VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 20. říj 2018 11:31:48
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: stř 04. čer 2014 9:31:36 
Offline

Registrován: pát 18. led 2013 13:52:53
Příspěvky: 38
Bydliště: Ústí nad Labem
Zkus být trochu konkrétnější, co tě zajímá. Dost info je už v samotných příspěvcích výše.
Jinak já letos pojal bezové pivo svrchně. 11°P, slady Pale Ale a Carared, chmel ŽPČ - 20IBU, a kvasnice Coopers, co mi v lednici dlouho ležely. Bez v podobě výluhu a "dry hoppingu" se osvědčil, takže letos to proběhlo stejně.Teď kvasím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: stř 04. čer 2014 21:26:48 
Offline

Registrován: čtv 03. čer 2010 19:47:06
Příspěvky: 269
Bydliště: Vancouver
Používat dry hopping (bojím se infekce) nebo stačí výluh, jaké dávkování (květů/litr) a hlavně nějaký ozkoušený recept, aby bylo pivo dobře pitelné :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: čtv 05. čer 2014 14:34:45 
Offline

Registrován: pát 18. led 2013 13:52:53
Příspěvky: 38
Bydliště: Ústí nad Labem
Počet květů jsem uváděl v jednom z předchozích příspěvků. Jen doplním, že se u mně jedná o várku 25L. Bezové pivko vařím hlavně jako zpestření a osvěžení pro horké letní dny a tudíž stupňovitost do 11°P mi přijde optimální. Ale beru, že každý to má rád jinak, takže sypání a styl nechám na tobě. Chce to trochu experimentovat a nebát se. Jinak u nás v Ústí již bez odkvétá, takže doporučuji pospíchat se sběrem květů.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: pát 05. čer 2015 14:01:06 
Offline

Registrován: pát 18. led 2013 13:52:53
Příspěvky: 38
Bydliště: Ústí nad Labem
Takže, rok se s rokem sešel a mám zde pro všechny jedno důležité upozornění,jež se týká výroby bezového piva.
Nikdy nepřidávejte bez(květ) do chmelovaru ani do horké mladiny!!!
Nyní to trochu více rozeberu. Jak jsem výše psal, tak i loni jsem vařil bezové pivo. Vše ohledně bezu jsem provedl stejně jako při předcházejících várkách bezového piva. Bohužel s jedním nepatrným rozdílem. A sice, bez(květ) jsem tentokrát přidal spolu s výluhem již do chmelovaru. Po vykvašení a druhotné fermentaci(byl to svrchňák) bylo vše jak má být, jen to nebylo pivo bezové, ale stonkové. Zkrátka bezová chuť byla totálně přebyta vůní a chutí stonků, takový stonkový Ale. HNUS.
Vše bylo bohužel vylito, neb ani několikaměsíční ležení pranic nepomohlo. Dlouho jsem nemohl přijít na to, co bylo špatně. Porovnával jsem varní listy z předchozích várek, ale vše mi připadalo stejné. Jediný rozdíl byl v tom, že naposledy jsem dal květ i do chmelovaru. A tady mi to secvaklo.
Čekal jsem tedy celý rok na to až bez opět pokvete a vedle toho, že opět budu vařit bezové pivo(svrchňák 11°),tak jsem nechal pokusně několik květů povařit s vodou a nechat je vylouhovat. A ano přátelé, viník byl odhalen. Opět jsem po roce okusil tu typickou stonkovou esenci, ale tentokrát jsem byl rád a potěšen, že jsem záhadě přišel na kloub. Mnoho zdaru s bezem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: sob 06. čer 2015 6:45:17 
Offline

Registrován: stř 02. bře 2011 20:51:55
Příspěvky: 262
Bydliště: Smržice (Haná)
Také se podělím o receptík na "Bezového radlera" Loni jsem to zkoušel a mělo to úspěch i u mé ženy která pivo normálně nepije.
V principu jde o mix hotového piva a bezové limonády. Mixoval jsem standardní světlou desítku spodně kvašenou a limonádu z bezu.
Bezový sirup - receptů je na netu spousta ale pro inspiraci - květ vyluhovaný dva dny ve vodě, kyselině citronové, plátky citrusových plodů a koření s cukerným roztokem.
Takto získaný sirup rozmíchaný jako "voda se šťávou" zavřený do kegu a sycený CO2 - po uzavření kegu je dobré třepat se sudem ať se limonádka nasytí rychleji. Je dobré ji mít nasycenou tak jako běžné pivo. No a potom už jen namíchat s pivem. Buď rovnou z pípy zvolit poměr dle chuti natočením a nebo přepustit pod tlakem a smíchat to v kegu. Letos si manželka sama vyžádala toho "loňského radlera" :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BEZOVE PIVO
PříspěvekNapsal: pon 26. čer 2017 17:50:24 
Offline

Registrován: pon 26. čer 2017 17:48:19
Příspěvky: 1
Každoročně vařím dle tohoto jednoduchého receptu a vřele jej doporučuji ;)

http://www.energiezivota.com/zdravy-ziv ... -zkuste-to


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz