VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Jimramovy oblíbené recepty
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=36&t=2606
Stránka 1 z 8

Autor:  Jimram [ čtv 09. črc 2015 19:56:50 ]
Předmět příspěvku:  Jimramovy oblíbené recepty

Reaguji na vlákno "Umírání", ve kterém dneska padla výtka, že nikdo nezveřejňuje svoje osvědčené recepty. Myslím si, že to není úplně pravda, receptů se tady dá najít hodně. Fakt ale je, že většinou se jedná spíš o žádosti o kontrolu receptu od těch méně zkušených, když si někdo není jistý. Receptů zveřejněných s cílem pomoct ostatním tady zas tolik není.
Mám pár piv, která vařím opakovaně, podle stejného receptu, protože už mne nenapadá, co na nich vylepšit. Postupně se o ně podělím. Budu rád za připomínky, ale mým cílem není dál vylepšit moje recepty (i když by to taky bylo fajn), ale inspirovat ostatní.
Všechny recepty jsou na 55l piva (50l na ležení v KEGu + 5l do PET na ochutnávání při ležení)

American Pale Ale 13
OG: 1.055, FG: 1.013, IBU 35, EBC 13
Základ receptu je podle výborné knihy "Brewing Classic Styles: 80 Winning Recipes Anyone Can Brew", moc vlastního jsem tam nepřidal, nějak už nebylo co. Má to být svěží letní pití (i když je to silnější pivo), proto nepoužívám Pale Ale slad ani mnichovský. Pivo by pak bylo příliš výrazné sladové chutě. Trochu karamelu tam ale musí být, osvědčil se mi Carared. Mělo by mít vůni amerických chmelů, ale vůně nesmí být příliš brutální

10 kg Plzeňský
0.5 kg Pšeničný
1 kg Carared
Vystírka do 45l 67st.
Prodleva 60min při 67st
Odrmutování 76st.
Scezení 70l sladiny, vyslazení 80 st vodou

Chmelovar 60 min
60g Premiant 60min (správně by byl nějaký americký high alpha chmel, ale to nikdo nepozná)
40g Cascade 10 min
40g Centennial 10min
30g Cascade 0min
30g Centennial 0min
Whirlpool 15 min
Kvasnice US 05, 19 st. C

Po primárním kvašení lze alternativně ještě chmelit za studena:
50g Cascade Dry hop 7 dnu
50g Centennial Dry hop 7 dnu
Varianta s chmelením za studena je víc aromatická, ale kupodivu to není zas takový rozdíl, jak bych čekal. V případě chmelení za studena pivo zůstane většinou trochu kalné i po delší době, bez něho je do tří týdnů čiré.

Sekundární kvašení 7 dnů 19 st, pak nejméně 14 dnů za studena (obvykle ležím spolu s ležáky při 2st, ale klidně může být víc).

Vypít nebo lahvovat.

Autor:  Jimram [ čtv 09. črc 2015 20:17:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Podobné stále ještě svěží pitelné pivo, i když s podstatně výraznější sladovou a karamelovou složkou. Je to na hranici mezi Amber a Brown Ale, mně to připomíná spíš jantar než boty.

American Amber Ale 13
OG: 1.054, FG: 1.015, IBU 35, EBC 37

Celý postup včetně chmelení je stejný jako u Pale Ale, pouze slad je jiný:

Plzeňský 9kg
Mnichovský I 1 kg
Melanoidní 0.5 kg
Caramunich II 0.7 kg
Caraaroma 0.3 kg

Autor:  fotozapisnik.eu [ čtv 09. črc 2015 21:00:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Jimram píše:
American Pale Ale 13


JežiškuNaKřišku, zrovna teď piju v podstatě to samé (nebo minimálně určitě inspirované tím samým receptem :) ).

Já jsem tentokrát v rámci letního pochlastávání snížil stupňovitost až na 12°. A máš pravdu, vůně je příjemná, nicméně vůbec ne IPA-oidně přehnaná. Docela spokojenost.

Autor:  Jimram [ pát 10. črc 2015 8:14:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Stout mám rád suchý, ale silný. Takže můj recept úplně nezapadá do žádné z kategorií stoutu. Nepoužívám žádné karamelové, nebo pražené slady, jenom pražený ječmen.

STOUT 14
OG:1060, FG:1015, IBU 45, černé jak bota

8kg Pale Ale
4kg plzeňský
1kg pražený ječmen
0.5kg ovesné vločky

Vystírka 65 st.
Prodleva 90 min 65st
Odrmutování 76 st
Přidat pražený ječmen
Scedit 70l, vyslazení 80st.

Chmelovar 60 min
110g Target 10.5% 60min (alternativa Challenger)
Kvasnice US 05, 19 st. C

Autor:  mithe [ pát 10. črc 2015 8:50:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Jimram píše:
Stout mám rád suchý, ale silný. Takže můj recept úplně nezapadá do žádné z kategorií stoutu. ...

STOUT 14
OG:1060, FG:1015, IBU 45, černé jak bota


To by mohlo odpovídat stylu Foreign Extra Stout (BJCP).

Jinak dík za recepty, pro nováčky určitě fajn na inspiraci.

Autor:  Jimram [ pát 10. črc 2015 9:34:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Většina receptů na silnější Stout používá karamelové slady, ty jsem ve snaze o co nejsušší výsledek a přímočarou chuť vyřadil. Proto mám pocit, že úplně nezapadám do kategorií. Ale nejsem žádný odborník na Stouty, jen mi to takhle chutná a mám s tím celkem úspěch.

Autor:  tomino [ pát 10. črc 2015 10:18:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Jimram píše:
Většina receptů na silnější Stout používá karamelové slady, ty jsem ve snaze o co nejsušší výsledek a přímočarou chuť vyřadil. Proto mám pocit, že úplně nezapadám do kategorií. Ale nejsem žádný odborník na Stouty, jen mi to takhle chutná a mám s tím celkem úspěch.

Myslím si, že (zvlášt při vyšším EPM) vůbec není nutné používat pro plnnost karamelové slady ve stoutu, čili tvůj stout díky použití ovesných vloček v sypání docela přesně zapadá do kategorie oatmeal stout.

Autor:  Jimram [ úte 14. črc 2015 10:42:34 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Na zimu vždycky vařím Bock 17 - recept v podstatě podle Almanachu. Předloni jsem zkusil ubrat sypání s cílem uvařit pivo, které se dá pít bez výraznějších následků i ve větším množství. Recept měl takový úspěch, že ho od té doby vařím beze změny pravidelně. Jedná se o polotmavý ležák, já mu říkám Bock-light, abych zdůraznil výraznou sladovou chuť. To ale neznamená sladké pivo, naopak díky hlubokému prokvašení je výborně pitelný.

BOCK-LIGHT 13.5

OG:1055, FG:1010, IBU 30, EBC 36

6.5 kg plzeňský
3 kg mnichovský I
1.5 kg Melanoidni
0.5 kg Carared
0.15 kg Caraaroma
0.2 kg kyselý (dávám pro úpravu pH rmutu, mám tvrdou vodu)

Výstírka 37st, 15 min
Kontinuálni infuse
2.5 hodiny pozvolny ohrev na 76st rychlostí 0.25st/min

Chmelovar 90min
50g Premiant 90 min
50g ŽPČ 45 min
50g ŽPČ 15 min
Whirlpool 15min

Kvasnice na spodní kvašení (používám různé kmeny a žádný rozdíl nevidím, důležité je spíš množsví a vitalita) , 10st
2 měsíce ležení, 2st

Autor:  narab [ čtv 24. bře 2016 10:39:49 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

zdravím,jsem roční domovařič se zaměřením na spodně kvaš.ležáky.Chtěl bych zkusit poprvé Tvůj recept na Pale Ale se svrchním kvašením.Možná,že dotaz bude někomu zdát stup.,ale opravdu s tím nemám žádnou zkušenost.
Takže- primární kvašení nechám vykvasit na uvedenou hodnotu-jestli jsem pochopil

- sekundární kvašení- stočit do jaké nádoby.Stačí nádoba /spilka/ otevřená nebo musí být uzavřená s kvasnou zátkou anebo to
mohu stočit do skla,pet a soudků nechat těch 7 dní v 19 st a pak to dát na ležení do zimy /0-2 st/
Při ohřevu na 76 st jáká rychlost ohřevu z těch 67 st a udělat nějakou prodlevu při těch 76 nebo dosáhnout a zcedit.
Díky za odpověd :?

Autor:  Jimram [ čtv 24. bře 2016 13:55:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Kromě teplot se postup od spodního kvašení v zásadě neliší. Uváděné FG je Final gravity, tedy hustota, kterou mělo hotové pivo, nikoliv hustota, při které stáčím ze spilky do sudu. Sekundární kvašení je v uzavřené nádobě, kde se pivo natlakuje (keg, kyveta, soudek, lahev).

Můj postup:
Kvašení:
Otevřená spilka (no úplně otevřená není, mám na ní víko), 19°C.
Při vhodné hustotě (obvykle lehce přes 4°, ale orientuji se hodně podle vzhledu mladiny) stočím do KEGu, v případě dry hop včetně chmele v punčoše, 7 dnů 19°C
Pokud je dry hop tak po požadované době (7 dnů) přetlačím do druhého KEGu bez chmele.
Po 7 dnech při 19°C dám pivo v KEGu do chladu, kde ho mám tak dlouho dokud není čiré (obvykle 2-3 týdny)
Pak stáčím s protitlakem do lahví nebo přetlačím do dalšího KEGu pro spotřebu ze sudu (kdysi jsem neměl volný KEG a vezl jsem na akci pivo autem v KEgu, ve kterém leželo: výsledkem bylo skvělé caffè latte)
Po celou dobu v KEGu sleduji tlak, aby odpovídal požadovénému nasycení. Případně opouštím nebo v nouzi nejvyšší dotlakuji z bomby. Pokud stáčíč přímo do lahví, pak bych zvážil variantu úplného prokvašení a přidání cukru. U svrchního kvašení je obecně těžší chytit správný okamžik stočení se zbytkovým cukrem a v lahvích už s tím nic moc neuděláš.

Rmutování:
Při ohřevu 67-76 mám nastavenou rampu 25min (odpovídá 0.4 °C/min)
Po dosažení 76 rovnou přečerpám do scezovačky

Stránka 1 z 8 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/