VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 22. led 2017 6:49:40
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Válečné pivo.
PříspěvekNapsal: čtv 12. led 2017 7:46:06 
Offline

Registrován: čtv 12. led 2017 7:35:11
Příspěvky: 5
Zdravim. Rad si pri vareni piva zaexperimetuji a zkousim ruzny novinky. Nedavno jsem si vzpomel, ze mi deda vypravel jak si delali pivo za valky ze zitne kavy a divoce rostouciho chmele. Zapatral jsem po netu a nasel udajny recept. Jenze je dost nekonkretni.

V dobách bídy a za války vyráběli lidé pivo takto: Na 18 l vody, balíček žitné kávy (dnes asi melta), 20 g chmele. Půl hodiny vařit a potom přecedit. Do zcezeného moku přidat 0,5 kg cukru, 20 g kvasnic a nechat stát. Následně pivo stáčet do lahví. Pivo je prý moc dobré s krásnou a bohatou pěnou..

Nikde zadna doba. Nikde neni jak dlouho to ma stat. Kdy to stocit, jak dlouho nechat v lahvich "uzrat" jen tohle. Nema nekdo zkusenost? Treba jen pokus od ceho by bylo mozny se nejak pohnout? Docela me ten pokus laka. Jen tak pro zajimavost to vyzkouset.

Diky za pripadnou pomoc


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Válečné pivo.
PříspěvekNapsal: čtv 12. led 2017 9:58:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 15. úno 2010 9:48:13
Příspěvky: 99
Bydliště: Loděnice
Můj názor. Za války byly potraviny nedostatkové nebo drahé (nebo obojí). Chápu že si chlapi občas chtěli dopřát pivo na úkor jiných pochutin či jídla. Když ti po dvou měsících abstinování dám napít nechutné podprůměrné europivo, budeš asi za ně rád. Obdobně lidé za války. Pivovarství obecně v době válek trpělo, dělaly se většinou slabá piva kvůli nedostatku surovin a samozřejmě i výsledné ceně.
Z žitné kávy dostaneš tu praženou chuť, hořkost, minimum sušiny se přenese do díla, rozhodně ne cukry. Tím 0,5kg cukru na toto množství vody vznikne cca necelá 3°ka, která by ale mohla téměř celá vykvasit, takže výsledně bude asi 1,2-1,3 % alkoholu.
Žádné časy uvedené nejsou, protože to ani není nutné. Jen aby nějak pivo vykvasilo. A nejspíš se i pilo mladé. žízen byla větší než debužírování.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Válečné pivo.
PříspěvekNapsal: čtv 12. led 2017 10:04:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 428
Bydliště: Záluží
Mám od kamaráda, jeho mamky a její babi, recept na pivo z Kolovče. Je to v PDF, nevím jak to sem přidat.
Taky slabé pivo a recept celkem podrobný i s výrobou sladu. Až bude čas, přepíšu to rovnou sem...

edit: Už je čas......

Recept na pivo!
40dkg ječmene nechá se 24hod ve vodě pučet, pak se rozprostře na plech neb papír, přikryje vlhkým hadrem a nechá se tak dlouho, než vyklíčí. Potom se osuší a upraží do žluta na světlé pivo, na černé do tmava.
V 16 litrech vody vaří se ječmen v řídkém pytlíku 3/4hod, vyjme se, přidá se do vody 2dkg chmele a vaří se ještě 5/4hod. Pak tekutina se scedí do jiné nádoby, osladí 25dkg cukru, přidá 3dkg kvasnic (do prochladlého) a na vlažné místo, nechá se 24hod kvasit.
Na to se pěna opatrně sebere, pivo se stočí do láhví, zakorkuje a nechá nejméně 8 dní ve sklepě stát.
(V zimě toliko v chladnější místnosti, by pivo nepomrzlo pak by nepěnilo.) Čím starší pivo, tím lepší jest.

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Naposledy upravil restart dne čtv 12. led 2017 20:57:59, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Válečné pivo.
PříspěvekNapsal: čtv 12. led 2017 20:38:46 
Offline

Registrován: čtv 12. led 2017 7:35:11
Příspěvky: 5
Pook. Je me jasny, ze to nebude asi takovy jako poctivej vymazlenej lezacek, ale jen bych to proste rad zkusil. Treba jen par kousku. Vic nez chut zkusit neco novyho v tom neni. Kazdopadne diky za nazor.

Tohle je asi neco podobnyho ale ze sladu

Suroviny: 400g ječmene, 250 g cukru, 40 g kvasnic, 20 g chmele, 12 l vody,

1. Ječmen zalijeme vodou, zrnka, která plavou na povrchu, odstraníme
2. Pod vodou necháme 4 dny, každý den vodu slijeme a nalijeme novou
3. Čtvrtý den vodu slijeme, ječmen rozprostřeme do vrstvy asi 4 cm vysoké, přikryjeme plátnem a necháme tři dny, každý den dvakrát promísíme
4. Pak ječmen usušíme, například na plechu v troubě (zrna musí mít jen špičky klíčků, dlouhé klíčky jsou závadou)
5. Vodu vaříme s ječmenem hodinu, pak přidáme cukr, chmel a vaříme další hodinu
6. Tekutinu necháme ustát, procedíme ji přes plátno, přidáme rozdrobené kvasnice a necháme 24 hodin odstát
7. Pěnu sebereme, procedíme znovu přes plátno, nalijeme do lahví a necháme 8 dnů odležet.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Válečné pivo.
PříspěvekNapsal: čtv 12. led 2017 22:30:46 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 100
tak to zkus :) to prvni se ale bojim ze nebude chutnat o moc jinak nez proste slaba a trosku horci melta. to druhe uz vypada jako pivo


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Válečné pivo.
PříspěvekNapsal: čtv 12. led 2017 22:47:10 
Offline

Registrován: čtv 12. led 2017 7:35:11
Příspěvky: 5
Taky me vic laka ten druhy recept. Jen jsem se chtel pozeptat jestli uz nekdo nema zkusenost. Hur nez vylitim na zahon to skoncit nemuze :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Válečné pivo.
PříspěvekNapsal: čtv 12. led 2017 22:52:28 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 100
ono u toho druheho kdyz preskocis vyrobu vlastniho sladu a pouzijes jakykoliv svetly tak to mas za chvili uvarene. a podle me tim vyrazem kvasnice je mysleno v receptu drozdi a to bud emit zasadni vliv na chut. jendou jsem s drozidm zkousel bezinkovou limonadu a byla paradni tak treba se ti toto povede :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Válečné pivo.
PříspěvekNapsal: čtv 12. led 2017 23:56:32 
Offline

Registrován: čtv 12. led 2017 7:35:11
Příspěvky: 5
Tak s tim se pocita presne jak pises. Do vlastniho sladu jsem se zatim nepoustel. Nu uvidime jak se dilko zadari. Zase nova vyzva a ty ja mam rad.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Válečné pivo.
PříspěvekNapsal: pát 13. led 2017 9:23:08 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 102
Bydliště: Brno
Jen v bodě 5. bych to místo "vodu vaříme s ječmenem hodinu" viděl na to, udržovat vodu s ječmenem hodinu na nějakých 67°C, jinak z něj moc zkvasitelných cukrů nedostaneš.
A i tak, 400 g sladu a 250 g cukru na 12 l vody, to bude hodně slabé pivo. Což se ale asi u válečné výroby předpokládá.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Válečné pivo.
PříspěvekNapsal: pát 13. led 2017 11:18:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 15. úno 2010 9:48:13
Příspěvky: 99
Bydliště: Loděnice
Cabasekxxx píše:
1. Ječmen zalijeme vodou, zrnka, která plavou na povrchu, odstraníme
2. Pod vodou necháme 4 dny, každý den vodu slijeme a nalijeme novou
3. Čtvrtý den vodu slijeme, ječmen rozprostřeme do vrstvy asi 4 cm vysoké, přikryjeme plátnem a necháme tři dny, každý den dvakrát promísíme
4. Pak ječmen usušíme, například na plechu v troubě (zrna musí mít jen špičky klíčků, dlouhé klíčky jsou závadou)
5. Vodu vaříme s ječmenem hodinu, pak přidáme cukr, chmel a vaříme další hodinu
6. Tekutinu necháme ustát, procedíme ji přes plátno, přidáme rozdrobené kvasnice a necháme 24 hodin odstát
7. Pěnu sebereme, procedíme znovu přes plátno, nalijeme do lahví a necháme 8 dnů odležet.


Skoro běžná výroba sladu. Akorát dlouhé máčení, ale jelikož se mění voda, dodáš v ní i nový kyslík => zrno žije a dýchá. Stejně po dvou dnech již klíčí. Proto je možná další klíčení již kratší. Ale i za takovou krátkou dobu se ti nepodaří, aby klíček prorostl celou délku zrna pod pluchou, ledaže by to klíčilo tak v 25-30°C, ale to je již chuťově negativně znát. To co ale vidíš od začátku klíčení, jsou kořínky.
Slad se nechává po hvozdění (usušení) odstát, aby vyprchaly těkavé nepříjemné složky. Zelený slad (před hvozděním) má největší diastatickou mohutnost - dobře zcukřuje. Ale má to opět nepříjemné chutě (nikdy jsem to nezkoušel, jen to udává veškerá literatura).
JInak s dají použít i jiné obiloviny - zejména pšenice, ale i žito. U těch není plucha a vidíš klíček hned. Jelikož to je proceděné skrz plátno, je jedno zda to bude ječný slad či pšeničný.
Na rozdíl od prvního receptu, tohle bude (hodně) světlé a bude to tak cca 4°ka. A souhlas s Pikem - nevařit, ale rmutovat.

Mě osobně spíš zajímají středověké recepty. A taky experimentuji s domácí výrobou sladu. Z toho se dá již udělat slušné pivo na úrovni. Teď se chystám na čistě triticale pivo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz