VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 14. srp 2020 11:10:25
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvek: 1 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Mattiasove recepty
PříspěvekNapsal: pát 26. čer 2020 16:38:32 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 44
Trosku som sa nechal inspirovat Jimramom, ktory ma podobne vlakno. Chcel by som tu pridat recepty z mojej tvorby, ktore ma zaujali. Verim, ze tento recept nebude prvym a poslednym :)


IPA zo zvyskov
- ako nazov napoveda, tento recept vznikol na sposob "co kuchyna dala". Kedze sa mi zvysili rozne druhy chmelov v roznych pomeroch, tak som ich proste pouzil. Cielom bolo vytvorit vonavu trochu horkejsiu IPU. Neviem, ci toto spada do nejakeho konkretneho stylu podla BJCP, pre mna je to proste IPA.

Objem mladiny: 20l
Stupnovitost: 13.5°P
Horkost: ~70IBU
OG: 1.055
FG: 1.012

Slady:
  • 3.3kg Pale Ale
  • 1.0kg Vieden
  • 0.5kg Mnichovsky II

Rmutovanie jednokrokovou infuziou: vystierka do 19l vody o teplote 67°C, 60 minut na teplote 67°C, odrmutovanie pri 78°C

Chmele:
  • 60 minut:
    • 40g Agnus 11.49%
  • 10 minut:
    • 18g Centennial 8%
    • 10g Citra 12%
    • 12g Cascade 7.8%
  • 0 minut:
    • 18g Centennial 9.3%
    • 23g Cascade 7.8%
    • 12g Mosaic 12%
  • Studene chmelenie:
    • 28g Amarillo 7.7%
    • 28g Azacca 12%
    • 28g Galaxy 17%

Zakvasene kvasinkami US-05. Kvasenie prebehlo za 3 dni pri teplote 19°C. Treti den pridane chmele na studene chmelenie. Po 5 dnoch kontrola hustoty, po dalsich 2 dnoch (hustota sa nepohla) som stacal do flias s 6g/l dextrozou.

Vysledkom je krasne vonava a dost zaujimava IPA. V chuti je dost komplexna, ale tie jednotlive chmele sa zaujimavo doplnaju. V dozvuku jemne citit vecsie mnozstvo chmelu pri studenom chmeleni, co vsak nieje neprijemne. Bol to experiment, kde som sa chcel zbavit zasob a vyslo z toho vynikajuce pivo. Urcite budem opakovat, ak sa mi podobne chmele objavia po kope v mrazaku.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvek: 1 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz