Citra (14%) popř Equinox.

Můj návrh na Mosaic byl:

27g - 60 min
27g - 15 min
27g - 5 min
27g - 0 min
92g - DH

Opět to je tak aby to bylo z 200g. Asi nebudu šetřit a koupím 300g.

Znovu vám děkuji za odpovědi i za toto fórum a zdejší komunitu, kde pokaždé dostanu rychlou a věcnou odpověď.

Díky a všem přeji hodně úspěchů.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: stř 05. dub 2017 9:51:19 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Goljan píše:
Ještě mě napadla technika stáčení... Do lahví stáčím pivo rovnou z ferm. nádoby bez stáčecího přípravku. Pouštím to pomaleji a jakoby po stěnách lahve...

To by mohl být zdroj problémů. Mikrooxidace dokáže chmelové aroma snadno a rychle sežrat.
Také se mi několikrát stalo, že za studena chmelené pivo chutnalo a vonělo, přesněji nechutnalo a nevonělo, jako bych do něj žádný chmel nedal. A myslím, že příčinou byla právě oxidace. Začal jsem používat stáčeč se spodním ventilem a (teď mě pivní puristé asi ukamenují půllitry) přidávat kyselinu askorbovou (čili vitamin C) ve strašlivé dávce 0,1 g na 20 - 23 l piva a od té doby se už problém neobjevil.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: stř 05. dub 2017 13:52:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 40
To je jako antioxidant

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: stř 05. dub 2017 14:07:22 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Ano.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simple ipa - zadna slozitost
PříspěvekNapsal: stř 05. dub 2017 15:56:11 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
TO: GOLJAN
No, já varim malinko víc než rok. Z každy várky jsem si nechal vždy po jedné lahvi jako archiv na vánoce. Jako že si s nohama na stole pošmáknu. Jaké bylo ale moje překvapení, když jsem zjistil, že všechny piva chutnají "skoro" stejně. Ač jsem použil Mandarinu, Citru, nebo jinou voňavku, v tom pivu toho zůstalo pramálo. (nemluvě o pivech typu Stout, Pšenice nebo Belgii)
Konzultoval jsem to s jiným "vařičem" který měl stejný problém. Oba již dávno nepoužíváme Savo, nebo Jar. Teď max louh a vařící vodu, nebo StarSan. Oba stáčíme stáčecí hadičkou -trubičkou...? a oba - vlastně i ty máme stejný problém. Nebo spíš jsme měli.

Dnes už stáčíme ze sudu pod CO a výsledek uvidím na vánoce ale zkušební vzorky se tváří že to bude dobré. Když se podíváš na velké pivovary, tak všechny stáčí pod atmosférou a ty piva drží. Já vím, ono je to taky tím, že ty piva jsou pasterizované a tudíž mrtvé a už není důvod aby se v tý láhvi něco dělo.
Zřejmě k oxidaci stačí ten malý kousek vzduchu co zůstane nad hladinou v láhvi, než se tam utvoří CO. Ale ta trocha vzduchu nikam nemůže a asi tam udělá ty brikule.

Proto ty piva v sudu pod CO jsou den ode dne lepší a stání a zrání jim prospívá narozdíl od námi naplněných láhví.
Já vím, když uvaříš 25 litrů a do sudu (v mém případě do kyvety) se to všechno nevejde, tak já taky dám něco do láhví. Ale to jsou vzorky na ochutnání pro kámoše a na brzké vypití. Archiv dělám po měsíci ze sudu. Láhve na archiv mám v garáži v přepravce na zemi zakryté kartonem, je tam tak kolem 15st a vydrží v pohodě rok.

S DH jsem začal poměrně brzo. A to když jsem si udělal zkoušku: jedna láhev bez DH a druhá s. No a po ochutnání a porovnání jsem začal s DH okamžitě. A jinak používám klidně 100g na zhruba 25L a tak na týden.

GLOTTIS: já na hořkost - první chmelení nejraděj Magnum, protože se mi zdá, že při použití ŽATCE k dosažení stejné hořkosti je tam potom ve varne při stáčení zbytečně moc chmelu. Já chmelovařím 60, 20, 5 a whirpool při 80st
A Magnum je i relativně dost levnej.

a kdo by chtěl kyvetu tak. https://www.sbazar.cz/beerex/detail/223 ... omovarniky
... se mi zá že je to dobrá volba a CO tamtéž
https://www.sbazar.cz/hledej/l%C3%A1hev%20co2

tož tak za mne


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz