VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 21. čer 2018 9:34:29
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: stř 16. lis 2016 20:32:47 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 34
Ahoj - z mojí zkušenosti je tyto koncentráty lepší ředit o něco míň (nevím proč jsou výrobci tak optimističtí :)
Jinak sis počínal dobře, ale vypadá to, že pivo prokvasilo jen z nějakých 45%. Důvodů může být víc - nedostatečné provzdušnění mladiny, problémy s teplotou, ale nejpravděpodobněji je problém s kvasnou kulturou. Staré kvasnice, málo kvasnic, málo vitální..
Tudíž tam zbyly cukry, které nezkvasily na alkohol a s tím souvisí i vyšší hustota, na které to zůstalo. A tomu zhruba odpovídá tvůj výpočet alkoholu.
A k poslednímu dotazu - u těchto koncentrátů se předpokládá přídavek kvasných cukrů. Maltóza neprokvasí beze zbytku, takže přidává pivu i na těle. Dextróza prokvasí zcela, a zvyšuje jen objem alkoholu. Pokud by si to s ní přehnal, pivo může mít buď prázdné tělo nebo lihovou chuť.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2016 11:48:21 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Za nízkým prokvašením je takřka jistě malé množství kvasnic. Je to klasická situace - ke koncentrátům z nějakého nepochopitelného důvodu dávají kvasnic málo, i pokud bychom počítali s ideálními podmínkami. Pokud je koncentrát starší nebo ne úplně optimálně skladovaný, je živých buněk ještě méně. Rehydratace ve vodě s cukrem je chyba (ano, vím, je to podle návodu, ale stejně je to chyba). Tímto postupem si totiž další část z už tak malého množství kvasinek zabiješ.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2016 12:11:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 16. lis 2016 13:08:11
Příspěvky: 7
Bydliště: Praha 4
Ahoj a díky za odpovědi. Jak se tedy přiložené kvasnice mají správně rozkvasit? A co se stane když u primárního kvašení dám místo doporučeného kila maltozy třeba kilo a čtvrt nebo kilo maltozy a ještě přidám treba 200g dextrozy? Prostě když to kilo překročím?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2016 19:06:28 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 34
U svrchňáků jsem s kvasnicemi neměl problém. Horší je to u ležáků kde to rozkvášíš při nízké teplotě, tam se doporučuje množství zdvojnásobit, startér nebo si potřebné množství vypočítat.
Sušené kvasnice je potřeba nejdřív rehydratovat. Připravíš převařenou, vychladlou vodu (cca 25°), 10ti násobné množství vody než je kvasnic. Žádné cukry. Volně je rozsypeš po hladině. Až se nasáknou a propadnou, mírně promícháš. Počkáš než se rozjedou. Výrobce uvádí 20 min, ale jestli nejsou v optimálním stavu dej mi delší čas. Až se rozjedou, na hladině se objeví pěna a pěkně voní. Pokud se nerozjedou máš problém, a můžeš začít schánět náhradní :)

Když dáš víc cukru, bude pivo silnější jak jsem psal výše.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz