VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 22. lis 2017 5:01:37
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: APA - vylepšení receptu
PříspěvekNapsal: sob 02. dub 2016 20:45:07 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 19:43:27
Příspěvky: 7
Zdar vespolek,
potřeboval bych poradit s receptem, který se mi nevyvedl úplně podle představ. Vařil jsem první APA, chtěl jsem, aby z toho pěkně voněly chmely a citrusy, mělo to střední říz (jako anglická piva) a stabilní pěnu. Aby to bylo pitelné celý večer (trochu méně hořké a alkoholické). Inspiroval jsem se Potštejnskou Clock APA 12°.
Postup byl následovný:

Pale Ale slad (Kounice) 92%, zbytek Mnichovský I (Kounice),
kvasnice BrewMasters Ale Yeast 10g, celkem 25l mladiny
vystírka 45°C+20min
62°C+35min
72°C+20min
78°C+odrmutování
chmelovar celkem 60min
cascade(8%alfa)+simcoe(11%alfa) 8+8g 60min(doba vaření)
cascade+simcoe 8+8g 15min(doba vaření)
cascade+simcoe 8+8g 5min(doba vaření)
OG 1050kg/m3; FG 1017kg/m3

prim. kvašení otevřený hrnec při 18°C cca 3 dny (krásně voněl chmel v celé lednici)
sek. kvašení v NC sudu při 15°C 7 dní, 10°C 5 týdnů, dosyceno CO2 z 0,4 bar na 1 bar (protřepáno, nemícháno :o)
stočeno do lahví, 10°C

Výsledek nebyl bohužel jak jsem si představoval. Jednak mi kvasnice už nemakaly při sek. kvašení, takže pivo bylo úplně bez řízu a sytil jsem CO2. Po nalití z lahve do sklenice bubliny rychle vyprchají, pěna opadne a pivo je takové mdlé a hutné (plné?asi jak neprokvasilo v sekundárním kvašení). Když se načepuje ze sudu (tlačeno CO2) tak se pěna udělá pěkná, taková našlehaná, opadne později. Navíc tam vůbec necítím čichově ty chmely a ani moc chuťově. Taky mi vadí, jak nesedimentují kvasnice-mám raději když není pivo moc zakalené, navíc v pivu je pak cítit taková kvasnicová (a také lehce nakyslá) chuť - s délkou ležení se nicméně vytrácí.

Co teď s tím?
Vyměním kvasnice - za kvasnice s lepší sedimentací. co třeba Safale S04?
Co s chmelením abych tam cítil vůni toho chmele? Zkusit dry hopping?
Co varný postup? Prodloužit dobu chmelovaru?
Jaké dáváte teploty při ležení u ale? Stejné jako při primárním kvašení?
Doufám, že se nedostává žádná cizí chuť z NC sudu do piva - byl vymyt louhem a důkladně propláchnut.

díky předem za rady
I.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - vylepšení receptu
PříspěvekNapsal: sob 02. dub 2016 21:02:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2824
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Hoj,

já bych k tomu měl pár připomínek. Dopředu říkám že nemám s použitýma Brewmasters Ale kvasnicema žádné zkušenosti.

* slad, který popisuješ jako kounický, je Weyermanní. S tím nebude žádný problém, používá ho spousta lidí i pivovarů. Nedosahuje "kvalit" (spíš parametrů) anglických ejlových sladů, ale APA z toho jde slušná.
* chmelení - Cascade ani Simcoe nejsou úplně moje oblíbené chmele a už vůbec jejich kombinace (ale to je osobní věc). Byl to nějaký vlastní tip, nebo prostá náhoda či pokus? Každopádně bych zkusil chmelit před začátkem chmelovaru a po chmelovaru (nejen během). Navíc mi přijde 16+16+16g málo na 25L! Možná jsi trefil hořkost, ale ke konci to bude chtít chmelit určitě víc.
* u APA je dry hop skoro povinností, zlepšuje chuť i vůni výrazně.
* FG 1017 je hrozně moc. Mělo to prokvasit daleko víc. Nebo je tím myšlen okamžik stáčení do lahví/NC? Pak to není FG.
* rmutování mi přijde až příliš složité, weyermanní Pale Ale je dost rozluštěný, měla by mu stačit 62+72+78 bez 45, nebo i jednodušší jednostupňová (třeba 67+78)

Sedimentaci kvasnic je potřeba natrénovat pro konkrétní druh (a výrobce), každé mají rády jiný teplotní průběh :-( Jsem trochu staromódní, nevím, proč nezůstat u osvědčených US-05 (ke kterým je na netu spousta rad a zkušeností) a zkoušet novinky bez referencí....

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - vylepšení receptu
PříspěvekNapsal: sob 02. dub 2016 21:25:51 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 232
Ahoj, za mě:
kvasnice - 10g je málo, podle kalkulačky na brewersfriend vychází 30g. Malé množství kvasnic = spousta problémů, namátkově podivný průběh kvašení, malá vitalita kvasnic při sekundárním kvašení, cizí chutě a vůně, hodně exktraktu a také chutě a aroma spotřebují na své množení...A také pro APA jedině US-05, bez diskuze :D
Dry hop - kromě aroma zlepší výrazně i kvalitu pěny.
Zakalenost může být také způsobená nedostatečně provedeným chmelovarem, nedosažení 100st.C nebo zkusit 90 minut, kvůli lomu mladiny - vysrážení bílkovin. zákalu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - vylepšení receptu
PříspěvekNapsal: sob 02. dub 2016 21:32:27 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Brewmasters Ale jsem kdysi zkoušel, měly docela příjemný aromatický profil, ale sedimentace byla strašná. První várka byla i po pár týdnech v lahvích vzhledově jako burčák, u dalších trochu pomohl irský mech.
A přidávám se k názoru, že 16 g chmele na konci chmelovaru je na APA strašně málo.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - vylepšení receptu
PříspěvekNapsal: sob 02. dub 2016 21:45:40 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 19:43:27
Příspěvky: 7
Díky za komentáře.
Upřesním:
kvasnice Brewmasters jsem vzal ze zvědavosti (a lenosti při objednávání se slady), vrátím se k vyzkoušeným od Fermentisu :o) Ty Brewmasters mají dávkování 50-100g/hl. Přišlo mi, že když se to primárně vykvasilo za 3 dny tak jich je dost. Ta barva je jak píše Pike - neprůhledný močál.
chmely jsem použil po ochutnání toho Potštejnského - chutnalo mi to a tak jsem se na etiketě podíval co tam sypou a ty vzal.
1017 je změřeno po primárním kvašení než to šlo do NC sudu
Je fakt, že hořkost by mohla být také vyšší. Chmelovar byl jen 60min, na začátku tam šlo těch 16g, 15min před koncem 16g a 5min před koncem dalších 16g. Počítal jsem IBU (vycházelo na 35) podle brewersfriend

I.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - vylepšení receptu
PříspěvekNapsal: ned 03. dub 2016 18:34:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2824
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Myslím, že v Clock APA nejsou ty chmely zastoupeny 50:50, ale víc prozradit nemůžu.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - vylepšení receptu
PříspěvekNapsal: stř 20. dub 2016 13:21:45 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 26
Ahoj,

připojím se k názoru, že tam dáváš málo chmele... Já jsem popisoval své zkušenosti s APA zde viewtopic.php?f=36&t=2724 a teprve když jsem to řádně ochmelil, tak to chutná jako APA. Změny ve rmutovacím schématu a vůbec technologickém postupu měly největší vliv na čistotu a barvu, jinak to ale (ne)chutnalo pořád podobně.

Pro srovnání: v původním receptu dle Johna Palmera bylo na 20l várku (gramy, chmel, minuty) 14g Chinook 60', 14g Cascade 30' a 28g Cascade 15' a 14g Cascade dry hop. Do čtvrté várky jsem dal (nemám u ruky varný list, tak jen +- z paměti) 15g Chinook 60', 15g Chinook 15', 20g Centennial 30', 40g Centennial 10' a pak ještě dry hop 20g Chinook a 20g Centennial. Pravda, bylo to docela hořké (kolem 90 IBU), takže ještě to musím odladit, ale oproti původnímu chmelení nebe a dudy...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - vylepšení receptu
PříspěvekNapsal: pát 29. dub 2016 21:28:12 
Offline

Registrován: čtv 03. zář 2015 12:56:42
Příspěvky: 32
chmeleni uz tady bylo zmineno, ja osobne davam cca 100g na 19L..
co se schematu vareni tyce, tak sem narazil na jeden recept na apu, od stone brewery, kde bylo maceni sladu cca 15min pri 69 stupnich. tak sem to tak zkusil, udelal jodovou zkousku po 15 min a uz to bylo fakt hotovka. pivko bylo to nej z poslednich 15-ti varek. na zahranicnim foru to komentovali stylem KISS :) (keep it simple stupid)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - vylepšení receptu
PříspěvekNapsal: stř 25. kvě 2016 21:14:56 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 19:43:27
Příspěvky: 7
Uvařil jsem druhou várku a řídil se výše zmíněnými radami. Teď jsem spokojený, je to jak jsem si představoval :-)
Co jsem změnil:
- vařeno velmi velmi jednoduše - vystírka 66°C na 75min, vyhřátí na 75°C a odrmutování.
- chmelovar na 1,5hod, chmelu 60g, hořkost na mě akorát . Přidal jsem studené chmelení (1,5g/l), takže je v pivu cítit aroma chmelu - super.
- kvasnice Safale US-05, jeden sáček. Krásně pracují. Primární kvašení jsem nechal dojet na 1010kgm-3, do sekundáru přisypal do kyvety do sáčku 2g/l dextrózy a parádně se to nasytilo (reguloval jsem tlak na 1,8bar).
- jo a taky "Jimramovy oblíbené recepty" kousek vedle v téhle sekci zmiňují kvašení prim. a sekund. při 19°C což jsem použil (14 dní sekund.) a výsledek se dostavil k mojí spokojenosti.
takže příště vařím to samé :o)
díky všem za rady!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz