VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 26. bře 2017 15:58:56
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: čtv 17. pro 2015 9:55:56 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Mosquit píše:
na velké varně byly rozdíly i při pár desetinách stupně.


To mě taky přijde...

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: čtv 17. pro 2015 12:00:04 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 20
Mosquit píše:
Já bych se zaměřil na to rmutování.


Jaký postup bys tedy navrhoval? Opustit infuzi, nebo jen upravit postup?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: čtv 17. pro 2015 12:19:57 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Jednak dělat něco co je reprodukovatelné (tj. měřit stále teploty, zapisovat si kdy bylo kolik přilito jaké vody). Pokud to má být jednostupňová infuze, tak bych to spíš trochu zvýšil, alespoň na 66, 67.

Dělal jsi jodovou zkoušku?

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: čtv 17. pro 2015 13:30:18 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 20
Chapu, ale zatim jsem to rozjel dost po domacku, takze exaktni to moc byt nemuze... I zde je prostor ke zlepseni. Jako izolaci jsem pouzil napr. takovy ten balici igelit s bublinkami, s kterym prisla kvasna nadoba :) Ale jako hodnoty si zapisuju, v ramci moznosti.. Jodovou zkousku jsem nedelal, hustota sladiny se mi zdala v pohode.. a taky jsem zapomnel koupit tinkturu..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: úte 16. úno 2016 12:21:06 
Offline

Registrován: stř 01. říj 2014 13:09:15
Příspěvky: 2
Recept i postup mi přijde přiměřený. Otázkou je držení teploty a její přesnost při rmutování. Ale jak už bylo zmíněno, sladovost dělá spíš vyšší teplota než nižší, kterou bych u tohoto postupu čekal. Podle FG asi prokvašené dobře
Není celý problém se "sladovou chutí" jen to, že jsi čekal něco jiného? BTW zkus tu "sladovou chuť" popsat ještě nějak jinak


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: úte 16. úno 2016 14:42:41 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 20
S dvouměsíčním odstupem a čtyřmi uvařenými várkami jsem zjistil následovné:
- jak správně píšeš, ta chuť je ve finále vzhledem ke složení sladů asi ok. To, co mi přišlo výrazné, bude nejspíš lehce pražený ocas z těch tmavších sladů, což je ale jejich hlavní charakteristika. Asi jsem měl očekávání nastavené na něco světlejšího.
- dále, chuť se značně vyvíjí v čase. 14 dnů v kvasné kádi a 14 dní v lahvích je fakt minimum, aby se to dalo vůbec pít. Když jsem si otevřel lahev po měsíci (tzn. 14+28 dní), už mi ten sladový ocas vůbec nepřišel tak výrazný. Vím, že se to tady několikrát probíralo, ale nějak jsem nevěřil, že to je až tak markantní. A hlavně - ta touha pít svoje první pivo co nejdříve byla silnější :)
- na třetí várku jsem si koupil demižon na sekundární kvašení a přidal jsem chmelení za studena (cca 10g na 16l) a musím říct, že ta chuť těsně před lahvováním byla super. Takže tomu možná chybělo výraznější chmelení... Taky to 14 dní nechávat na mrtvých kvasnicích v kádi nebylo nejspíš na chuť to pravé ořechově, do demižonu jsem to dal na čtrnáct dní po týdnu v kádi při hustotě 1,014.
- u čtvrté várky jsem chtěl vyzkoušet vliv kvalitnějšího rmutování (zkusil jsem vícestupňovou infuzi), ale bohužel jsem na poslední chvíli nesehnal všechny slady do receptu, takže to nebude úplně porovnatelné... snad příště.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz