VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 20. zář 2018 15:10:45
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: úte 04. čer 2013 9:16:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 12. čer 2012 12:30:22
Příspěvky: 41
presne tak citra je horka ta to zabije, cascade vonou to zabije...normalne vrchne kvasit a zpc...ideakne supnut do psenice alebo do witu:)

_________________
Kocovny pivovar Hellstork, Senica


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: úte 04. čer 2013 13:03:39 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
asi by som to cmelil len na zaciatku napr zpč a na ibu 15-20 podla tabulky co je tu na fore. chmelovarom velka cast aromy vyprcha ostane len horkost
a takto nejak by som robil aj ine ovocne piva napr ceresnove.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: stř 05. čer 2013 20:38:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 20. úno 2011 16:13:20
Příspěvky: 97
Bydliště: zahorie
moje skusenosti s varenim bazoveho su taketo: je jedno aky date chmel, baza ho prevalcuje a aromaticky je dominantna nad vsetkym co vykuzlite pomocou kvasnic a chmelu, kludne spravte len prve chmelenie na zaciatku chmelovaru, robil som psenicny WIT kvasnice Brewferm blanche, po hlavnom kvaseni som dal do kyvety asi 30 kvetov zbavenych hmyzu, nevydrzal som a po 3 dnoch som narazil a parada, chut cerstvej bazy ako ju pozname zo sirupu je tam, po napiti je dost vyrazna postupne odchadza aby sa ku koncu na jazyku este pred dalsim duskom pripomenula, v ziadnom pripade to nedavajte bez luhovacieho sacku alebo bez pancuchy na dryhop lebo si zacpete vycap ako ja, tie malicke kvetinky sa vam dostanu do pivneho obehu, ako sa to dalej bude pri lezani chovat sam neviem ale za tu chut sezonneho witbirku to stoji, kvitnut bude este minimalne 14 dni tak pani smelo do toho

_________________
Varím často, varím rád.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: čtv 06. čer 2013 10:20:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 12. čer 2012 12:30:22
Příspěvky: 41
Slavecku pridem na kosta:) Posledny Lingi bol luxus:)

_________________
Kocovny pivovar Hellstork, Senica


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: úte 18. čer 2013 22:55:28 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
kabras píše:
moje skusenosti s varenim bazoveho su taketo: je jedno aky date chmel, baza ho prevalcuje a aromaticky je dominantna nad vsetkym co vykuzlite pomocou kvasnic a chmelu, kludne spravte len prve chmelenie na zaciatku chmelovaru, robil som psenicny WIT kvasnice Brewferm blanche, po hlavnom kvaseni som dal do kyvety asi 30 kvetov zbavenych hmyzu, nevydrzal som a po 3 dnoch som narazil a parada, chut cerstvej bazy ako ju pozname zo sirupu je tam, po napiti je dost vyrazna postupne odchadza aby sa ku koncu na jazyku este pred dalsim duskom pripomenula, v ziadnom pripade to nedavajte bez luhovacieho sacku alebo bez pancuchy na dryhop lebo si zacpete vycap ako ja, tie malicke kvetinky sa vam dostanu do pivneho obehu, ako sa to dalej bude pri lezani chovat sam neviem ale za tu chut sezonneho witbirku to stoji, kvitnut bude este minimalne 14 dni tak pani smelo do toho


a daval jsi to teda do chmelovaru nebo jako dry-hop?
30 kvetu na jakou varku?

dik

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: stř 19. čer 2013 8:05:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 20. úno 2011 16:13:20
Příspěvky: 97
Bydliště: zahorie
do kyvety cca 18 litrov som dal 30 kvetov, je to minimum aby to bolo bazove, baza sa nesmie varit lebo znicis aromu, najlepsie je ku koncu sekundarneho kvasenia asi 3 dni pred pitim piva to dat v pancuche alebo nejakom luhovacom sacku do kyvety a protitlakom do nej stocit pivo, ja davam do toho sacku bud korkovy stupel alebo kindervajco aby mi to neucpavalo napojovu tycku, tak ako to tu bolo pisane kvet treba odstonkovat co najviac lebo stonka zanechava nezelanu bylinnu pachut, v pive zostane z kvetu pel, ktory zle sedimentuje takze koniec kyvety moze byt kalnejsi, dnes prave stacam do baze 5 kyvet ale s kvetom je uz u nas problem, nachodil som sa po chotari 2 hodiny nez som pozbieral pozadovane mnozstvo, je uz skoro odkvitnuta

_________________
Varím často, varím rád.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: stř 19. čer 2013 10:31:33 
Offline

Registrován: pát 18. led 2013 13:52:53
Příspěvky: 38
Bydliště: Ústí nad Labem
Včera jsem dovařil bezovou desítku(zakvašeno spodními kvasnicemi). Chmelil jsem na 30IBU jen ŽPČ, slady Plzeň a Karamel. Bez jsem použil na dvakrát. A sice, nejprve jsem si den předem naložil cca 30 velkých květů do 3,5 L vody. Tím výluhem jsem pak těsně před koncem chmelovaru naředil mladinu(sypání jsem si spočítal na 11,5°P s tím, že dílo pak doředím oním výluhem na 10°P). Druhou věc kterou jsem udělal bylo, to že jsem dal cca 15 čerstvých květů do punčochy a nechal to povařit ke konci chmelovaru. Dnes ráno před zakvašením měla mladina nádhernou bezovou vůni a chuť. Tak uvidíme.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: pon 05. srp 2013 10:02:28 
Offline

Registrován: pát 18. led 2013 13:52:53
Příspěvky: 38
Bydliště: Ústí nad Labem
Takže po téměř dvou měsících od zakvašení je již pivko vypito. Bezové aroma i chuť byly v pivu cítit tak akorát(hlavně vůně byla luxusní). Pro příště jen asi zvolím menší hořkost, těch 30IBU bylo asi už moc. Hlavně jsem potěšen, že i spodním kvašením se dá vyrobit pěkné voňavé pivko a vzhledem k faktu, že se jednalo o desítku, tak i u žen mělo velký ohlas.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: stř 02. říj 2013 21:06:38 
Offline

Registrován: pon 06. pro 2010 8:36:18
Příspěvky: 13
Bydliště: Česká Třebová
Vyzkoušeli jsme bezové pivo ze sirupu a tinktury. Výsledné pivo má po 10 dnech ležení poměrně výraznou bezovou chuť i vůni, uvidíme co bude dál.

Slad: plzeňský (2kg), pšeničný tmavý (2 kg), kyselý (80 g)
Voda: 20 l na vystírku + 15 l na vyslazení
Infuze: 35°C/20 min, 52°C/20 min, 68°C/60min, 78°C/5min
Chmelení: ŽPČ, -90min/28g,-45min/14g,-15 min/7g
Kvašení: Safbrew WB-06, prokvasit na doraz
Stáčení: 12-24 hodin před stáčením přidat 1 litr bezového sirupu a 0,2 l bezové tinktury. Cukr v sirupu slouží jako kvasný cukr pro sycení v lahvi.


Bezový sirup:
80 čerstvých květů bez stopek + 0,2 kg cukru + 2 l horké vody
nechat 2 týdny v ledničce, pak opatrně slít
výsledný sirup měl 11,5 Bx

Bezová tinktura:
60 g sušených květů bez stopek + 420 ml 25% lihu
nechat 2 týdny stát při pokojové teplotě na tmavém místě
slít, zbytky vylisovat v plátnu a tekutinu přidat k prvnímu podílu
nechat 1 den odstát a opatrně slít nebo přefiltrovat


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: stř 04. čer 2014 9:09:10 
Offline

Registrován: čtv 03. čer 2010 19:47:06
Příspěvky: 269
Bydliště: Vancouver
Můžete se prosím s odstupem času podělit o zkušenosti s bezovým pivem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz