VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 21. srp 2018 4:41:36
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 66 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: pát 20. dub 2018 15:14:16 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 227
Bydliště: Ohrobec
Dík, ale tohle už je TVŮJ recept!
Ostatně značná část objevů a vynálezů vznikla omylem nebo nedbalostí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: pát 10. srp 2018 13:41:52 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 19
Bydliště: Praha
Jdu na dalsi Jimramuv recept:
Vídeňká mozaika 13
OG: 1.054, FG: 1.008, IBU 40

11 kg Vídeňský
Vystírka do 45l 66st.
Prodleva 60min při 66st
Odrmutování 76st.
Scezení 70l sladiny, vyslazení 80 st vodou

Chmelovar 60 min
50g Mosaic (14%) 60min
50g Mosaic 10 min
50g Mosaic 0min
Whirlpool 15 min
Kvasnice US 05, 19 st. C

Po primárním kvašení chmelit za studena:
100g Mosaic 3 dny při 19st

Dotaz: varim dneska a lahvuji az bez zbytkoveho cukru po uplnem prokvaseni a jedu na dovolenou na tyden pristi sobotu
bude problem kdyz to nestihnu z duvodu neprokvaseni nalahvovat pristi patek (po 7 dnech) a necham to v kvasne nadobe
ve skelepe v 18 stupnich dalsich 7 dni s dry-hopem vevnitr?

PS: Poznamka pro sebe - nezapomen podelit suroviny 2mi, varis z polovicni davky!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: pát 10. srp 2018 21:30:29 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Ahoj, teoreticky se to stihnout dá, primární kvašení by mělo být hotové cca. v pondělí večer, hned dry hop a v pátek lahvovat. Akorát při tom DH je potřeba snižovat teplotu, aby chmel sedl na dno a bylo možné to lahvovat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: sob 11. srp 2018 18:40:04 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 35
Ahoj - pokud budeš primárně kvasit 10 - 14dní, tak to při takové pěkné teplotě určitě problém nebude. Pak dry-hop na 3 - 5 dní to můžeš a nemusíš stáhnout z kvasnic a stočit. Neměl by být problém. Naopak si myslím, že to pěkně dokvasí a pivo se vyčistí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: pon 13. srp 2018 10:11:35 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 19
Bydliště: Praha
dekuju za pomoc/odpovedi - nakonec jsem musel ten recept upravit protoze jsem nemel dostatek videnskeho sladu tak jsem to doplnil zbytkama (sorry jako)

Vídeňká mozaika 13 adapted vareno z polovicni varky
3g kg Vídeňský
0,1 kg Mnichovsky II
1,1 kg Mnichovsky I
1,4 Plzensky

Jinak vse dodrzeno podle receptu.
Necham to 6 dni kvasit bez dry hop, pak dam dry hop na 8 dni (a hura na dovolenou) a pak hned po navratu cold crash/zelatina a ztacet

-> co se da usuzovat z toho ze Jimrmam ma vyssi OG nez ja?
Moje OG: 1.049
Jimramovo OG: 1.054


O kolik musim priste zvednout objem sladu abych dosahl presne jeho OG?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jimramovy oblíbené recepty
PříspěvekNapsal: úte 14. srp 2018 16:15:43 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 227
Bydliště: Ohrobec
OG je dána efektivitou varny (jak dokonale dokážeš využít slad). Obvykle záleží nejvíc na způsobu vyslazování. Mně vychází efektivita okolo 78%. Záleží i na sladu, ne každý Vídeňský bude mít stejnou extraktivnost.
Díval jsem se na pozdější várky Vídeňské mozaiky a obvykle dosahuji OG 1052. Ta variabilita je u mne dána především tím, že várky nejsou úplně stejně velké, rozdíl o 2l hotového piva už je znát. Poslední dobou už se ale už trefuji dost přesně na vypočtené OG.
Pokud tě zajímá teorie doporučuji si koupit knížku Pivařka
Na výpočty existuje hromada programů a excelových pomůcek, já používám http://mybrew.wz.cz/.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 66 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz