VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 23. zář 2017 11:59:01
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: sob 12. led 2013 20:15:40 
Offline

Registrován: pon 07. led 2013 12:26:42
Příspěvky: 4
díky moc za uvítání i za odpovědi :)
včera jsem to stočil, vůbec se to už za těch 5 dní nehnulo, mělo to nakonec 1014, takže jsem dával jen 2 g dextrózy na lahev. Každopádně vonělo to nádherně a barvu to má už teď úžasnou. Díky vašim odpovědím pevně věřím, že i ta chuť se uleží.
Jinak s tím měřením to nebylo, že bych zapomněl. Problém byl v tom vánočním spěchu, tak moc jsem se těšil na pivo, že jsem se ho snažil založit ihned jak jsem měl chvilinku času.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: sob 26. led 2013 0:02:35 
Offline

Registrován: pon 07. led 2013 12:26:42
Příspěvky: 4
Tak dnes jsem po dvou týdnech po stočení ochutnal a jsem zklamán, je to tak trošku větřáček :( Nasytilo se to fakt jen malinko. Teď přemýšlím co dál:
1. dát to ležet do chladu a temna do sklepa a čekat a čekat
2. ve fermentační nádobě mě kvasí Pilsener od Coopers, tak jsem si říkal, že bych trošku odtočil, dodal cukr a takovouto směs bych přidal do těch lahví.
Co si o tom myslíte? Sice je to první várka, ale vylévat se mi to nechce.
díky :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: ned 27. led 2013 20:44:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
A máš to ty dva týdny ve stejné teplotě jako primární kvašení? Pokud ano, počkal bych ještě týden a pokud se to nehne, normálně vych flašky otevřel a přisypal další 1-2g dextrozy a zavřel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: ned 27. led 2013 23:29:07 
Offline

Registrován: pon 07. led 2013 12:26:42
Příspěvky: 4
Jasně, bylo to na stejném místě. Už jsem nevydržel a otevřel další lahev a ta na tom byla líp, tak jsem to šoupnul už pěkně ležet do sklepa. :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: úte 08. říj 2013 12:28:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 22. úno 2012 21:13:41
Příspěvky: 68
Bydliště: Bratislava
Pani, stala sa mi takato vec. Varil som zo surovin pale ale tak trosku viac chmeleny, a ked malo prist na zakvasenie, stratil som kvasinky. Jedine co som nasiel bol prave 2 rocny balicek z tohto koncentratu. Myslite si ze to su kvasinky priamo na psenicu alebo nejake "obycajne". Uz som ich rozmnozil a aj zakvasil ale nebol by som rad keby mi urobili nejake nechcene chute.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: úte 08. říj 2013 13:52:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Jsou to svrchní kvasinky na belgický wit, prý se ale blíží spíš bavorskému weiznu.
To tvrdí internet...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: čtv 28. dub 2016 11:04:49 
Offline

Registrován: úte 26. dub 2016 14:39:56
Příspěvky: 2
Zdravím jsem zde nový a potřebuji poradit když budu zakládat toto pšeničné je lepší použít maltozu nebo dextrozu??Pšenici dělám poprvé.Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: čtv 28. dub 2016 20:45:10 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 219
Pro namíchání maltózu, protože má narozdíl od dextrózy chuť. Pro nasycení v lahvích dextrózu nebo cukr nebo drops.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: pát 29. dub 2016 14:13:20 
Offline

Registrován: ned 22. lis 2015 17:33:34
Příspěvky: 6
Ahoj,
podelím sa o svoj zážitok.

1.4. som založil Black Rock Export Pilsner. Podla toho čo som si na BR prečítal, tak pri 23L by mal byť 4,2%Alc., má farbu 11-15 EBC, čiže polotmavé pivko.
Tak som trošku experimentoval a urobil som nasledovne:
2,5L vody som povaril 15 min. 15gr. chmelu PERLE, zriedené z koncentrátom a vodou na 19L, pridaná svetlá maltóza 1kg, ustálené na teplote 21°C, po zamiešaní pri 21°C to malo OG1060, zakvasené originálnymi kvasnicami.
Prvý deň nič, druhý deň celých 24hod krásne bublanie, na tretí deň bublanie ustalo od cca 13hod, čiže intenzívne to šlo len 1,5dňa. Potom ďalšie dva dni sporadické prebublanie. Po 5 dňoch sa FG ustálila na 1021. Keďže sa to ani ďalší deň nepolo, tak som to stočil do sklených a aj PET fliaš a podla návodu pridal kvasné cukríky. Týždeň pri rovnakej teplote ako primár a po skúške hmatom (PET boli tvrdé), som to dal na 11°C do chladničky na dva týždne... V pondelok 25.4.16 som skúsil prvé pivko...
Vôňa slabá, chuť plná, karamelovo - chmelová, po litríku úsmev na tvári a trošku blbí výraz, silnejšie, ale to som očakával. Pena sa urobila pekná, ale netrvá dlho. včera a dnes som pivko rozdal ako degustačné vzorky najbližšiemu okoliu, všetci si to chválili a po prvej várke sa len tak zaprášilo...zostali mi posledné 2 litre, hádam vydržia aspoň dva týždne aby sa dalo porovnať....
Na prvý pokus som veľmi milo prekvapený.

Tento víkend idem na ďalšiu várku, skúsim Master Pint Pilsner + 1kg pšenice na penu + 15gr.Perle pre DRY HOP....

Daj BOH šťastia...

P.S.
samozrejme, že privítam akékoľvek konštruktívne pripomienkovanie, rady a opravy do ďalších diel...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: stř 16. lis 2016 15:00:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 16. lis 2016 13:08:11
Příspěvky: 7
Bydliště: Praha 4
Zdravím domovarníky, pro začátek bych chtěl všechny pozdravit a poděkovat za toto šikovné forum.

Má druhá pivní várka byla z mladinového koncentrátu Black Rock Bitter s použitím originálních kvasnic, které byly přiložené ke koncentrátu.
Kvasnice rozkvašeny v převařené vlažné vodě s trochou cukru
Rozmícháno s 1kg maltozy a doplněno do objemu 20L.
Počáteční hustota OG byla 1044, primární fermentace s celkem solidním bubláním v kvasné zátce při 23st.C. trvala dva dny.
Třetí den zdálo se že kvašení přestalo a hladiny se v kvasné zátce vyrovnaly, hustota byla 1024.
Čtvrtý den stejná hustota 1024 s čistou hladinou bez pěny.
Pivo jsem tedy stočil s fermentačním dropsem do skleněných lahví. Nyní nastala fáze ležení, kdy pivo chci nechat ležet při 23st.C. udávaných 10 dní a po té do chladu.
Jednu lahev jsem pro otestování sekundární fermentace použil plastovou O,5L a je natlakovaná.

Mohl bych poprosit o odpověď na mé dotazy? Děkuji

a) Spočítal jsem dle vzorce správné výsledné množství alkoholu? ((1044-1024)*0,134)+0,2= vyšlo jen 2,88% takže se mi povedlo velmi slabé pivo co se týče alkoholu?

b) Proč se hodnota FG ustálila na 1024, když na obalu je napsáno 1008 a dále na tuto hodnotu kvašení již nepokračovalo?

c) Chápu že pro zvýšení síly piva dám buď dva koncentráty nebo méně vody, ale co se stane pokud zachovám množství vody 20L, ale zvýším množství cukru nad 1kg - maltozy třeba 1,25kg nebo 1kg maltozy a 0,25kg dextrosy?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz