VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Jimramovy oblíbené recepty
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=36&t=2606
Stránka 4 z 5

Autor:  narab [ stř 14. pro 2016 16:20:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

zdar,přátelé chci se zeptat /opět blbá otázka/ jak řešíte v dnešní době teplotu 19 st při kvašení.Proměřil jsem celý barák a všude rozmezí 14-22 st.a to né celých 24 hodin.Je nutné,aby teplota 19 byla po celou dobu kvašení nebo je nějaké rozmezí.Pro spodní kvašení mám ideální podmínky v pivovaře 8 chlaz.nezapínám na spillce,ale to svrchní mě stále trápí.díky :(

Autor:  Jimram [ stř 14. pro 2016 20:05:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Začínal jsem akvarijním topítkem s externím termostatem - kvasná nádoba byla umístěna v zimě. Teď mám duplikovanou nádobu a v dupliku točím vodu, kterou můžu podle potřeby chladit i hřát
18-20 je v pohodě, ale problém je, že když se ti kvasnice při 20 rozjedou, tak začnou topit a nakonec koukáš a máš tam 25.
Tady na foru najdeš spoustu dalších informací stačí hledat.

Autor:  Goljan [ pon 19. pro 2016 14:00:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Ahoj, nejdříve bych chtěl poděkovat za super recepty a nápady. Teď se chystám vyzkoušet tvůj recept Vídeňká mozaika 13. Chtěl jsem tě poprosit, zda by jsi mi mohl přesně vysvětlit krok v receptu "50g Mosaic 0min" (znamená to chmelení těsně po chmelovaru? Pokud ano, jak dlouho, když má dojít co nejdříve ke schlazení mladiny). A další dotaz je ohledně DH. Mohl by jsi zde popsat tvůj postup (přidáš chmel volně nebo do nějakého obalu, děláš DH během primáru nebo pivo stočíš do druhé nádoby speciálně pro DH. Projížděl jsem fórum a nějak jsem se nedozvěděl ideální způsob.

Mnohokrát děkuji za odpověď.

Autor:  Jimram [ ned 01. led 2017 19:01:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Ahoj, trochu se zpožděním odpovím:

1) O min je chmelení do vířivé kádě. Já to dělám tak, že přečerpám mladinu do vířivé kádě (hrnec) přidám chmel, zamíchám a nechám 10min. Pak rychle ochladím. Někteří nejdříve trochu ochladí (80st.), pak přidají chmel, zamíchají a po 10min dochladí. Někteří zamíchají až po ochlazení. Tak si vyber...

2) Dry hop. Mám dva postupy a ještě jsem se nerozhodl, který je lepší. Ve výsledku rozdíl není, spíš jde o pracnost.
a) Se zbytkovým cukrem stočím z kvasné kádě do Kegu a přidám chmel v punčoše. Po příslušné době prudce ochladím a poté přetlačím s protitlakem do druhého Kegu
b) Zhruba ve stejné době na konci hlavního kvašení (asi den před koncem) přidám do kvasné kádě chmel v nerezovém sítu (Aliexpress). Nechám příslušnou dobu, pivo mezitím úplně prokvasí. Prudce ochladím a stočím do Kegu. Nasytím z bomby. Alternativně by šlo přidat dextrozu, ale pak nelze udělat to prudké ochlazení, které je dobré na čirost piva.

Autor:  mira.mira [ ned 19. úno 2017 14:54:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Ahoj Jimrame, chystám se vařit Tvůj Bock light.
Jenom pár dotazů.
při rmutování při 76 °C přidáváš jenom caraaroma, nebo i carared. A ještě, vystírka je taky do 45 l a vyslazování do 70 l ?
Díky za odpověď.
Mira

Autor:  Jimram [ úte 21. úno 2017 12:32:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Carared dávám vždy hned od začátku spolu se světlými slady.
Vystírka do 45l. Vyslazuji tak dlouho dokud nemám 70l před chmelovarem. To odpovídá asi 40l vody na vyslazování.

Autor:  mira.mira [ úte 21. úno 2017 16:23:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Díky za odpověď , pozítří jdu na to. Dám vědět jak se zadařilo. Dle recenzí se těším na výsledek.

Autor:  narab [ pon 27. úno 2017 12:39:36 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

zdar Jimrame,tak v sobotu jdu vařit mozaiku,stále jsem to posouval kvůli DH,protože ho budu dělat poprvé,tak bych Ti chtěl napsat jak ho budu dělat,doufám,že tím nic nezkazím.Takže- při prim. kvašení nechám pivo vykvasit na hodn.cca 1012 a pak do spikly přidám DH a nechám ty 3 dny /tepl.19/,to by mělo úplně prokvasit.Pak to stočím do skla,pet s přidání dextrozy,5 dní nechám ještě nasytit a pak dám na 0-2 st. Nebo mám ještě po DH a úplném prokv.rychle silně zchladit a pak stočit atd.
Tak co Ty na to? :?
Ps.možná je to celé kravina.......

Autor:  Jimram [ pon 27. úno 2017 16:17:57 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

Já moc zkušeností s ležením v lahvích a sycením cukry nemám. Ležím v kegu a pokud nestáčím se zbytkovým cukrem, tak sytím z bomby.
Asi bych se nebál udělat na konci DH cold crash - aspoň půjde do lahví míň kvasnic, ale znamená to pivo ochladit a pak zase ohřát, aby se nasytilo. Takové cvičení s teplotou mi jde trochu proti srsti.

Měl by ti poradit někdo jiný, kdo stáčí do lahví a sytí cukrem.

Autor:  nameless_one [ pon 27. úno 2017 16:58:55 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jimramovy oblíbené recepty

ja sytim vo flaskach s pridanim dextrozy a nikdy som nemal problem s cold crashom pred samotnym flaskovanim... akurat treba ratat s tym, ze pri tom cold crashe sa ista cast CO2 "vstrebe" naspat do piva vplyvom nizkej teploty, ale ze kolko "objemu CO2" to je to ti nevie nikto presne povedat. Kazdopadne pri cold crashi v trvani 2 - 3 dni je to mnoztvo zanedbatelne (ja osobne sytim o cca 0.2 "objemu CO2" menej ako by som sytil bez cold crashu a zatial to funguje, pivo vo vysledku nie je podsytene ani presytene)

a este k tomu dry hopu - odporuca sa pridavat dryhop az po ukonceni aktivnej fermentacie, to znamena ze az vtedy ked pivo uplne prekvasi. Ak to tam supnes este pocas aktivnej fermentacie tak ti cast aromatickych latok unikne spolu s CO2 ktoru produkuju kvasinky. Pripadne sa robi dryhop na 2x, prva davka dryhopu sa pridava tak ako si pisal, cca 1 - 2 Plato pred dosiahnutim celkoveho prekvasenia a druha cast az po ukonceni aktivnej fermentacie.

Stránka 4 z 5 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/