VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 20. lis 2017 10:15:25
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: ned 13. pro 2015 21:54:14 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 26
Ahoj

Rád bych se tady zeptal zkušenějších kolegů na názor. Vařil jsem své první pivo typu APA dle následujícího receptu (podle Johna J. Palmera na cca 20 litrů):

Slad: 3.2 kg british pale ale, 0.25 kg crystal 60L, 0.25 kg amber, 0.25 kg Munich
Chmel (v závorce IBU): 14g Chinook 60min (21), 14g Cascade 30min (9), 28g Cascade 15min (11)
Kvasnice na ale Safale US 05

Postup: vyslazení jsem dělal dvojitou infuzí při teplotě cca 64C, pak klasický chmelovar a zakvašení 14 dní při teplotě 18C + 14 dní dokvašení v lahvích (přidáno 100g dextrozy). OG 1.050, FG 1.013

Vše probíhalo dle plánu, jen jsem měl slabý vařič, tak celkem trval ohřev. Z toho důvodu se mi nejspíš odpařilo dost vody a namísto 20 litrů jsem měl ve finále asi 16. No a teď k dotazu - pivo hezky vypadá, pění, voní, ale chuť mi přijde oproti předpokladu hrozně sladová. Jako kdyby tam bylo málo chmele, ale hořkost je dobrá... Čím by to mohlo být? Dal jsem málo chmele na tu poslední čtvrthodinu chmelovaru? Nebo to může být měkkou vodou, nebo vyšším pH (lehce přes 8)? Nebo tou moc odpařenou vodou? Nebo špatně zpracovaným sladem? Nebo je to normální? :)

Díky za názory
Martin


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: pon 14. pro 2015 21:39:59 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 232
Ahoj,

je vidět, že jsi to měl dobře načtené, než ses do toho pustil. Nevím teda, co myslíš tím "vyslazením dvojitou infuzí při cca 64st."? A ty údaje OG a FG jsi reálně naměřil, nebo jsou to čísla z receptu?
Asi Ti tam chybí výraznější chmelové aroma, toho docílíš Dry Hopem, je toho o tom tady na fóru hromada. Cascade na chmelovar a Citra na Dry Hop je zatím nejlepší kombinace jakou mám vyzkoušenou. Sice Johnovi ten recept předěláš, ale bude to o něčem jiném.
Nižší Ph se dá dosáhnout přidáním kyselého sladu nebo vystírkou do 37st.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: úte 15. pro 2015 12:09:54 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 26
Díky, pár dní studia na to padlo :) OG a FG jsou reálně naměřené, v zásadě se shodují s receptem. Nemám moc zmáklou českou terminologii, tou infuzí jsem myslel Single Temperature Infusion, tedy že dám šrot na scezovací síto, zaleju dvěma třetinami cca 70 stupňů teplé vody a počkám hodinu (občas promíchám). Snažím se držet teplotu mezi 64-68 stupni. Pak to stočím do varné nádoby a naliju tam zbylou třetinu teplé vody. Počkám 15 min a znovu stočím. Proto double :) Je to (údajně) nejjednodušší způsob, jak se dostat ke sladině, proto jsem do toho ze začátku šel... Možná by tedy pomohla sofistikovanější metoda vystírání a rmutování, jak píšeš. O chmelení za studena jsem taky přemýšlel, ale zatím to beru jako ústupovou variantu, zkusím se při příštím pokusu zaměřit na to rmutování... Díky za rady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: úte 15. pro 2015 21:39:24 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 232
Rmutování bych neměnil (bez ohřevu ani vlastně nemáš možnost) Je to vlastně jednostupňová infuze, něco na způsob mesh tun, pro ejly je to o.k.Podle toho co uvádíš, ti to funguje dobře, až na to Ph, 8 je dost.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: stř 16. pro 2015 17:18:17 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 26
To pH 8 bylo vody, ale asi jsi pochopil, že nemyslím dílo :). Ještě jsem trochu pročetl zbytek fóra a objevil jsem tohle: viewtopic.php?f=18&t=2421 Vyplývá mi z toho, že tu větší sladovou chuť (tělo) mohlo způsobit i to, že jsem dělal infuzi jen na 64 stupňů... Tak infuzi tedy ponechám, ale zkusím při vyšší teplotě. A ten dry hop nakonec asi taky nebude marný.. Uvidíme :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: stř 16. pro 2015 21:40:52 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 232
Tak to Ph jsem právě nepochopil. Moje voda je tvrdá a má Ph 9. Hotové pivo má Ph 5. (Infuzi začínám kyselinotvornou teplotou 37st.) V Ph asi u tebe problém nebude.
Jednostupňovou infuzi bych viděl na 67-68st, ale nezkoušel jsem jí a ani nebudu, takže v tomhle zkušenost nemám.
Dry hop není nic složitého, dříve nebo později to zkusíš a propadneš tomu :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: čtv 17. pro 2015 8:54:40 
Offline

Registrován: pát 13. úno 2015 14:03:18
Příspěvky: 13
Bydliště: Blansko
Já bych právě řekl naopak, že vyšší cukrotvorná teplota způsobí větší množství nezkvasitelných cukrů a tím i sladovější tělo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: čtv 17. pro 2015 8:58:05 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 873
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
lihovy_joe píše:
To pH 8 bylo vody, ale asi jsi pochopil, že nemyslím dílo :). Ještě jsem trochu pročetl zbytek fóra a objevil jsem tohle: viewtopic.php?f=18&t=2421 Vyplývá mi z toho, že tu větší sladovou chuť (tělo) mohlo způsobit i to, že jsem dělal infuzi jen na 64 stupňů... Tak infuzi tedy ponechám, ale zkusím při vyšší teplotě. A ten dry hop nakonec asi taky nebude marný.. Uvidíme :)

Pokud ti přijde infuzí při 64°C příliš sladové tělo, tak pokud budeš dělat rmutování při vyšší, tak si pro sebe uděláš hotový lepidlo.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: čtv 17. pro 2015 9:26:27 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 26
Jo, máte recht... oni to prohodili i v tom odkazovaném vlákně, detailně jsem to zatím nestudoval. Tak prostě přidat víc chmele, no.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA - první pokus (sladová chuť)
PříspěvekNapsal: čtv 17. pro 2015 9:52:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2822
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Já bych se zaměřil na to rmutování. Držet teplotu mezi 64 a 68 sice umožní nějaké zcukření, ale výsledek bude nepravidelný. Na domácí varně se snažíme držet teplotní rozsah méně než 1°C; na velké varně byly rozdíly i při pár desetinách stupně.

Ono už i zalévání vodou "cca 70" může zabít dost beta-amylázy; když už, tak je potřeba opravdu dost míchat, aby se to co nejrychleji ochladilo (sladem). Doma stejně ale bývá teplotní pokles tak kolem 2-3°C (voda vs. voda s rozmíchaným sladem), ne z 70 na 64.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz