VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 21. led 2018 11:26:33
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: V podstatě žádná pěna :-(
PříspěvekNapsal: ned 31. pro 2017 12:47:38 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. srp 2017 14:06:15
Příspěvky: 42
Zdravím, nedávno jsem vařil takovou, jakousi červenou 13-ku. Ze surovin!
3,5kg plz. sladu
0,75kg melanoiního
0,75kg CaraAroma

Vícestupňová infuze:
38°C - vystírka - 20min
52°C - zapářka - 35min
62°C - NCT - 40min
72°C - VCT - 40min
78°C - vražda enzymů - 10min

Chmelovar
60min., měl jsem zbytky US chmelů (Citra, Chinook) - IBU 69

Kvasnice svrchní BE-256 - ze sáčku (rehydr. a vmíchání)

Kvašení bylo (21°C) za 3 dny hotové a úplně do mrtě, zřejmě.
Stočil jsem to do lahví a nechal ještě asi 5 dní na tom samém místě. Pak jsem to dal do lednice (4°C). Je to už 3 týdny a už jsem vyzkoušel 3 lahváče. Chuť boží, sycení takové jemnější (asi jako pro angl. piva), ale je to naprosto bez pěny, jako čaj :evil: Když to nechám v místnosti, tak se tam udělá trochu "jarovky". Už jsem zkoušel naočkovat všechny lahve cca 2 lžičkami maltozo-dextrozového sirupu do každé, ale výrazné změny jsem se zatím nedočkal.
Celkově shrnuto, pivo je dobré, určitě ho nevyleju, ale na nějaké chvástání před kamarádama to asi nebude :?
Prostě to bez té pěny vypadá dost divně. Jako když si to naleju den předem.
P.S. - Ještě je to zatím i trochu zakalený.

Nevíte co bych s tím mohl učinit? Nebo mám tu lednici na dva měsíce zapečetit a ono to nějak dojde?

Díky za reakce

_________________
1 - Sv. ležák, 15°, 29 IBU
2 - Sv. ležák, 10°, 40 IBU
3 - Polotmavý "pseudoale" 14°, 63 IBU


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: V podstatě žádná pěna :-(
PříspěvekNapsal: pon 01. led 2018 15:45:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 441
Bydliště: Záluží
Ahoj. Jak píšeš. "...úplně do mrtě..." Již nezbyl žádný cukr na dokvašení a dosycení v láhvi. Přidal jsi cukr, ale nechal jsi ho prokvasit - nasytit?? Nech lahve cca týden při teplotě kvašení, aby se kvandy probudily a začaly pracovat. Pak to dej zase do chladu.

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: V podstatě žádná pěna :-(
PříspěvekNapsal: pon 01. led 2018 17:46:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. srp 2017 14:06:15
Příspěvky: 42
No, nechal jsem ho po "ocukrování" asi 5 dní ale, zkusím ještě jednou a ještě to trochu zamíchám. Za týden dám vědět ;)

_________________
1 - Sv. ležák, 15°, 29 IBU
2 - Sv. ležák, 10°, 40 IBU
3 - Polotmavý "pseudoale" 14°, 63 IBU


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: V podstatě žádná pěna :-(
PříspěvekNapsal: úte 02. led 2018 10:05:38 
Offline

Registrován: pát 29. pro 2017 13:44:43
Příspěvky: 7
Já tedy když jsem dopňoval cukr, tak jsem si udělal i pár PETek, abych měl nějakou kontrolu. A dle mého soudu jsou ty 3-3.5gr cukru na 0,5l flašku tak akorát. Jednou jsem měl problém s natlakováním, když jsem čiřil pivo želatinou, a ještě jsem stáčel pivo hodně studený, pak kvasinky potřebovaly až týden, místo obvyklých 2-4 dnů.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: V podstatě žádná pěna :-(
PříspěvekNapsal: pát 05. led 2018 22:09:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. srp 2017 14:06:15
Příspěvky: 42
Jojo, asi ses mi koukal přes rameno :o) Udělal jsem si tři kontrolní PETky. Do jedné jsem přidal ještě 3ml sirupu, druhou jen tak a ve třetí je ještě trochu kvasnic navíc a zamixovaná. Po 4 dnech nepříliš výrazná změna, ale trochu se natlakovaly, ještě je nechám tak 3-4 dny.

_________________
1 - Sv. ležák, 15°, 29 IBU
2 - Sv. ležák, 10°, 40 IBU
3 - Polotmavý "pseudoale" 14°, 63 IBU


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz