VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 09. pro 2018 22:36:26
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vánoční koření do Dry Hop?
PříspěvekNapsal: ned 25. lis 2018 20:27:16 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 84
Napadá mě povařit vánoční koření v 1l vody třeba 10min a potom to nalét do kvasné nádoby, takový Dry Hoping :-) Zkoušel to někdo a neriskuju kontaminaci píva?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vánoční koření do Dry Hop?
PříspěvekNapsal: pon 26. lis 2018 9:15:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 28
Tak přesně toto se tento týden chystám udělat. Kromě koření přidám ještě trochu chmele na podporu pěny a lepší aroma. Mám to také v úmyslu trochu povařit a pak by kontaminace hrozit snad neměla. Spíš bude problém trefit množství těch přísad. Pokud to bude málo, tak se to ani nepozná a příliš by bylo taky špatně, stále to má být především pivo. Ale jdu do toho v každém případě. Zkušenost od někoho, kdo to už s úspěchem udělal bych teda taky uvítal. :D

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Vánoční ALE (Hallertau Perle, pomerančová kůra, skořice, hřebíček, badyán)
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vánoční koření do Dry Hop?
PříspěvekNapsal: pon 26. lis 2018 21:32:38 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 70
Bydliště: TN
robil som aj variantu s varenim vyluhu korenin, ale bolo to slabe. Viac sa mi osvedcilo ked sa koreniny varili v chmelovare poslednych 20 minut. Vtedy to bolo intenzinvejsie.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vánoční koření do Dry Hop?
PříspěvekNapsal: pon 26. lis 2018 22:03:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 89
V tom množství bych se (jsem se) kontaminace nebál, navíc do (pravděpodobně silného) prokvašeného piva...
Na tmavou 15° jsem použil cca 3 g perníkového koření do 15 litrů. Rovnou do spilky po ukončení hlavního kvašení (a stočení z kvasnic do druhé nádoby).
Koření jde cítit dost, pro některé možná až moc. Záleží, jestli to chcěš jen v pozadí, nebo aby to vyčnívalo, a taky co za koření použiješ, ale většina "vánočních" koření je dost aromatických. Kdysi jsem zkoušel i kombinaci hřebíček, skořice, muškátový květ (ve poměru cca 1:1:1) ve stejném množství (cca 1 g / 5 l) a taky to koření celkově vyčnívalo.
Jinak všechno koření, co jsem zkoušel, bylo klasické mleté ze sáčku z obchodu. (Mimochodem dost blbě se to váží :) ) Kus skořice, celé hřebíčky apod. budou mít pravděpodobně jiné ideální poměry.

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Svatební III. 15° Belgian Blond Ale
  • Vánoční perníkové 15°
  • Anthony Barleywine 24°
  • Fuck Off 17° Smoked Black IPA


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vánoční koření do Dry Hop?
PříspěvekNapsal: pát 07. pro 2018 7:46:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 28
Tak jsem včera udělal ochutnávku ze sekundární fermentace s ,,vánočním'' Dry Hoppingem a chutná to skvěle. Dal jsem skořici, hřebíček, badyán (nemleté - celé kusy), kůru z bio pomerančů a 50 g Hallertau Perle (německého ,,Reinheitsgebot'' sládka by asi trefil šlak). :D Hořké je to celkem dost, ale po stočení a nasycení se to upraví. Příchuť je akorát, je znát a přitom chuť piva nepřekrývá. V sobotu ale stočím, déle to nechávat nebudu, tři dny budou v tomto případě až dost. Akorát jsem začal pozdě a do Vánoc to bude ležet jen krátce, no uvidíme. :-)

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Vánoční ALE (Hallertau Perle, pomerančová kůra, skořice, hřebíček, badyán)
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz