VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 21. srp 2017 16:52:38
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: úte 27. zář 2016 9:00:36 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 167
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
zdravím jsem tu zas,zítra bych chtěl vařit tvůj recept BOCK-LIGHT 13,5 a mám jen jeden dotaz k postupu.Po vyhřáti na 78 se už dál nepokračuje a rovnou zcezuješ?A co jodová zkoužka dělá se ?díky :?

_________________
Černá svině 19-pijem vynikající
Megal polotm.13-pijem
Švecova desítka -pijem
Mozaika 13-pijem
Dožínková pšenice 13-pijem
Hradištská 11-pijem
Megal 2 pijem


MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: úte 27. zář 2016 10:06:07 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 206
Bydliště: Ohrobec
Dobrý nápad ten ti chválím :-), budu ho taky vařit odhadem tak za 14 dnů.
Po dosažení 76 st rovnou čerpám do vyhřáté scezovačky. Prodleva proběhne tam - zhruba za patnáct minut podrazím a začnu scezovat.

Jodovou zkoušku běžně nedělám. Dřív jsem ji dělal - hlavně u dekokce, kde je kratší čas na nízké spodní teplotě a nebyl jsem si jist zcukřením. Ted mám infusní období a časy jsou dlouhé a teploty vysoké (65 -67), tak asi nic nehrozí. Jo dělal jsem ji nedávno u Russian Imperial Stoutu 24 - po hodině na 65 bylo zcukřeno, ale stejně jsem to nechal 90minut.

Tenhle recept je na kontinuální infuzi (postupný ohřev bez přestávek), dělám to tak historicky, protože jsem takhle začal dělat Bock 17 a výsledek byl dobrý. To jsem vařil na plynu, nastavil na sporo s pomalým mícháním a nechal to 2.5 hodiny. Teď mám elektřinu a můžu si naprogramovat co chci, takže to asi převedu na klasickou vícestupňovou infuzi.

V receptu jsem zapomněl uvést jednu drobnost, která je možná automatická: tmavý karamel dávám až těsně před scezováním, takže Caraaroma přihodím po dosažení 76°C, těsně před čerpáním do scezovačky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: úte 27. zář 2016 18:39:42 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 167
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
díky za odpověď,poslední rada přišla pozdě,dnes jsem šrotil,ale doufám,že tím moc nezkazím,když tak příště to napravím :)

_________________
Černá svině 19-pijem vynikající
Megal polotm.13-pijem
Švecova desítka -pijem
Mozaika 13-pijem
Dožínková pšenice 13-pijem
Hradištská 11-pijem
Megal 2 pijem


MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: stř 19. říj 2016 13:10:59 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 167
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
zdravím Jimrame,nevydržel jsem ,dnes jsem vyskoušel tvůj bock light po 10 dnech ležení a opět jsem se přesvědčil,že Tebou zveřejněné recepty jsou opravdu skvostné.Jelikož neumím na tomto foru přiložit foto/ stále příliž velký obr.ikdyž jsem ho zmenšoval/tak Ti ho aspoň popíšu.
Pivo je poměrně již čisté,chuŤ je vyvážená akorát chmelené a karamel je tam cítit decentně/ikdyž tam byl od začátku/ Skladba sladů je vynikající.Další pivo,které zařadím do své výrobní pivotéky.Škoda,že takových,kteří se nebojí se podělit o recepty / pro nás neznalce cizích řečí,tím narážím na odkazy v angl. a jinak/ není více.Ještě jednou díky :D

_________________
Černá svině 19-pijem vynikající
Megal polotm.13-pijem
Švecova desítka -pijem
Mozaika 13-pijem
Dožínková pšenice 13-pijem
Hradištská 11-pijem
Megal 2 pijem


MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: stř 19. říj 2016 20:17:25 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 206
Bydliště: Ohrobec
Dík, to potěší.
Já mám taky uvařeno, ale ještě jsem neochutnal, na ležení šel tuším v neděli.

Co se domácích receptů týká, tak si dost slibuji od Pivařky, ten projekt se mi opravdu líbí. Mám tam taky jeden nebo dva recepty, i když úplně jiné - na méně běžné pivní styly.

Sem jsem dal naopak recepty, se kterými mám úspěch u širokého publika. Pokud člověk začíná s vařením, potřebuje nejdřív získat sebevědomí a to bez "potlesku na otevřené scéně" nejde. Začínat divočinami by se nemělo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: sob 22. říj 2016 12:00:53 
Offline

Registrován: pát 03. čer 2016 18:45:08
Příspěvky: 8
Taky se přiznám vařím svrchní iva jen podle těchto receptů rep podle prvního receptu a upravený na 11%.
Z počátku nic moc ale pak jsem to dostal do ruky a pivo je dobré....

Děkuji za recepty!!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: pát 25. lis 2016 18:46:59 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 167
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
zdravím Jimrame,musím se Ti svěřit,že po dalším více než měsíci jak to vypadá s mým / tvým/ Bock-light poznatky.Tak chlastací pivo opravdu se mi ještě nepodařilo uvařit a to není názor jen můj,ale i všech mých přátel,kteří toto pivko pili.Dobrý tah byl uvařit bock jako Light,protože se dá pít i celý večer.S tím ležením jsi měl pravdu,že čím déle leží tím je lepší a barva ta je úžasná.Ještě jednou díky :)foto
http://narab.rajce.idnes.cz/pivo/

_________________
Černá svině 19-pijem vynikající
Megal polotm.13-pijem
Švecova desítka -pijem
Mozaika 13-pijem
Dožínková pšenice 13-pijem
Hradištská 11-pijem
Megal 2 pijem


MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: sob 26. lis 2016 19:20:57 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 206
Bydliště: Ohrobec
Fotka vypadá pěkně, barva OK, ale máš to čiré? Pokud ne, tak to nech ještě ležet. Tohle pivo chce čas. Já mám sud s letošním Bock-light hluboko ve sklepě a ještě jsem neochutnal. Je to pivo, kterému se vždycky snažím dát nejmíň dva měsíce.

Mám velkou radost, že moje recepty někomu pomáhají, tak přidám ten, na kterém ujíždím letos. Propadl jsem chmelu Mosaic. Předchozí recepty byly takové líbivé, ta piva chutnají obvykle všem. Mosaic není pro každého, někomu výrazná chuť a vůně tohoto chmelu nevyhovuje. Já tomu ale totálně propadl. Aby tam nerušilo nic jiného, je to SMaSH s Vídeňským sladem, odhaduji, že se to dá se s dobrým výsledkem dělat i s Pale Ale sladem. Recept je na na cca 53l hotového piva stejně jako dřívější recepty. Ubral jsem jeden stupeň při rmutování (z 67 na 66), bál jsem se příliš silného těla. Nevím jestli to má podstatný vliv, ale takhle je to prostě akorát.

Vídeňká mozaika 13
OG: 1.054, FG: 1.008, IBU 40

11 kg Vídeňský
Vystírka do 45l 66st.
Prodleva 60min při 66st
Odrmutování 76st.
Scezení 70l sladiny, vyslazení 80 st vodou

Chmelovar 60 min
50g Mosaic (14%) 60min
50g Mosaic 10 min
50g Mosaic 0min
Whirlpool 15 min
Kvasnice US 05, 19 st. C

Po primárním kvašení chmelit za studena:
100g Mosaic 3 dny při 19st

S pitím opatrně, je to návykové!

Dodatek 4.4.2017. SMaSH s Pale Ale sladem po vyzkoušení nedoporučuji. Tak výrazný chmel potřebuje silnější nohy, Pale Ale ho neunese - Vídeňský slad je vhodnější.


Naposledy upravil Jimram dne úte 04. dub 2017 19:42:28, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: sob 26. lis 2016 20:24:49 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 167
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
díky za další recept,už se na to těším.Co se týče foto,já bl-c tam dal foto při té první degustaci,dneska je krásně čiré :lol:

_________________
Černá svině 19-pijem vynikající
Megal polotm.13-pijem
Švecova desítka -pijem
Mozaika 13-pijem
Dožínková pšenice 13-pijem
Hradištská 11-pijem
Megal 2 pijem


MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: stř 30. lis 2016 14:03:20 
Offline

Registrován: ned 30. pro 2012 16:06:24
Příspěvky: 89
Bydliště: Žamberk
Mosaic je super chmel, taky ho miluju.

_________________
Pajle 15° LITOMYŠLSKÝ KORBEL 2016 - stříbrná medaile
Pajle 11° MHM 2016 - BGA 1. místo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz