Zdar vespolek,
potřeboval bych poradit s receptem, který se mi nevyvedl úplně podle představ. Vařil jsem první APA, chtěl jsem, aby z toho pěkně voněly chmely a citrusy, mělo to střední říz (jako anglická piva) a stabilní pěnu. Aby to bylo pitelné celý večer (trochu méně hořké a alkoholické). Inspiroval jsem se Potštejnskou Clock APA 12°.
Postup byl následovný:
Pale Ale slad (Kounice) 92%, zbytek Mnichovský I (Kounice),
kvasnice BrewMasters Ale Yeast 10g, celkem 25l mladiny
vystírka 45°C+20min
62°C+35min
72°C+20min
78°C+odrmutování
chmelovar celkem 60min
cascade(8%alfa)+simcoe(11%alfa) 8+8g 60min(doba vaření)
cascade+simcoe 8+8g 15min(doba vaření)
cascade+simcoe 8+8g 5min(doba vaření)
OG 1050kg/m3; FG 1017kg/m3
prim. kvašení otevřený hrnec při 18°C cca 3 dny (krásně voněl chmel v celé lednici)
sek. kvašení v NC sudu při 15°C 7 dní, 10°C 5 týdnů, dosyceno CO2 z 0,4 bar na 1 bar (protřepáno, nemícháno

)
stočeno do lahví, 10°C
Výsledek nebyl bohužel jak jsem si představoval. Jednak mi kvasnice už nemakaly při sek. kvašení, takže pivo bylo úplně bez řízu a sytil jsem CO2. Po nalití z lahve do sklenice bubliny rychle vyprchají, pěna opadne a pivo je takové mdlé a hutné (plné?asi jak neprokvasilo v sekundárním kvašení). Když se načepuje ze sudu (tlačeno CO2) tak se pěna udělá pěkná, taková našlehaná, opadne později. Navíc tam vůbec necítím čichově ty chmely a ani moc chuťově. Taky mi vadí, jak nesedimentují kvasnice-mám raději když není pivo moc zakalené, navíc v pivu je pak cítit taková kvasnicová (a také lehce nakyslá) chuť - s délkou ležení se nicméně vytrácí.
Co teď s tím?
Vyměním kvasnice - za kvasnice s lepší sedimentací. co třeba Safale S04?
Co s chmelením abych tam cítil vůni toho chmele? Zkusit dry hopping?
Co varný postup? Prodloužit dobu chmelovaru?
Jaké dáváte teploty při ležení u ale? Stejné jako při primárním kvašení?
Doufám, že se nedostává žádná cizí chuť z NC sudu do piva - byl vymyt louhem a důkladně propláchnut.
díky předem za rady
I.